direct naar inhoud van 3.4 Groen, blauw en natuur
Plan: Langgewenst
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0402.11bp01langgewenst-va01

3.4 Groen, blauw en natuur

3.4.1 Groen

Van openbaar groen in het plangebied nauwelijks sprake doordat er veel verharding aanwezig is. In het plangebied staan enkele bomen in het openbaar gebied.

3.4.2 Blauw

In de huidige situatie is in of in de directe nabijheid van het plangebied geen oppervlaktewater aanwezig. Ook zijn er geen waterkeringen of kunstwerken zichtbaar.

3.4.3 Natuur

Ecologische structuur

Het plangebied Langgewenst behoord niet tot de Ecologische Hoofdstructuur en ligt op meer dan 4 kilometer afstand van een Natura 2000 gebied (Oostelijke vechtplassen en Naardermeer).

Een toetsing op de effecten van de herinrichting van het plangebied op de doelen van deze Natura 2000 gebieden en op de Ecologische Hoofdstructuur is niet nodig.

Gebiedsbescherming

Ter bescherming van natuurwaarden zijn er door de Europese Unie richtlijnen opgesteld: de Vogelrichtlijn en Habitatrichtlijn. Europa heeft tevens een netwerk van speciale beschermingszones aangewezen onder de naam Natura 2000. De richtlijnen zijn in Nederland ondermeer verankerd in de Natuurbeschermingswet. De Nederlandse Natura-2000-gebieden worden op basis van de Natuurbeschermingswet vastgelegd, waarbij de bescherming gericht is op beheer en instandhouding van natuurlijke habitats en leefgebieden van plant- en diersoorten. Kaders hiervoor zijn uitgewerkt in het Natura-2000-doelendocument. Op basis van de Natuurbeschermingswet worden speciale beschermingszones en zogenaamde beschermde natuurmonumenten aangewezen. Voor deze gebieden worden instandhoudingsdoelstellingen geformuleerd.

In het plangebied is geen sprake van gebiedsbescherming op basis van de Natuurbeschermingswet. Ook is er in de directe omgeving van het plangebied geen beschermd gebied op basis van de Natuurbeschermingswet aangewezen, waardoor geen sprake is van zogenaamde externe werking.

Soortbescherming

De Europese regels (Vogelrichtlijn en Habitatrichtlijn) zijn onder meer vertaald in de Flora- en faunawet.

De bescherming bestaat met name uit de volgende verboden:

  • het verbod om beschermde dieren opzettelijk te verontrusten
  • het verbod tot het beschadigen, vernielen, wegnemen of verstoren van nesten, holen, etc.
  • het verbod tot het verwijderen van beschermde planten van hun groeiplaats

Om te kunnen bepalen of er in het plangebied beschermde soorten aanwezig zijn, is een bureaustudie uitgevoerd en heeft een veldbezoek door een ecoloog plaatsgevonden. De resultaten van dit onderzoek zijn in paragraaf 5.4.3 nader beschreven.

Concluderend kan worden gezegd dat er mogelijk vleermuizen in de bestaande (ter slopen) panden in het plangebied aanwezig zijn. Een nader onderzoek zal hierover nog uitsluitsel geven. De eerste resultaten van het onderzoek (veldonderzoek op twee avonden in september 2011) geven geen aanwijzingen dat er vleermuizen aanwezig zijn in de buurt van de onderzochte (te slopen) gebouwen.

Hiernaast moeten werkzaamheden in het plangebied uiteraard buiten het broedseizoen van vogels plaatsvinden.