Plan: | Anna´s Hoeve RWZI |
---|---|
Status: | onherroepelijk |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0402.10bp02annarwzi-oh01 |
De (her)ontwikkeling van het gebied Anna´s Hoeve is beschreven en vastgelegd in het bestemmingsplan Nieuw Anna´s Hoeve, zoals dat op 11 januari 2006 door de gemeenteraad is vastgesteld. Het bestemmingsplan komt voort uit de wens de vervuilde bodem te saneren en de RWZI te vernieuwen. De hoge kosten van de sanering worden deels gefinancierd door de bouw van woningen.
De toekomstige woonwijk Anna´s Hoeve krijgt een karakter dat te typeren is als "Wonen in het landschap". Dit betekent dat de openbare ruimte een essentieel onderdeel vormt voor de opzet van de wijk. De wijk geeft op natuurlijke wijze vorm aan de overgang van stad naar landelijk gebied. De bestaande stedelijke hoofdstructuren zijn daarbij bepalende elementen waarbinnen de woonwijk verder zal worden vormgegeven. Vanwege het nagestreefde groene karakter van de wijk worden parkeeroplossingen nagestreefd die het groene karakter zo weinig mogelijk aantasten. Auto´s dienen daarom zoveel mogelijk uit het zicht te worden geparkeerd.
Doel van het bestemmingsplan
De noodzaak van de planontwikkeling is voor een belangrijk deel gelegen in de wens om te komen tot een grondige sanering van de bodem en waterbodems in het plangebied en zijn directe omgeving. Daarnaast is de huidige RWZI sterk verouderd. Deze dient vernieuwd te worden. Omdat aan het bodemsaneringsproject hoge kosten zijn verbonden die niet volledig opgebracht kunnen worden uit de daarvoor door Rijk en provincie beschikbaar gestelde middelen, is er voor gekozen de sanering deels te financieren door middel van een woningbouwproject.
De bodemsanering en het woningbouwproject vereisen een herschikking van de belangrijkste functies in het plan gebied. Dit bestemmingsplan biedt hiertoe het planologisch juridische ontwikkelingskader.
Uitgangspunt voor de bestemmingsplanregeling vormt de in 2002 gepresenteerde denkrichting waarbij in het gebied de volgende hoofdfuncties zijn te onderscheiden, te weten:
Gezien het feit dat het plan is ingegeven vanuit de noodzaak om te komen tot sanering van de verontreinigde bodems in het gebied en dat voorzien dient te worden in een nieuwe rioolwaterzuiveringsinstallatie en gezien de ligging van het plangebied in een grondwaterbeschermingsgebied en in een bodembeschermingsgebied, vormt het aspect milieu een belangrijk richtinggevend kader in de planvorming. Een optimale afstemming tussen het ruimtelijke beleid en het milieubeleid wordt dan ook nagestreefd.
Grondwaterbeschermingsgebied en Aardkundig monument.
Bovendien grenst het plangebied aan de oostzijde aan (beschermd) natuurgebied Laarder Wasmeer en vormt het tevens een afronding van de stad. Dit stelt bijzondere eisen aan de landschappelijke en stedenbouwkundige inpassing. Daarbij vormt de relatie tussen stad en buitengebied een belangrijk thema.
Het plan in hoofdlijnen
De RWZI krijgt vervangende nieuwbouw op een andere plek in het plangebied. Hierdoor komt de locatie van de huidige RWZI, alsmede van de bestaande accumulatievijver vrij. Om de saneringskosten te kunnen dragen zal voor deze locatie een woningbouwplan worden ontwikkeld voor circa 700 woningen. De in het plangebied aanwezige sportvoorzieningen zullen grotendeels gehandhaafd blijven op hun huidige locatie. Het is de bedoeling deze voorzieningen te moderniseren zodat zij intensiever gebruikt kunnen worden.
De verontreinigde grond die zal worden afgegraven bij de sanering dient ook in het plangebied een plek te krijgen. Het vullen van de ene stortplaats met een andere heeft een laag milieuhygiënisch rendement. Omdat de minister de aanwijzing heeft gegeven dat de stortplaats op Anna´s Hoeve niet multifunctioneel mag worden gesaneerd. Dit betekent dat de verontreinigingen ter plaatste dienen te worden geconcentreerd en geïsoleerd. In het plan wordt dan ook voorzien in een berg waarin de verontreinigde grond zal worden opgeslagen en ingepakt. Deze berg zal een centrale positie verkrijgen in het plangebied en zodanig worden ingericht en vormgegeven dat hij een recreatieve en landschappelijke meerwaarde geeft aan het gebied.
