direct naar inhoud van Hoofdstuk 2 Gebiedsomschrijving
Plan: De Trompet en Tolhek
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0396.BPtrompet2012-VA01

Hoofdstuk 2 Gebiedsomschrijving

Gemeente Heemskerk kent twee bedrijventerreinen: de Houtwegen en de Trompet. Ook zijn er in de gemeente verspreid enkele bedrijven gevestigd. Een van deze bedrijven is het afvalbrengstation op het Tolhek terrein. In deze paragraaf wordt het plangebied beschreven in zijn geheel beschreven. Vervolgens wordt aandacht besteed aan de twee deelgebieden: Trompet en Tolhek.

Plangebied en directe omgeving

Het plangebied ligt in de groene geledingszone tussen de kernen van Heemskerk en Uitgeest. Het plangebied bestaat uit bedrijventerrein 'De Trompet' en 'Tolhek' (zie figuur 2.1). In het noorden en oosten grenst het plangebied aan open weidegebieden. De noordelijke grens is tevens de grens met gemeente Uitgeest. Aan de zuidzijde van het bedrijventerrein De Trompet ligt de woonwijk De Broekpolder dat recent is ontwikkeld. Ten zuiden van het terrein Tolhek is het gebied Assumburg - Oud Haerlem gelegen. Dit gebied is recent ontwikkeld voor recreatieve doeleinden. Het kasteel Oud Haerlem is tevens gelegen in het gebied Assumburg - Oud Haerlem. Ten westen van het Tolhek is de woonwijk De Die gelegen.

afbeelding "i_NL.IMRO.0396.BPtrompet2012-VA01_0002.jpg"

Figuur 2.1 bedrijventerrein 'De Trompet' en 'Tolhek'

Door het plangebied loopt grootschalige infrastructuur. Dit zijn enerzijds de spoorlijn en de A9 als zichtbare elementen. Minder zichtbaar is de nationale leidingenstrook die tussen de reeds gerealiseerde delen van De Trompet en de afrit bij de A9 is gelegen.

De positie noopt tot zorgvuldige landschappelijk en stedenbouwkundig inpassing. Enerzijds dient rekening te worden gehouden met de begrenzing aan de open weidegebieden. Anderszijds grenst het terrein aan (grootschalige) infrastructuur, waardoor sprake is van diverse zichtlocaties.

De Trompet

Eén van de eerste duurzaam ontwikkelde bedrijfsterreinen in Nederland is De Trompet. De Trompet is een duurzaam bedrijfsterrein van 18 hectare, waar circa 100 bedrijven zich kunnen vestigen. Een groot deel van dit terrein is ingevuld. Op dit moment is er als gevolg van de teruggang in de economie weinig vraag naar bedrijfsruimte, waardoor de uitgifte vertraging oploopt en een aantal percelen braak ligt. Hierdoor is het noordelijke deel van De Trompet fase 2 nog niet ontwikkeld. In dit gedeelte staat wel een windmolen.

Het terrein is gefaseerd gerealiseerd. Nadat fase 1 was gerealiseerd is er een uitwerkingsplan voor fase 2 vastgesteld. Op het noordelijke deel van fase 2 is een windturbine gelegen. Deze windturbine heeft een ashoogte van 78 meter en een rotordiameter van 80 meter. De mast van de windturbine heeft een blauwe kleur gekregen. De reden hiervoor was dat de windturbine een duidelijke landmark moest gaan worden langs de A9 om het bedrijventerrein De Trompet te accentueren. Het nog te realiseren noordelijke deel van De Trompet fungeren als duidelijke landmark voor het gehele bedrijventerrein. Van dit gebied wordt daarom een hoge beeldkwaliteit geeist. De bedrijfsgebouwen in dit gebied hebben daarom een bouwhoogte van 15 meter.

Het bedrijventerrein is een combinatie van percelen voor individuele bedrijven (aparte kavels) en geschakelde bedrijfsgebouwen. Alle bedrijfsgebouwen hebben een minimaal bouwhoogte van 6 meter. De bedrijfsgebouwen aan de randen van het terrein hebben een bouwhoogte van 12 meter. De bedrijfsbouwen centraal gelegen op het terrein hebben een bouwhoogte van 9 meter. Dit komt de beeldkwaliteit ten goede.

De ligging van De Trompet maakt het gebied bij uitstek geschikt voor bedrijvigheid. Het terrein is direct aangesloten op het rijkswegennet. Ook zijn Amsterdam en Schiphol door de Wijkertunnel en de Velsertunnel binnen 30 minuten bereikbaar. De havens zijn ook bereikbaar binnen 30 minuten. Het terrein springt letterlijk van alle kanten in het oog, bezien vanuit de bestaande wegen. Vanuit diverse richtingen vormt het bedrijventerrein de entree voor Heemskerk (Amsterdam/Alkmaar, Haarlem en Assendelft). Ook vanaf de spoorlijn Haarlem/Alkmaar is het terrein, dat aan weerszijden is gelegen, zichtbaar. Dat biedt potenties voor het vestigen van bedrijven, maar het geeft ook de kwetsbaarheid van het gebied aan. Een goede inpassing van het bedrijventerrein in de omgeving is essentieel geweest. De spoorlijn doorkruist het bedrijventerrein en vormt in de samenhang van het terrein een belemmering.

afbeelding "i_NL.IMRO.0396.BPtrompet2012-VA01_0003.png"

Bij De Trompet wordt de energie geleverd middels warmtepompen. Elk bedrijf is uitgerust met een warmtepomp die dient voor de ruimteverwarming van het bedrijf. Ook is er uit energetisch oogpunt gekozen voor een aantal bedrijfsverzamelgebouwen. De bedrijfspanden zijn gebouwd volgens de principes van duurzaam bouwen, compact en zuid-georiënteerd. Ze zijn extra geïsoleerd en voorzien van een lage temperatuurverwarming via de vloer en ventilatie met een hoog rendement warmteterugwinsysteem. De EPC is op deze manier veel lager dan de wettelijke norm. De gebouwen zijn toegerust met zonnepanelen.

Tolhek

Op Tolhek is een afvalbrengstation gelegen. Daarnaast is er ook een gemeentewerf met afvalopslag voor de uitvoerende dienst aanwezig. Tolhek bestaat uit enkele gebouwen, magazijnen, loodsen en opslag- en werkplaatsen. Tolhek staat enige tijd op de nominatie voor herontwikkeling tot een nieuwe economisch en/of maatschappelijk functie. Er bestonden plannen voor de vestiging van de nieuwbouw van het Rode Kruis Ziekenhuis (RKZ) Brandwondencentrum op deze locatie. Momenteel is nog onduidelijk op welke wijze Tolhek wordt herontwikkeld. Het bestaande terrein Tolhek zal daarom vooralsnog blijven bestaan. Verwacht wordt dat het gebruik van Tolhek de komende decennia wel zal wijzigen.

Eén van de gebouwen direct grenzen aan het gebied is een gebouw van het voormalig asielzoekerscentrum Heemskerk. De gemeente Heemskerk is eigenaar van dit gebouw. Het gebouw staat leeg. Momenteel bestaan er plannen om, via een tijdelijke vergunning, het gebouw te laten gebruiken als kantoor. Naast het afvalbrengstation is een Shell tankstation gelegen. Ten oosten van het tankstation zijn enkele woningen gelegen (zie figuur 2.3)

afbeelding "i_NL.IMRO.0396.BPtrompet2012-VA01_0004.png"