direct naar inhoud van 3.4 Groen, blauw en natuur
Plan: Over ´t Spoor
Status: onherroepelijk
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0402.07bp00overtspoor-oh01

3.4 Groen, blauw en natuur

3.4.1 Groen

Ondanks het groene karakter van met name het noordelijk deel zijn grotere groengebieden schaars. Alleen het parkje bij de Heilig-Hartkerk en het bosplantsoen rond het kantorencomplex aan de Liebergerweg hebben enige maat. Veel straten worden begeleid door bomen. De oudere laanbomen zijn veelal Linden (Krimlinde). Verspreid komen enkele monumentale bomen (Beuk, Italiaanse populier) voor. Omdat het groen intensief wordt onderhouden en de woningdichtheid hoog is biedt de wijk alleen onderdak aan cultuurvolgers. Het bosplantsoen aan de Liebergerweg en de spoorbermen bieden nog de meest natuurlijke habitats van de wijk.

3.4.2 Blauw

De stijghoogte ter plekke van het plangebied is ca. 0 m NAP (5 m -mv)3. De grondwaterkwaliteit is goed. De Tri-verontreiniging, een oude industriële erfenis is slechts lokaal. Vermesting in de vorm van hoge nitraat-, sulfaat- en chloridegehaltes is niet aan de orde. In het plangebied zit het grondwater zo diep, dat er geen grondwaterafhankelijke vegetaties voorkomen. In het gebied is geen oppervlaktewater aanwezig.

3.4.3 Natuur

Ter bescherming van natuurwaarden zijn er door de Europese Unie richtlijnen opgesteld: de Vogelrichtlijn en Habitatrichtlijn. Europa heeft tevens een netwerk van speciale beschermingszones aangewezen onder de naam Natura 2000. De richtlijnen zijn in Nederland ondermeer verankerd in de Natuurbeschermingswet. De Nederlandse Natura-2000-gebieden worden op basis van de Natuurbeschermingswet vastgelegd, waarbij de bescherming gericht is op beheer en instandhouding van natuurlijke habitats en leefgebieden van plant- en diersoorten. Kaders hiervoor zijn uitgewerkt in het Natura-2000-doelendocument. Op basis van de Natuurbeschermingswet worden speciale beschermingszones en zogenaamde beschermde natuurmonumenten aangewezen. Voor deze gebieden worden instandhoudingsdoelstellingen geformuleerd.

Het beschermd natuurgebied de Zuiderheide is gelegen ten noordoosten van het plangebied. De Zuiderheide is een heidegebied, dat vanaf de oudste woonstee van het Gooi, het Sint Janskerkhof, daalt richting de Eemvallei. Op sommige plaatsen geeft dat een schitterend uitzicht. Het gebied is archeologisch en geologisch zeer belangrijk. De "Zeven Bergjes" - het zijn er méér maar dit heeft te maken met het eertijds heilige getal zeven, zoals de grafheuvels genoemd worden - dateren van ongeveer vierduizend jaar geleden.

afbeelding "i_NL.IMRO.0402.07bp00overtspoor-oh01_0003.gif"

Figuur 3; Zuiderheide