Stedenbouwkundig plan
De stedenbouwkundige hoofdstructuur van het plangebied is in ondestaande afbeelding weergegven. Per fase wordt deze basisstructuur uitgewerkt tot een concreet verkavelingsplan en/of een inrichtingsplan.
Toekomstige ruimtelijke structuur Anna´s Hoeve.
De hoofdstructuur bestaat uit twee woonvlekken die via een groene zone stedenbouwkundig aansluiten op de naastgelegen wijk.
De beide woonvlekken worden doorsneden door de (verlengde) Minckelersstraat voorzien van laanbomen. Deze weg vormt de hoofdontsluiting van de nieuwe woonwijk. Aan de noordzijde bevindt zich nog een nevenontsluiting richting de Kamerling Onnesweg.
De woonvlekken zullen nader worden uitgewerkt. Gestreefd wordt naar een invulling die recht doet aan de locatie van het plangebied op de rand van stad naar natuur. Groen en water zullen dan ook een belangrijke rol spelen in het toekomstige woongebied.
Het woningbouwprogramma zal bestaan uit grondgebonden woningen maar ook uit middelhoogbouw (bebouwing in 4 tot 5 lagen) en hoogbouw (bebouwing tot 8 lagen). In het plangebied wordt een diversiteit van woonsferen nagestreefd.
Aan de oostzijde van het plangebied bevindt zich de overgangszone naar het omliggende natuurgebied, een zone waarin een drietal functies (wonen, waterzuivering en sport) zijn gegroepeerd rondom de berg waarin de vervuilde grond is opgeslagen. Deze berg vormt de "trait d'union" tussen deze verschillende functies en maakt daar één geheel van uit. De berg heeft een recreatieve functie, is beplant en vormt een uitzichtpunt naar de omgeving. Aandacht verdient de identiteit van de berg ten opzichte van de bestaande "berg van Anna´s Hoeve". In het separaat te maken herinrichtingsplan voor het Laarder Wasmeer en Anna 's Hoeve zal worden aangegeven hoe de wandelroute aansluiting vindt. Er bevinden zich routes over en doorheen, zodat er vanuit de stad een wandelroute loopt naar het ten oosten gelegen natuurgebied. Vanaf deze berg heeft men een prachtig uitzicht (uitzichttoren) op het omringende natuurgebied en op de stad.
De RWZI ligt grotendeels in de berg en daar direct tegenaan.
De sportvelden zijn gesitueerd aan de voet van de berg en vanaf de taluds heeft men uitzicht op de sportvelden. Ten zuiden van de sportvelden zal een gasontvangststation worden gebouwd. Dit station moet van het REGEV-terrein verplaatst worden naar een nieuwe locatie in het plangebied Anna 's Hoeve. Hiermee wordt daarom in de planvorming rekening gehouden.
Als overgang tussen de woonwijk en de berg zijn bijzondere woongebouwen gedacht die deels in de berg steken en deels opgaan in het daar geaccentueerde terrein. Het groene geaccidenteerde terrein loopt tegen de gebouwen aan en loopt daar ook tussendoor, zodat er sprake is van een vloeiende overgang van bebouwing naar de recreatieberg.
Uitwerking fase 1
Het doel van de eerste fase van het plan is sanering van de vervuilde gronden, nieuwbouw van de RWZI + voorzieningen, inpassing grondberg met recreatieve functie en herstructurering sportvelden 2005 - 2007.
Uitwerking fase 1.
Uitgangspunt bij de landschappelijke inpassing van de grondberg met recreatieve functie, RWZI, vuilwaterberging en herstructurering van de sportvelden is het versmelten van de onderdelen met het omringende landschap. Daarbij worden de bestaande waarden van het Goois Natuurreservaat zoveel mogelijk behouden, beschermd en ontwikkeld. Voorts wordt beoogd de gebruikswaarde van de sportterreinen te continueren en te verbeteren. Tegelijkertijd wordt een meerwaarde gecreëerd voor het toekomstig woonmilieu in de vorm van een aantrekkelijk recreatie en uitloopgebied. Er wordt naar gestreefd om de verschillende planonderdelen een symbiose te laten aangaan, waarbij ruimtelijk en functioneel gezien bestaand en nieuw landschap in elkaar overgaan en elkaar aanvullen.
