Plan: | Anna´s Hoeve RWZI |
---|---|
Status: | onherroepelijk |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0402.10bp02annarwzi-oh01 |
Waterkwantiteit
Uitgangspunt voor planontwikkeling is dat het hemelwatersurplus binnen het plangebied wordt geïnfiltreerd. Het hemelwater dat valt in het gebied moet lokaal in de bodem gebracht worden. Het lokaal infiltreren van hemelwater draagt bij aan de bestrijding van verdroging. In aansluiting op het beleid van Hilversum en het waterschap wordt bij nieuwe ontwikkelingen het hemelwater lokaal verwerkt zodat een toenemende belasting van het watersysteem wordt voorkomen.
Voor het infiltreren van hemelwater middels voorzieningen is een hoeveelheid bergingscapaciteit vereist. Indicatief komt dit voor een T=10 bui neer op 2506 m3 en voor een T=100 bui op 3843 m3. De plan voor de hemelwaterverwerking dient uitgewerkt te worden en te worden overlegd met de gemeente.
Waterkwaliteit
Er worden maatregelen onderzocht om verontreiniging van grond- of oppervlaktewater te voorkomen In dit kader is in het ontwerp van de RWZI een optie onderzocht om tijdens zeer extreme buien (T>25) het vuilste water (uit de influentbassins) niet ongecontroleerd te laten overstorten, maar gecontroleerd af te voeren naar de Gooijergracht door middel van een pompvoorziening.
Grondwater
Het plangebied ligt onder aan de oostelijke helling van de heuvelrug die door het centrum van Hilversum loopt. Op het maaiveld is de natuurlijke afstroming oostelijk. In de zandige ondergrond stroomt het grondwater in noord-noordwestelijke richting.
De hydrologische situatie van het plangebied heeft grote gevolgen voor het waterbeheer. Het plangebied ligt net buiten grondwaterbeschermingsgebied II van de drinkwaterwinning Laren. Om het grondwater ook in toekomst beschikbaar te kunnen stellen voor drinkwaterwinning worden bijzondere eisen gesteld aan de grondwaterkwaliteit. Behoud van een goede grondwaterkwaliteit vraagt om een zorgvuldige inzameling en verwerking van regenwater, waarbij verontreiniging van het te infiltreren regenwater zoveel mogelijk moet worden voorkomen (zonodig middels zuivering). Uilogende bouwmatreialen zoals PAK, Zink en lood moeten worden voorkomen.
Gezien de grondwaterbelangen in het Gooi kan van bemaling van het gebied geen sprake zijn, nog afgezien van het gegeven dat de lozingsmogelijkheden van drainagewater op het waterinrichtingsplan van Hoogheemraadschap Amstel Gooi en Vechtstreek beperkt zullen zijn.
Een ander punt is de infiltratie van het regenwater. Door de verhoogde effectieve neerslag zal dit in natte tijden een tijdelijke grondwaterstandverhoging te zien geven.
Het maaiveld ligt op ca 4 m+NAP. Het grondwaterniveau is maximaal 2,5 m+NAP. Om noodzaak van bemalingen in de doorlatende zandgrond te voorkomen, bijvoorbeeld bij onderhoud aan kabels en leidingen of bij bouw, streeft Hilversum naar een ontwatering van 1,5 m. Het plangebied voldoet hieraan.
Effluentkwaliteit
De effluentkwaliteit van de nieuwe RWZI verbetert vooral voor Stikstof ten opzichte van de feitelijke situatie en het oxidatiebed-plus scenario. De plaats van de installatie verschuift weliswaar, maar de plaats van het lozingspunt blijft gelijk. Ook zal de hydraulische belasting niet wezenlijk veranderen als gevolg van de voorgenomen activiteit.