direct naar inhoud van 3.1 Ruimtelijke structuur
Plan: Langgewenst
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0402.11bp01langgewenst-va01

3.1 Ruimtelijke structuur

3.1.1 Korte historie

In 1896 heeft de gemeente Hilversum het terrein Langgewenst met daarop onder andere het herenhuis `Langgewenscht` met bijbehorend erf en enkele arbeiderswoningen aangekocht. Het terrein ´Langgewenscht´ was eigendom van de familie De Rijk.

Niet lang na aankoop door de gemeente Hilversum zijn de aanwezige opstallen gesloopt. Op het Langgewenst werd een marktplein ingericht en er werd o.a. een gemeentewerf gerealiseerd. De warenmarkt werd vanaf de Groest verplaatst naar het Langgewenst. Ten tijde van de Tweede Wereldoorlog is op het Langgewenst een tijdelijke gaarkeuken geweest. In het huidige pand van de Eurobioscoop aan de Naarderstraat zijn in het verleden onder andere het Casino Theater en de Nederlandse Seintoestellen Fabriek gevestigd. Het Grafisch Atelier naast de Eurobioscoop aan de Naarderstraat is gevestigd in een resterend pand van de oude gemeentewerkplaats.

3.1.2 Stedenbouwkundige structuur

Het Langgewenst is al heel lang een grote open ruimte gelegen aan de noordzijde van de binnenstad en wordt al tientallen jaren gebruikt voor de warenmarkt.

afbeelding "i_NL.IMRO.0402.11bp01langgewenst-va01_0014.png"

Behalve de grote pleinruimte ('Lang gewenscht') zijn de brinken op de kop van de Groest en bij de Naarderstraat van oudsher stedenbouwkundig karakteristiek. Door de sloop van het voormalig Theater Achterom in de jaren negentig op de kop van de Groest is ruimtelijk deze brinkruimte niet meer aanwezig en loopt de Groest ruimtelijk door in het Langgewenst plein.

Prominent op het Langgewenst staat alleen nu nog de oude Eurobioscoop met daar tegenaan de overblijfselen van de oude gemeentewerf en brandweergebouwen. Deze bebouwing wordt tijdelijk gebruikt door het Grafisch Atelier. De bebouwing is van matige bouwkundige en architectonische kwaliteit en zal in het kader van de nieuwe planvorming worden gesloopt.

afbeelding "i_NL.IMRO.0402.11bp01langgewenst-va01_0015.png"

Euro Bioscoop aan de Naarderstraat, voorgevel zijgevel van de Eurobioscoop

Vooruitlopend op de planvorming voor het nieuwe Langgewenst is de rij kleine woningen aan de oostzijde van het Langgewenst (de vroegere Huizerstraat), het zogenaamde 'Paardenplein', gesloopt en vervangen door een tijdelijk parkeerterrein.

afbeelding "i_NL.IMRO.0402.11bp01langgewenst-va01_0016.png"

Tijdelijk parkeerterrein aan het 'Paardenplein'

Het plein zelf wordt op woensdagen en zaterdagen gebruikt door de warenmarkt, die op dinsdagen en vrijdagen wordt opgebouwd, en op de andere drie dagen is het een parkeerterrein. Het plein heeft door de inrichting met diverse verhardingen, verschillend straatmeubilair en de achterkanten van de bioscoop een trieste en weinig uitnodigende aanblik.

afbeelding "i_NL.IMRO.0402.11bp01langgewenst-va01_0017.jpg"

Het Langgewenst op niet marktdagen.

afbeelding "i_NL.IMRO.0402.11bp01langgewenst-va01_0018.jpg"

De warenmarkt op het Langgewenst

Behalve de weinig fraaie en gesloten achterkanten van de bioscoopbebouwing en de achterkanten van de bebouwing van de Koninginneweg en de Stationsstraat, vormen twee grotere gebouwen/complexen aan de west- en noordzijde de pleinwanden: een complex met woningen voor ouderen in drie lagen met een kap en een grootschalig appartementencomplex in vier en vijf bouwlagen, horizontaal geleed en met een prominent zichtbare ronde kopgevel.

afbeelding "i_NL.IMRO.0402.11bp01langgewenst-va01_0019.jpg" afbeelding "i_NL.IMRO.0402.11bp01langgewenst-va01_0020.jpg"

Bestaand complex met woningen voor ouderen Appartementengebouw aan het Langgewenst

Door de jarenlange planvorming in de afgelopen 20 jaren en de van tijd tot tijd daarop vooruitlopende gedeeltelijke sloop, is er in de bestaande stedenbouwkundige structuur nog weinig samenhang te herkennen en is deze plek één van de lelijkste plekken in de (binnen)stad geworden.

De 'Groest-brink' is niet meer aanwezig, de historische rooilijn aan de oostzijde van het Langgewenst (de vrm. Huizerweg) bestaat niet meer en door de gedeeltelijke sloop van de vrm. gemeentewerf staan de overblijfselen daarvan en de achterkanten van de bioscoop als een lelijke steenklomp en ruimtelijk obstakel op een rommelig ingericht markt- en parkeerterrein.

De enige attractiewaarde van het Langgewenst is de functie van de warenmarkt twee maal per week en een aantal evenementen die daar worden gehouden, zoals o.a. de kermis en de manifestaties, zoals 'Hilversum Alive' en de start/finish van de 'Spieren voor Spieren' Cityrun.

3.1.3 Groenstructuur, waterstructuur en verkeersstructuur

In het plangebied is geen duidelijke groenstructuur aanwezig. Het plangebied is, dankzij de ligging binnen stedelijk gebied, overwegend verhard en bebouwd. In het plangebied staan enkele solitaire bomen op en rondom het marktplein.

In het plangebied is geen oppervlaktewater aanwezig en daardoor is er ook geen sprake van een waterstructuur.

De verkeersstructuur in het plangebied is duidelijk. Alle wegen in en direct rondom het plangebied zijn eenrichtings gebiedsontsluitingswegen waar een maximale snelheid geldt voor het autoverkeer van 50 km/uur. Daarnaast zijn er deels vrijliggende fietspaden aanwezig en zijn er langs de wegen trottoirs aanwezig.