Plan: | City-hubs en darkstores |
---|---|
Status: | ontwerp |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0397.BPFlitsbezorgdiens-0101 |
Voorbereidingsbesluit
De raad van de gemeente Heemstede heeft ten aanzien van de vestiging van flitsbezorgdiensten op 2 juni 2022 een voorbereidingsbesluit genomen op basis van artikel 3.7 van de Wet ruimtelijke ordening. Hiermee wordt voorkomen dat zich in Heemstede flitsbezorgers kunnen vestigen. Daarbij heeft de gemeenteraad overwogen:
Ter voorbereiding op het paraplubestemmingsplan wordt onderzocht op welke locaties en onder welke randvoorwaarden flitssupermarkten in de vorm van darkstores kunnen worden toegestaan. Ook wordt nader onderzocht in welke gebieden deze functie/activiteit niet gewenst is. Aangezien deze gebieden nu nog niet duidelijk zijn, geldt dit voorbereidingsbesluit voor het gehele grondgebied van Heemstede. De wettelijke eis is dat uiterlijk binnen een jaar na inwerkingtreding van een voorbereidingsbesluit het ontwerp van het (paraplu)bestemmingsplan ter inzage wordt gelegd.
Een uitvoerige weergave van het voorbereidingsbesluit met de daaraan ten grondslag liggende overwegingen en argumenten, is in bijlage 1 opgenomen.
Darkstores en city-hubs
De verschijning van darkstores heeft tot veel weerstand geleid, zonder dat meteen duidelijk was of er daadwerkelijk sprake was van relevante ongewenste ruimtelijke effecten op de omgeving. Het voorbereidingsbesluit was genomen ter voorkoming van vestiging van darkstores in het stedelijk gebied, zoals een winkelstraat. Inmiddels hebben flitsbezorgdiensten de bedrijfsopzet aangepast, gericht op een betere inpasbaarheid van deze functie in de omgeving, met name in gemengde gebieden. Darkstores kunnen overigens binnen bepaalde randvoorwaarden wel op bedrijventerreinen worden gevestigd. In hoofdstuk 2 wordt op de inpasbaarheid van deze twee functies ingegaan. De voorliggende partiële herziening reguleert de vestigingsmogelijkheden van city-hubs en darkstores.
Transformatie van de oorspronkelijke bedrijfsopzet
De oorspronkelijke bedrijfsopzet van een darkstore in 2020/2021 en 2022 was zodanig dat vestiging als nadelig voor de ruimtelijk-functionele kwaliteit van de omgeving wordt beschouwd, zoals centrumgebieden. Het gaat dan met name om zaken als uitstraling en (verkeers)overlast. In bijlage 2 wordt hier uitvoeriger op ingegaan.
De drie flitsbezorgdiensten Getir, Gorilla's en Flink hebben het darkstore-concept inmiddels omgebouwd naar een city-hub-concept (bijlage 3) en hebben een Gedragscode Sector Snelle Bezorging gesloten (10 mei 2022; bijlage 4). Daarmee wordt het bedrijfsmodel van een darkstore waartegen veel weerstand bestaat, getransformeerd naar een city-hub, die zo goed mogelijk in of nabij bijvoorbeeld een centrumgebied kan worden ingepast. Dit wordt mede bepaald door de omvang en ontsluiting van de city-hub. Darkstores passen binnen bepaalde voorwaarden overigens wel op bedrijventerreinen.
Kenmerken van een city-hub
Een city-hub kan de volgende kenmerken hebben:
Accenten in de bedrijfsopzet van city-hubs
Ten opzichte van de oorspronkelijke bedrijfsopzet van een darkstore is een city-hub veel meer gericht op een zorgvuldige inpassing in de omgeving en het uitbouwen van een potentiële maatschappelijke betekenis van een city-hub. Nu de flitsbezorgdiensten langere tijd operationeel zijn in Nederland, en de nodige ervaringen hebben opgedaan met locaties, maken ze andere keuzes in vergelijking met de oorspronkelijke bedrijfsopzet.
Een city-hub is een nieuw fenomeen in de samenleving
Het is gewenst city-hubs als nieuwe fenomeen in de samenleving, te faciliteren in het ruimtelijk-planologisch kader. Immers, de samenleving heeft hieraan behoefte en city-hubs kunnen ook betekenis hebben voor andere doelen van het gemeentelijk beleid. Ook hier geldt echter vanuit het principe van een goede ruimtelijke ordening, de juiste functie op de juiste plek.