Nota aanvullend fietsbeleid
Het gaat goed met het gebruik van de fiets in Hilversum. Naast het continueren van investeringen in nieuwe fietsvoorzieningen en het economische en culturele klimaat van de Hilversum zijn extra impulsen noodzakelijk om het fietsgebruik verder te laten groeien. Niet het fietspad maar de fietser staat hierbij centraal. Hoe kan de Hilversummer worden verleid om te gaan fietsen? De komende vijf jaar zijn hiervoor tientallen miljoenen euro beschikbaar gesteld. Dit bedrag is naar verwachting voldoende om een groot aantal projecten op de korte termijn te realiseren. De grootste investering betreft het completeren van het recreatieve fietspadennetwerk. De nota is 16 oktober 2008 vastgesteld door de raad.
Duurzaamheid in de steigers, Uitvoeringsplan Duurzaam Hilversum 2009-2012
Voorgesteld wordt om voor duurzame stedenbouw en klimaatneutrale gebouwde omgeving de visie verder uit te werken. Dit moet leiden tot een Visie duurzame stedenbouw. De nota is in 2008 door B&W vastgesteld. De gemeente streeft in haar duurzaamheidsplan naar een reductie van het energiegebruik van 3%, daarnaast streeft ze naar een verbetering van de luchtkwaliteit. Ook streeft de gemeente naar duurzaamheid in stedebouwkundige projecten.
Welstandsnota Hilversum 2008
De welstandsnota is op 23 april 2008 door de raad vastgesteld met als doel vooraf helderheid te bieden over de welstandcriteria die door de gemeente worden gehanteerd bij het beoordelen van bouwinitiatieven. Waarbij behoudt van de bestaande kwaliteiten voorop staat. Het is belangrijk dat het bestemmingsplan en de welstandsnota goed op elkaar zijn aangesloten. Daarom is in Hilversum de afspraak gemaakt dat bestemmingsplannen vooraf om advies aan de commissie voor welstand en monumenten worden voorgelegd, waarbij het in eerste instantie gaat om de kwalitatieve paragrafen en de wijzigingsbevoegdheden.
Collegeprogramma 2010-2014
In "De bakens verzetten, collegeprogramma 2010-2014 D66 - VVD - PvdA" hebben burgemeester en wethouders de hoofdlijnen van het beleid voor de komende jaren uiteengezet. Voor de planontwikkeling op Anna´s Hoeve zijn daarbij de volgende passages relevant:
Archeologie
De zorg voor de archeologische waarden is sinds 2006 wettelijk verankerd in de Wet op de Archeologische Monumentenzorg (Wamz). Deze wet is op 1 september 2007 opgenomen in de Monumentenwet.
Uitgangspunt van de wetgeving en het archeologische beleid is bescherming en behoud van het archeologische erfgoed op de plek waar het ligt in de bodem (in situ). De reden hiervoor is dat opgraven ook vernietigen is, omdat de fysieke context niet behouden blijft. Voorwerpen en tekeningen blijven over, de gelaagdheid en de sporen in het landschap verdwijnen. De gemeente is als bevoegd gezag verantwoordelijk voor het waar mogelijk beschermen en behouden van het erfgoed in situ.
De wet eist verder dat erfgoed en ruimtelijke ordening worden gekoppeld. Daarmee wordt gewaarborgd dat het waardevolle archeologische erfgoed een gelijkwaardig belang heeft in het beheer en de ontwikkeling van de ruimte. Als het niet mogelijk is het erfgoed te ontzien, moet het erfgoed worden onderzocht (opgegraven). De gemeente is als bevoegd gezag verantwoordelijk voor het vroegtijdig betrekken van de archeologie in het ruimtelijke ordenings- en planproces, en voor de kwaliteit van het onderzoek.
Naast het voldoen aan bovengenoemde wettelijke verplichtingen, kan de gemeente eigen beleid ontwikkelen. In het beleid wordt bepaald wanneer archeologisch onderzoek moet worden uitgevoerd, aan welke kwaliteitseisen het onderzoek moet voldoen, en wordt bepaald hoe de gemeente met de archeologische waarden omgaat. Voor Hilversum wordt een gemeentelijke archeologienota voorbereid. Onderdeel van deze nota is een "Archeologische verwachtingskaart".
Inmiddels is bekend dat voor de gronden in en rond Anna´s Hoeve rekening moet worden gehouden met een "middelhoge verwachtingswaarde". Ten opzichte van het vigerende beleid, zoals neergelegd in het "Bestemmingsplan Nieuw Anna´s Hoeve", is dat een nieuwe ontwikkeling. Zoals hiervoor is aangegeven zal in de komende maanden onderzocht worden of er in het plangebied rekening moet worden gehouden met archeologische waarden. Indien er uit dit onderzoek blijkt dat er in het plangebied archeologische waarden aanwezig zijn, dient er in het bestemmingsplan een regeling opgenomen te worden om deze waarden te beschermen.