direct naar inhoud van 1.3 Plangeschiedenis
Plan: Langgewenst
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0402.11bp01langgewenst-va01

1.3 Plangeschiedenis

Sinds begin van de jaren 90, dus al zo'n 20 jaar, worden er plannen gemaakt voor deze belangrijke, doch zeer lelijke plek in de binnenstad van Hilversum.

Belangrijk in de zin dat daar al heel lang op woensdag en zaterdag de warenmarkt wordt gehouden, waardoor veel Hilversummers en mensen uit de omringende dorpen naar de binnenstad trekken.

In 1992 werd het Binnenstadsplan vastgesteld met een plan voor het Langgewenst met 150 woningen in drie tot vijf bouwlagen en een beperkte marktruimte t.b.v. de zaterdagmarkt (plan van supervisoren voor de Binnenstad Theo Bosch en Alle Hosper). De woensdagmarkt zou dan gehouden kunnen worden zowel op het Langgewenst als op de Groest. Het parkeren zou in een ondergrondse parkeergarage plaats gaan vinden.

afbeelding "i_NL.IMRO.0402.11bp01langgewenst-va01_0001.png"

Binnenstadsplan 1992 (Bosch en Hosper)

Aangezien de ambulante handel niet akkoord ging met een te klein marktplein en een voorkeur had voor het handhaven en opknappen van het bestaande marktplein werd in 1995 door de gemeente een nieuw plan gemaakt gebaseerd op de bestaande bebouwingscontouren. Het marktplein was ca. 7500 m2 groot en de bouwhoogte was vier bouwlagen en bestond uit ca. 160 woningen. Ook hieronder zou een parkeergarage komen met een entree aan de noordzijde van het plein.

afbeelding "i_NL.IMRO.0402.11bp01langgewenst-va01_0002.png"

Stedenbouwkundig Plan 1995 (gemeente Hilversum)

Ook dit voorstel kon geen instemming krijgen van de ambulante handel. Een plein met bomen was onpraktisch en de relatie met de Groest moest ruimer, opener worden.

Naar aanleiding hiervan heeft de gemeente in 1996 een nieuw stedebouwkundig plan gemaakt, waarbij de Groest harmonischer overgaat in het marktplein en er geen bomen meer staan op het plein. De bebouwing was gedacht in een diversiteit van panden en kleine complexen in vier en vijf bouwlagen met een bijzonder gebouw op de kop van de Groest om de brink hier verder vorm te geven. In dit plan zaten ongeveer 160 woningen en een culturele en horecavoorziening op de kop van de Groest. Het marktplein bedroeg ca 8000 m2, doordat een deel van het 'Paardenplein' bij de markt werd betrokken en waarbij een extra toegang was gedacht vanaf de Koninginneweg

afbeelding "i_NL.IMRO.0402.11bp01langgewenst-va01_0003.png"

Stedebouwkundig Plan 1996 (gemeente Hilversum)

Dit plan bleek niet financieel haalbaar te zijn en de gemeente vroeg Projectontwikkelaar Amstelland (AM Wonen) met een haalbaar plan te komen. Architecte Liesbeth van der Pol (de voormalige Rijksbouwmeester) maakte een nieuw stedebouwkundig plan met ca. 230 woningen met gevarieerde bouwhoogtes in vijf en zes bouwlagen en vier bijzondere woontorens met een maximale hoogte van 40 meter. Onder het plein zat een parkeergarage voor ca. 425 auto's in twee lagen.

afbeelding "i_NL.IMRO.0402.11bp01langgewenst-va01_0004.jpg"

Stedebouwkundig plan van Ir. Liesbeth van de Pol 1998

Op basis hiervan werd een voorontwerp bestemmingsplan opgesteld, maar tegen dit plan kwamen veel bezwaren zowel van omwonenden als de ambulante handel: o.a.: te hoog, beperking van zonlicht, teveel windhinder op de markt en slechts één parkeergarage-ingang aan de zijde van het Langgewenst (overlast voor bewoners).

In 1999 besluit de gemeente daarom om nieuwe randvoorwaarden op te stellen met maximale bouwhoogtes van 30 meter i.p.v. 40 meter en de overige bebouwing variërend tussen de 15 en 20 meter.

De gemeente maakte hiervoor een aangepast stedebouwkundig plan met ca. 200 woningen en culturele voorzieningen in een diversiteit aan panden rondom een marktplein van 8000 m2 en met een ondergrondse parkeergarage van ca. 400 pp.

afbeelding "i_NL.IMRO.0402.11bp01langgewenst-va01_0005.png"

Stedebouwkundig plan 1999 (gemeente Hilversum)

Op basis van deze randvoorwaarden wordt het bestemmingsplan aangepast en verder in procedure gebracht. In 2000 wordt dit plan door de raad vastgesteld en dit plan wordt ook onherroepelijk.

