direct naar inhoud van 6.4 Economische uitvoerbaarheid
Plan: Melkfabriek
Status: onherroepelijk
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0402.07bp01melkfabriek-oh01

6.4 Economische uitvoerbaarheid

Met inwerkingtreding van de Wet ruimtelijk ordening (per 1 juli 2008) beschikt de gemeente over meer mogelijkheden voor kostenverhaal op particuliere ontwikkelaars in een plangebied. Zijn de kosten van de ontwikkeling niet op een andere manier verzekerd (bijvoorbeeld door het sluiten van overeenkomsten met grondeigenaren over de kosten van de ontwikkelign) dan kan de gemeente een exploitatieplan vaststellen, waarin die kosten worden benoemd. Het exploitatieplan loopt mee met de procedure van het bestemmingsplan.

Artikel 6.12 Wro verplicht de gemeenteraad een exploitatieplan vast te stellen voor gronden waarop een bij algemene maatregel van bestuur aangewezen bouwplan is voorgenomen. Voor gebieden waar geen ontwikkelingen zich voordoen is het vaststellen van een exploitatieplan niet noodzakelijk omdat op deze gronden geen bij algemene maatregel van bestuur aangewezen bouwplannen, zoals omschreven in artikel 6.2.1 Bro, zijn voorgenomen.

De Wro verplicht de gemeenteraad voor deze gronden een exploitatieplan vast te stellen, tenzij (art. 6.12 lid 2 Wro):

  • het verhaal van kosten van de grondexploitatie over de in het plan of besluit begrepen gronden anderszins verzekerd is;
  • het bepalen van een tijdvak of fasering als bedoeld in artikel 6.13, eerste lid, onder c, 4°, onderscheidenlijk 5° niet noodzakelijk is, en
  • het stellen van eisen, regels, of een uitwerking van regels als bedoeld in artikel 6.13, tweede lid, onderscheidenlijk b, c of d, niet noodzakelijk is.

Ten aanzien van dit bestemmingsplan

Voorliggend plan, voor de ontwikkeling van de voormalige Melkfabriek aan de Larensweg 34-36 te Hilversum, is een particulier initiatief. In verband met mogelijke planschadekosten heeft de gemeente een overeenkomst gesloten met Dudok Wonen, zodat de gemeente de planschade op de initiatiefnemer kan verhalen. Daartoe is een planschade risicoanalyse door een externe adviseur (SAOZ te Rotterdam) uitgevoerd. Conclusie van de adviseur is dat door de planologische mutatie geen schade zal optreden die, op basis van artikel 6.1 Wro, voor tegemoetkoming in aanmerking kan komen. De gronden zijn in bezit van Dudok Wonen.

Tussen Dudok Wonen en de gemeente Hilversum wordt een anterieure overeenkomst gesloten. Er wordt een projectrealisatie overeenkomst gesloten, hier in is o.a. de grondtransactie voor de Larenseweg en het door de gemeente te verkrijgen zakelijk recht van het fietspad over het terrein geregeld. Dudok Wonen heeft de benodigde budgetten om dit plan te kunnen realiseren gereserveerd. Daarmee is het plan economisch uitvoerbaar. Voorts zijn er geen beletselen bekend waardoor het plan niet uitvoerbaar zou zijn.

Voor dit bestemmingsplan is afgezien van een exploitatieplan, het kostenverhaal anderzins is verzekerd. De economische uitvoerbaarheid is niet in het geding.