Beleid ten aanzien van centrumgebieden en wijk- en buurtcentra en van duurzaamheid
Beleidskader
Het gemeentelijk beleidskader wordt met name gevormd door de Visie Winkelcentra Heemstede (2016), Basis voor de Omgevingsvisie, Heemstede van A tot Z (2019), Nota Duurzaam Heemstede 2020-2024 en Bereikbaarheidsvisie Zuid-Kennemerland 2021.
Het gemeentelijk beleid streeft voor Heemstede naar een levendig centrumgebied met een aantrekkelijk woonklimaat en ruimte voor ontmoeting. In wijk- en buurtwinkelcentra is ruimte voor functies voor frequente benodigdheden (boodschappen) en voornamelijk gericht op de wijken in de directe omgeving. Nieuwe ontwikkelingen moeten de huidige structuur versterken.
Op het gebied van mobiliteit zet de gemeente in op een goede en veilige verkeersafwikkeling voor inwoners en bezoekers en het terugdringen van hinder en overlast van (doorgaand) gemotoriseerd verkeer. De gemeente wil mensen verleiden gebruik te maken van duurzame mobiliteitsvormen, zoals fietsen, lopen, rijden met openbaar vervoer en met schone auto's. Uit het beleid volgt dat city-hubs in centrumgebieden en wijk- en buurtcentra inpasbaar zijn. Dit draagt ook bij aan het behalen van duurzaamheidsdoelstellingen.
Toetsing aan het beleidskader
In de bestemming Centrum en enkele gemengde bestemmingen worden onder meer bedrijven, detailhandel, dienstverlening, kantoren en maatschappelijke voorzieningen toegestaan. Deze bestemmingen kenmerken zich door het aantrekken van bezoekers of van personeel. Dat verschilt per functie. In dat opzicht zijn kenmerken van city-hubs vergelijkbaar met kenmerken van enkele toegestane functies. Het gaat daarbij met name om personeel op de vestiging, de dienstverlening aan klanten en daarnaast in steeds grotere mate ook om bezoekers van de vestiging. In ieder geval is een city-hub vergelijkbaar met bedrijven en dienstverlening, mogelijk ook in de toekomst meer en meer met detailhandel in de vorm van een kleine winkel) en maatschappelijke functies. City-hubs dragen naar verwachting in enige mate bij aan de beoogde ontmoetingsfunctie zoals enkele andere functies dit ook doen. In de praktijk komt het ook voor dat city-hubs structurele leegstand oplossen. Het opnieuw in gebruik nemen van zo'n pand, zodat het mogelijk ook beter wordt onderhouden, draagt bij aan de uitstraling van activiteiten in bijvoorbeeld een winkelstraat of ander gemengd gebied.
Daarnaast zorgen city-hubs voor een duurzamere vervoersmodaliteit: gebruik van fietsen en elektrische vervoersmiddelen zoals e-bikes en e-scooters. Dit past binnen de regionale en gemeentelijke duurzaamheidsdoelstellingen, zeker wanneer een city-hub voor ondernemers in de omgeving ook bezorgdiensten kan verzorgen. Aangezien de bezorgingen zich concentreren rond de vaste eetmomenten, is de verwachting dat deze bezorgdienst in de plaats komt voor de boodschappen in winkels en geen hyperconsumptie tot gevolg heeft. Dat is ook niet het effect van de reguliere maaltijdbezorging.
Uitvoerige weergave van beleidskader
En uitvoerige weergave van het beleidskader is opgenomen in bijlage 5 evenals de toetsing aan het beleidskader, zoals hiervoor weergegeven.
Vestigingskader voor city-hubs in centrumgebieden en andere gemengde gebieden
Voorgesteld wordt vestiging van city-hubs te faciliteren binnen het volgende vestigingskader:
In bijlage 3 is hiervoor een uitvoeriger motivering gegeven.
Een darkstore heeft de weliswaar kenmerken zoals van een city-hub. Afwijkend is dat een darkstore uitsluitend op de bezorgdienst is gericht in een gebouw met een gesloten karakter en stalling van fietsen buiten het gebouw (zie bijlage 2). Daarmee komt deze functies overeen met reguliere bedrijfsfuncties op een bedrijventerrein. Darkstores zijn ook te beschouwen als een nieuw fenomeen waar de samenleving behoefte aan heeft.
Het gemeentelijk beleid laat darkstores alleen toe op bedrijventerreinen. Ter plaatse zijn de locaties geschikt die aan de rand van een bedrijventerrein liggen, aansluitend aan centrum- gemengde of woongebieden. Dat is van belang voor de sociale en verkeersveiligheid van de bezorgers.
Voorgesteld wordt vestiging van darkstores te faciliteren binnen het volgende vestigingskader.