Architect Liesbeth van der Pol maakt binnen dit bestemmingsplan een nieuw bouwplan, waarvoor een bouwvergunning verleend kan worden.

afbeelding "i_NL.IMRO.0402.11bp01langgewenst-va01_0006.png"

Bouwplan van Ir. Liesbeth van der Pol 2000

Om dit plan te realiseren dienden er nog twee belangrijke zaken te worden opgelost:

  • een nieuwe plek voor de aanwezige bioscoop
  • de discussie of er wel of niet een parkeergarage onder het Langgewenst moet komen

In een onderzoek naar een nieuwe bioscooplocatie in de binnenstad werden verschillende locaties onderzocht en beoordeeld: Langgewenst (paardenplein), Stationsgebied noord, Oprit Hilvertshof (waar nu het Filmtheater is gekomen) en het parkeerterrein naast Gooiland.

In 2005 besloot de gemeenteraad dat de nieuwe bioscoop naast Gooiland moest komen.

Er werd toen ook besloten dat er geen parkeergarage onder het Langgewenst zou komen ondanks dat de ambulante handel hier niet mee akkoord ging.

In 2006 bij het aantreden van het nieuwe College wordt in plaats van het verlenen van een bouwvergunning, besloten om in overleg met omwonenden, de ambulante handel en overige burgers van Hilversum een nieuw plan te gaan maken dat kon rekenen op voldoende draagvlak.

Er werd een klankbordgroep samengesteld en samen met die klankbordgroep werden verschillende plannen gemaakt en besproken.

T.b.v. de discussie kwam de gemeenteraadsfractie van de VVD met een visie voor de inrichting van het marktplein bestaande uit bouwvolumes in 4 tot 7 bouwlagen en vindt men het ongehoord dat er geen openbare parkeergarage zou komen onder het marktplein.

afbeelding "i_NL.IMRO.0402.11bp01langgewenst-va01_0007.png"

Visie van de VVD 2006

In 2008 waren er in overleg met de Klankbordgroep nog twee modellen over, waarbij de bebouwing op het Paardenplein (het oostelijke plangebied) hetzelfde was, en waarbij er een keuze was tussen verschillende bouwhoogtes bij het bouwvolume t.p.v. de bioscoop.

Zowel omwonenden als de ambulante handel vonden een openbare ondergrondse parkeergarage onder het marktplein absoluut noodzakelijk.

afbeelding "i_NL.IMRO.0402.11bp01langgewenst-va01_0008.jpg" afbeelding "i_NL.IMRO.0402.11bp01langgewenst-va01_0009.jpg"

Modellen van de Klankbordgroep

In het kader van het overleg met de klankbordgroep werden opnieuw onderzoeken en berekeningen uitgevoerd om te bezien of een openbare parkeergarage toch haalbaar zou kunnen zijn.

In 2009 bleek echter dat de bioscoop aan het Langgewenst niet verworven kon worden en dat de locatie naast Gooiland niet haalbaar bleek.

Een nieuwe bioscoop ter plekke van de huidige Eurobioscoop op het Langgewenst was stedebouwkundig ongewenst (te groot, splitst marktplein in tweeën) en werd door de Klankbordgroep Langgewenst negatief ontvangen. (zie afbeelding hieronder)

afbeelding "i_NL.IMRO.0402.11bp01langgewenst-va01_0010.jpg" Bouwvlak nieuwe bioscoop t.p.v. Eurobioscoop

In 2009 bleek dat door de economische crisis de woningen aan de zijde van het Paardenplein voorlopig niet zouden worden gebouwd.

Omdat nieuwbouw t.b.v. de bioscoop op de plek van de huidige Eurobioscoop niet gewenst was en op de plek van het Paardenplein voorlopig geen zicht was op het bouwen van woningen, haalde de gemeente het idee van jaren geleden om een nieuwe bioscoop te situeren op de plek van het Paardenplein weer uit de kast. Immers een grote bioscoop is op deze plek stedebouwkundig goed in te passen en geeft bovendien een verlevendiging van het marktplein.

Bovendien lag er al enige tijd een vraag van een grootschalige detailhandel (bijvoorbeeld de Mediamarkt) voor een vestiging in de buurt van het Langgewenst. In het verleden was hier negatief op gereageerd omdat daardoor de woningbouw op deze plek zou stagneren.

Een combinatie van Bioscoop en grootschalige detailhandel en eventueel ook een supermarkt op de locatie Paardenplein is stedebouwkundig goed inpasbaar, geeft nog meer levendigheid aan het marktplein zowel op niet-marktdagen als in de avonduren en maakt een openbare parkeergarage eerder haalbaar.

De gemeente maakte daarop het volgende stedebouwkundige model:

afbeelding "i_NL.IMRO.0402.11bp01langgewenst-va01_0011.png"

Begane grond en eerste verdieping grootschalige detailhandel, op de verdiepingen: Bioscoop

Op basis van dit model zal dit bestemmingsplan een ontwikkeling van een markt- en evenementenplein van ca. 8000 m2, een grootschalige detailhandelvestiging, een nieuwe bioscoop, een supermarkt, woningbouw en een openbare ondergrondse parkeergarage mogelijk maken.