direct naar inhoud van 6.14 Duurzaamheid
Plan: De Trompet en Tolhek
Status: onherroepelijk
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0396.BPtrompet2012-OH01

6.14 Duurzaamheid

Het bestemmingsplan is hoofdzakelijk consoliderend van aard. De ontwikkelingsmogelijkheden uit het thans geldende bestemmingsplan blijven gehandhaafd. De stedenbouwkundige opzet van De Trompet is destijds op een duurzame manier te stand gekomen. Bij de stedenbouwkundige opzet heeft efficiënt ruimtegebruik en energiebesparing centraal gestaan. Er waren vijf hoofddoelstellingen voor de ontwikkeling van het bedrijventerrein De Trompet geformuleerd:

  • 1. De inrichting van het bedrijventerrein De Trompet sluit aan bij de economische ontwikkelingen in zowel Heemskerk als binnen de IJmond-regio;
  • 2. Bij de inrichting van De Trompet wordt zorg besteed aan de inpassing in het landschap;
  • 3. Ongewenste milieu-effecten op de omgeving worden tegengegaan;
  • 4. De Trompet krijgt een zo goed mogelijke bereikbaarheid over de weg;
  • 5. Duurzame ontwikkeling moet leiden tot een bedrijventerrein met een duurzaam karakter.

Om deze doelstellingen te bereiken zijn de volgende actiepunten uitgevoerd. Voor zover er sprake is van afronding van het bedrijventerrein, worden deze actiepunten toegepast.

Gezamenlijk gebruik van utility's en installaties
Er is een collectief bronwaternet ten behoeve van de individuele elektrisch aangedreven waterpompen. Er vindt gezamenlijke inkoop van energie plaats. Verder is er een convenant voor de energievoorziening.

(Nuts) voorzieningen met hoog en/of duurzaam rendement
Op het bedrijventerrein wordt gebruik gemaakt van individuele warmtepompen en fotovoltaïsche zonne-energie systemen. Er is ruim 500 m2 aan zonnepanelen geïnstalleerd. Verder is er een verbeterd gescheiden rioleringssysteem aanwezig en voor een windturbine op de Trompet is een bouwaanvraag ingediend.

Collectieve inzameling en afvoer van afvalstoffen
De afvalinzameling vindt plaatst op het eigen terrein in eigen containers. De Vereniging van Eigenaren heeft een gezamenlijk contract afgesloten met een afvalinzamelaar waardoor een zekere schaalgrootte ontstaat.

Vervoer van goederen en personen
Het terrein is voor het fiets- en autoverkeer goed ontsloten. Het fiets- en personenvervoer is gescheiden van het vracht(goederen)verkeer. Voor laden en lossen zijn er gecombineerde zones aangelegd, waardoor verkeersstromen beter kunnen worden gescheiden. De bedrijfspanden hebben daarvoor aan één kant een personele / bezoekersingang en aan de andere kant laad- en losmogelijkheden.

Intensivering van het gebruik van de ruimte
Het gros van de bedrijven zit in geschakelde bedrijfsbebouwing. De Trompet heeft een zeer hoog bebouwingspercentage (maximaal 90%). Meerlagig bouwen wordt toegepast. Er is een gezamenlijke parkeervoorziening voor auto's. Parkeren gebeurt deels collectief en deels op eigen terrein. Vrachtwagens worden gestald op privé parkeerplaatsen.

De bouwhoogte bedraagt aan de randen van de plandelen minimaal 6 meter en maximaal 12 meter. In de binnengelegen plandelen bedraagt de bouwhoogte minimaal 6 meter en maximaal 9 meter.

Duurzaam bouwen en inrichten
De bebouwing voldoet aan een (lage) Energie Prestatie Coëfficiënt (EPC) van 1,4. Die is onder andere bereikt door ventilatie met warmteterugwinning, een hoge isolatiewaarde, toepassing van HR+ glas en ruimteverwarming met warmtepompen. Alle variabele maatregelen van het Nationaal Pakket Utiliteitsbouw worden in ogenschouw genomen. Bij de inrichting van de buitenruimte wordt rekening gehouden met gebruik van duurzame materialen. Daartoe wordt het gebruik van onder meer schadelijke verduurzamingsmiddelen, niet-gecertificeerd tropisch hardhout en pvc vermeden. Voor nieuwe (utiliteits) gebouwen moet de EPC van 1,1 of de op dat moment geldende EPC aangehouden worden. De ambitie van de gemeente Heemskerk voor nieuwe ontwikkelingen op dit duurzame bedrijventerrein is te streven naar een 20% lagere EPC dan 1,1 of de op dat moment geldende EPC.

Collectieve organisatie bedrijventerrein
De Trompet heeft een Vereniging van Eigenaren (VvE). Er is geen parkmanagementorganisatie aangetrokken omdat veel kennis al aanwezig is bij de bedrijven. Bij de juridische overdracht van het eigendom van de grond wordt bepaald dat de koper verplicht lid wordt van de VvE. De Kennermer Bouwgroep is de trekker van de VvE. De VvE is begonnen zonder leden maar omdat de bedrijven verplicht lid worden zijn die er nu wel. De contributie is oppervlakte afhankelijk en onderverdeeld in categorieën. Er is een beheersstrategie afgesproken rond drie aspecten: functioneel beheer, onderhoud/reparatie en commerciële/collectieve voorzieningen.

Bedrijfsgerichte (commerciële) voorzieningen
Er zijn diverse voorzieningen aanwezig zoals collectieve beveiliging, bewegwijzering, onderhoud, groenbeheer, graffiti verwijdering, gladheidbestrijding, telefonie en afvalinzameling. Er is collectieve beveiliging d.m.v. camera’s en een elektronisch hek bij de toegang dat ’s nachts en in de weekenden dicht gaat.

Interactie met de omgeving en leefbaarheid.
Geluidswerende maatregelen zijn deels ingevuld door te bepalen dat alleen bedrijven van categorie 1 t/m 3 toegestaan zijn. Via een milieuscan worden de bedrijven op milieuhinder geselecteerd. Het terrein wordt goed onderhouden, onder andere door collectief onderhoud, groenbeheer en gladheidbestrijding. Regenwater wordt schoon gehouden door het weren van chemische bestrijdingsmiddelen en door biologische zuivering via helofytenfilters. Gebiedseigen water wordt vastgehouden. Om infiltratie in de grond toe te laten is de hoeveelheid verharding beperkt. Het groen in het gebied is geclusterd en verbonden met de omgeving. Nieuwe watergangen hebben een flauw talud en geven daarmee ruimte aan oevervegetatie.

Energiebesparing bedrijven

Bij renovatie of vervangende nieuwbouw moet worden voldaan aan de Best Beschikbare Techniek; energiebesparende maatregelen met een terugverdientijd van 5 jaar of minder moeten worden uitgevoerd in het kader van de wet Milieubeheer.

GPR Gebouw

Om inzicht te krijgen in de duurzaamheid van nieuwbouwprojecten stimuleert de Milieudienst IJmond en de gemeente Heemskerk het gebruik van GPR Gebouw 4.0. GPR Gebouw 4.0 is een relatief eenvoudig instrument waarmee prestaties gemeten kunnen worden, compleet met rapportcijfers van 1 tot 10. Dit instrument kijkt breder dan alleen energie. De GPR-lijst kan online ingevuld worden. De ambitie van de gemeente is een 7.0 te scoren op het thema energie en gemiddeld een 7.0 voor de thema's milieu, gezondheid, gebruikskwaliteit en toekomstwaarde.