direct naar inhoud van 3.7 Bodem
Plan: Anna´s Hoeve RWZI
Status: onherroepelijk
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0402.10bp02annarwzi-oh01

3.7 Bodem

Hiervoor is al opgemerkt dat in en rond het plangebied omvangrijke bodemverontreinigingen aanwezig zijn. Een deel van de bodemverontreinigingen is inmiddels gesaneerd. In de PlanMER wordt beschreven dat de verontreinigingen zijn ontstaan door het storten, verbranden en lozen van afval en rioolwater in de 19e en 20e eeuw:

  • In de 20-er jaren van de vorige eeuw werd even ten noorden van de Minckelersstraat een overlaadstation met een veldspoor aangelegd voor het transport van het afval naar het stortterrein. In de omgeving van het overlaadstation was ook een verbrandingsoven voor de destructie van kadavers in gebruik. Door deze activiteiten word in de grond een laag met veelal puin en verbrandingsresten aangetroffen. Deze laag is overwegend sterk verontreinigd met zware metalen.
  • Direct achter het terrein van de huidige RWZI lag een brandplaats. Hier werd het brandbare industrieafval en het snoeivuil van de gemeentelijke plantsoenen verbrand, te verkleining van het stortvolume. Door de jarenlange verbranding op de brandplaats hoopten de verbrandingsresten zicht op waardoor de verbranding in de openlucht werd bemoeilijkt. De stortplaats werd in 1959 gesloten. Uit bodemonderzoek blijkt dat het gehalte aan afval in de bodem hier veel groter is dan elders in Anna´s Hoeve. Naast zeer sterke verontreinigingen met zware metalen is de bodem vervuild geraakt door de aanwezigheid van teerresten en verbrand, teerhoudend afval.
  • Voor het infiltreren van rioolwater in de bodem is in de omgeving van het gebied reeds in 1875 een kom aangelegd. Van hieruit werd de heide bevloeid en werd het rioolwater geïnfiltreerd in de bodem en toegevoegd aan het grondwater. In 1940 werd het gebruik van vloeivelden voor het zuiveren van rioolwater beëindigd. Toen werd de zuivering met oxidatiebedden in gebruik genomen. Deze zuivering werd in 1975 vervangen door de huidige RWZI, eveneens met oxidatiebedden en een slibverwerking. Door de lozingen is onder het plangebied een omvangrijke grondwaterverontreiniging met onder andere zware metalen ontstaan.