Uit jurisprudentie blijkt dat city-hubs en darkstores op de eerste plaats een specifieke bezorgdienst zijn. City-hubs hebben daarnaast nog enkele andere kenmerken. Beide functies zijn niet gelijk te stellen met detailhandel. Hierop wordt in bijlage 6 uitgebreider ingegaan.
De juridische opzet van het paraplubestemmingsplan city-hubs en darkstores sluit aan bij de opzet van het bestemmingsplan horeca en terrassen. In deze partiële herziening wordt bepaald dat city-hubs niet direct zijn toegestaan. Het alsnog faciliteren hiervan kan via een hiervoor opgenomen afwijkingsbevoegdheid. Darkstores worden alleen toegestaan op bedrijventerreinen via een afwijkingsmogelijkheid.
Om een city-hub in het stedelijk gebied te kunnen toestaan wordt een afwijkingsbevoegdheid opgenomen, waarin de hiervoor opgenomen ruimtelijke voorwaarden zijn verwerkt. Darkstores kunnen via een afwijkingsbevoegdheid op een bedrijventerrein worden toegestaan op een daarvoor geschikte locatie zoals hiervoor is ingekaderd.
Criteria Dienstenrichtlijn
Met het paraplubestemmingsplan worden beperkingen opgenomen aan de vestigingsmogelijkheden voor een city-hub en darkstores. Het betreft hier vestigingsbeperkingen die moeten worden getoetst aan de Europese Dienstenrichtlijn. Aan het opnemen van vestigingsbeperkingen moeten namelijk ruimtelijke motieven ten grondslag liggen. Dit wordt getoetst aan de drie criteria zoals opgenomen in artikel 15, derde lid van de Dienstenrichtlijn:
In bijlage 7 is een uitvoerige toetsing aan deze criteria opgenomen. De conclusies zijn hierna vermeld.
Discriminatieverbod
De regeling voor city-hubs en darkstores maakt geen direct of indirect onderscheid naar nationaliteit of, voor vennootschappen, de plaats van hun statutaire zetel van de te vestigen winkels. Er wordt dan ook voldaan aan het bepaalde in artikel 15, derde lid, onder a, van de Dienstenrichtlijn.
Noodzakelijkheid
Het is noodzakelijk de vestiging van city-hubs en darkstores te reguleren in het belang van het bevorderen van een levendig en vitaal centrumgebied, een goed woon- en leefklimaat en het voorkomen van hinder. Daarmee zijn er dwingende redenen van algemeen belang die het toestaan van city-hubs en darkstores via een afwijkingsbevoegdheid noodzakelijk maken. Dit volgt met name uit het gemeentelijk beleid, waarin wordt ingezet op een florerende winkelstructuur: een aantrekkelijk voorzieningenniveau voor bezoekers uit Heemstede en de regio; een gunstig ondernemersmilieu voor winkeliers en vastgoedeigenaren en een aantrekkelijk woon- en leefklimaat voor omwonenden direct rondom winkelcentra. Daarnaast zorgen city-hubs voor een duurzamere vervoersmodaliteit: gebruik van fietsen en elektrische vervoersmiddelen zoals e-bikes en e-scooters.
Evenredigheid
Het derde aspect van de toetsing aan de Dienstenrichtlijn betreft de evenredigheid, zoals genoemd onder c van artikel 15, derde lid van de Dienstenrichtlijn: 'De eisen moeten geschikt zijn om het nagestreefde doel te bereiken; zij gaan niet verder dan nodig is om dat doel te bereiken en dat doel kan niet met andere, minder beperkende maatregelen worden bereikt.'.
Op basis van de actuele jurisprudentie kan dit worden vertaald naar de volgende vragen ten aanzien van de evenredigheid van de maatregel city-hubs via afwijking toe te staan en darkstores uit te sluiten.
Geconcludeerd wordt dat de aanpassingen van de bestemmingsregelingen voldoen aan het evenredigheidcriterium, zoals genoemd onder c van artikel 15, derde lid van de Dienstenrichtlijn: 'De eisen moeten geschikt zijn om het nagestreefde doel te bereiken; zij gaan niet verder dan nodig is om dat doel te bereiken en dat doel kan niet met andere, minder beperkende maatregelen worden bereikt.'.
Gedragscode sector snelle boodschappen
Aanvullend is van belang dat de aanpassingen van de bestemmingsregelingen bijna naadloos aansluiten op de Gedragscode Sector Snelle Boodschappen Bezorging (10 mei 2022). Dit is een reden te meer om te kunnen concluderen dat de aanpassingen van de bestemmingsregelingen voldoen aan de criteria noodzakelijkheid en evenredigheid uit artikel 15, derde lid onder b en c van de Dienstenrichtlijn.