In deze paragraaf wordt de systematiek van de regels en de wijze waarop de regels gehanteerd dienen te worden, uiteengezet.
De regels van het plan bestaan uit vier hoofdstukken, waarin achtereenvolgens de inleidende regels, de bestemmingsregels, de algemene regels en de overgangs- en slotregels aan de orde komen. Voor de systematiek is aangesloten op de SVBP2012, de Wabo, het Bor en het 'moederplan', bestemmingsplan 'Zuiderloo' van de gemeente Heiloo.
Hoofdstuk 1: Inleidende regels
Begrippen
In deze bepaling zijn omschrijvingen gegeven van de in het bestemmingsplan gebruikte begrippen. Deze worden opgenomen om interpretatieverschillen te voorkomen. Begripsbepalingen zijn alleen nodig voor begrippen die gebruikt worden in de regels en die tot verwarring kunnen leiden of voor meerdere uitleg vatbaar zijn.
Wijze van meten
Om op een eenduidige manier afstanden, oppervlakten en inhoud van gebouwen en/of bouwwerken, geen gebouwen zijnde, te bepalen wordt in de wijze van meten uitleg gegeven wat onder de diverse begrippen wordt verstaan. Ten aanzien van de wijze van meten op de plankaart geldt steeds dat het hart van een lijn moet worden aangehouden.
Hoofdstuk 2: Bestemmingsregels
In het tweede hoofdstuk komen de bestemmingen aan de orde. De bestemmingsregels zijn zoveel als mogelijk overgenomen uit het bestemmingsplan 'Zuiderloo'. Op enkele plaatsen zijn de regels aangepast of aangevuld, zodat ze aansluiten bij de uitwerkingsregels uit het bestemmingsplan of bij de in ontwikkeling zijnde bouwplannen. Zodoende is een regeling ontstaan die zoveel mogelijk overeenkomt met het bestemmingsplan 'Zuiderloo' en die uiteraard past binnen het juridische kader van dat plan. In het uitwerkingsplan komt twee (dubbel)bestemmingen voor, te weten:
- Gemengd
- Groen
- Woongebied
- Waarde - Archeologie
Gemengd
De meest noordwestelijke strook van het plangebied, die behoort bij de woning aan de Hoogeweg 34, is voorzien van de bestemming 'Gemengd'. Deze gronden zijn bestemd voor wonen, al dan niet in combinatie met de uitoefening van een aan-huis-verbonden beroep en dienstverlening. Er is geen bouwvlak opgenomen en er zijn geen hoofdgebouwen toegestaan. Wel zijn er bijbehorende bouwwerken en bouwwerken, geen gebouwen zijnde, toegestaan.
Groen
De groenstructuren aan de noord- en westzijde van het plangebied zijn als 'Groen' bestemd'. De voor 'Groen' aangewezen gronden zijn bestemd voor groenvoorzieningen. Daarnaast zijn binnen deze bestemming onder andere water, wijk- en erftoegangswegen, fiets- en voetpaden en parkeervoorzieningen toegestaan. Er mogen geen gebouwen worden gebouwd, met uitzondering van nutsvoorzieningen. Tevens zijn bouwwerken, geen gebouwen zijnde toegestaan.
Woongebied
De bestemming 'Woongebied' is specifiek opgesteld voor de ontwikkeling van Zuiderloo. De regeling in het voorliggende uitwerkingsplan is gelijk aan de regeling uit het bestemmingplan ‘Zuiderloo’. In de bestemming wordt verwezen naar het stedenbouwkundig plan, beeldregieplan en het inrichtingsplan openbare ruimte (IPOR). Met deze stukken wordt de verdere uitwerking in grote lijnen bepaald.
De opgenomen bebouwingsregeling voor hoofdgebouwen en erfbebouwing sluit aan op de bestaande regelingen binnen de gemeente Heiloo. Op onderdelen kan hiervan worden afgeweken. Het college kan hier onder specifieke voorwaarden middels een omgevingsvergunning in voorzien.
Waarde - Archeologie
De voor ‘Waarde – Archeologie’ aangewezen gronden zijn behalve voor de daar voorkomende bestemmingen mede bestemd voor de bescherming van de aan de grond eigen zijnde archeologische waarden.
Hoofdstuk 3: Algemene regels
Anti-dubbeltelregel
Deze bepaling is opgenomen om te voorkomen dat, wanneer volgens een bestemmingsplan bepaalde gebouwen en bouwwerken niet meer dan een bepaald deel van een bouwperceel mogen beslaan, het opengebleven terrein nog eens meetelt bij het toestaan van een ander gebouw of bouwwerk, waaraan een soortgelijke eis wordt gesteld.
Algemene gebruiksregels
De bepaling bevat algemene regels omtrent strijdigheid met het bestemmingsplan, aan-huis-verbonden beroepen en een voorwaardelijke verplichting voor waterberging. Met de voorwaardelijke verplichting voor waterberging is geregeld dat voorzien moet worden in een voorziening voor watercompensatie, die in 12 uur minimaal 54 mm en in 24 uur minimaal 63 mm kan bergen.
Algemene afwijkingsregels
In dit artikel is in aanvulling op de afwijkingsmogelijkheden uit de bestemmingen een aantal algemene afwijkingen opgenomen. Het betreft hier een algemene regeling die het mogelijk maakt om bij de uitvoering van bouwplannen beperkte afwijkingen van het plan mogelijk te maken. Daarnaast zijn er afwijkingsmogelijkheden voor een aan-huis-verbonden bedrijf en het bouwen van kelder buiten het buitenwerk van het bovengronds gelegen gebouw.
Algemene wijzigingsregels
In dit artikel is in aanvulling op de afwijkingsmogelijkheden uit de bestemmingen en het artikel ‘Algemene afwijkingsregels’ een aantal wijzigingsmogelijkheden opgenomen. Het betreft de oprichting van wat grotere nutsvoorzieningen een enigszins andere situering en/of begrenzing van in het plan opgenomen grenzen.
Overige regels
In dit artikel is de regeling ten aanzien van parkeren uit het bestemmingsplan 'Parapluplan Parkeren' overgenomen. In deze regeling wordt verwezen naar het Parkeerbeleidsplan Heiloo 2010.
Hoofdstuk 4: Overgangs- en slotregels
In het laatste hoofdstuk ‘Overgangs- en slotregels’ is een regeling opgenomen voor bebouwing en gebruik dat al bestond bij het opstellen van het plan, maar dat strijdig is met de in dit bestemmingsplan opgenomen planregels. Onder bepaalde voorwaarden mag deze strijdige bebouwing en/of strijdig gebruik worden voortgezet of gewijzigd. In de slotbepaling is de officiële naam van de planregels bepaald. Onder deze naam kunnen de planregels van het bestemmingsplan aangehaald worden.