direct naar inhoud van Hoofdstuk 5 Waterparagraaf
Plan: Tolweg 4 Heemskerk
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0396.BPtolweg42012-VA01

Hoofdstuk 5 Waterparagraaf

De initiatiefnemer is voornemens 14 rijwoningen te realiseren op het perceel aan de Tolweg 4 te Heemskerk. Op het perceel was in het verleden een boerderij gevestigd. De bebouwing van de boerderij is reeds gesloopt.

Om de ontwikkeling mogelijk te maken wordt een bestemmingsplanprocedure conform de Wro (Wet ruimtelijke ordening) gevolgd. Sinds 2002 is het verplicht bij een ruimtelijke procedure het proces van de watertoets te doorlopen en de resultaten (middels deze waterparagraaf) op te nemen in het ruimtelijke plan.

Algemeen

Het plangebied ligt in de gemeente Heemskerk, binnen bestaand stedelijk gebied. Het terrein was oorspronkelijk agrarisch in gebruik en voor een groot deel verhard. Recent is de aanwezige bebouwing gedeeltelijk gesloopt. In de onderstaande tabel (tabel 5.1) is de bestaande en toekomstige bebouwing/verharding weergegeven.

Tabel 5.1 Verhardingssituatie bestaand en nieuw

  Bestaand   Nieuw  
Bebouwd oppervlak   1.740 m2   1.067 m2  
Verhard oppervlak (parkeren)   ---   350 m2  
Onverhard oppervlak   1.560 m2   1.883 m2  
Totaal oppervlakte perceel   3.300 m2   3.300 m2  

afbeelding "i_NL.IMRO.0396.BPtolweg42012-VA01_0012.jpg"

Figuur 5.1 Ligging plangebied

Beleid

Bij het opstellen van deze paragraaf is rekening gehouden met het vigerende beleid. Het betreft de onderstaande beleidsstukken:

  • Nationaaal Waterplan, 2009;
  • Waterbeheer voor de 21e eeuw (WB21);
  • Structuurvisie Infrastructuur en Ruimte;
  • Nationaal Bestuursakkoord Water (NBW), geactualiseerd 2008;
  • Europese Kaderrichtlijn Water (KRW);
  • Waterwet 2009;
  • Provinciaal Waterplan 2010-2015;
  • 'Handreiking watertoets 3', 2009;
  • Keur 2009;
  • Watertoetsaspecten van Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier.

Inventarisatie knelpunten en aandachtspunten

Bij de ontwikkeling van de waterparagraaf zijn mogelijke knelpunten en aandachtspunten geïnventariseerd ten aanzien van de waterhuishouding en riolering. Conform de relevante thema's uit de 'Watertoetsaspecten Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier' is vervolgens aan de navolgende aspecten invulling gegeven:

  • waterkwantiteit;
  • waterkwaliteit;
  • waterkeringen;
  • afvalwaterketen;
  • beheer en onderhoud nieuw oppervlaktewater.

Waterkwantiteit

Bij de watertoets adviseert het hoogheemraadschap ook over maatregelen die nodig zijn om het watersysteem op orde te houden. Hierbij is het uitgangspunt dat toename van verhard oppervlak en gedempte watergangen worden gecompenseerd.

Binnen de voorgenomen plannen wordt geen oppervlaktewater gedempt of toegevoegd. Daarnaast leidt het plan niet tot een toename van verhard oppervlak. Netto is sprake van een afname van het verhard oppervlak met circa 673 m2. Er behoeft dan ook niet gecompenseerd te worden.

Waterkwaliteit

Binnen het plangebied is geen oppervlaktewater gesitueerd en wordt ook niet toegevoegd. Een bijdrage aan het verbeteren van de waterkwaliteit is derhalve dan ook niet mogelijk door middel van de realisatie van een doorspoelbaar watersysteem of de aanleg van natuurvriendelijke oevers. Bij de realisatie van het beoogde plan dient wel zoveel mogelijk de toepassing van koperen, loden of zinken dakbedekking, chemische onkruidbestrijdingsmiddelen, verduurzaamd hout als beschoeiing beperkt te worden. Indien dergelijke materialen toch toegepast worden, wordt indien dat mogelijk is uitgegaan van coating of andere technische maatregelen waardoor uitlogen en andere ongewenste effecten zoveel mogelijk worden voorkomen. Het voorgaande is aan de orde bij de uiteindelijke realisatie van de toegestane ruimtelijke ontwikkeling. Het materiaalgebruik valt buiten de strekking van een bestemmingsplan. V

Grondwater

De grondwaterzorgplicht begint bij de perceelseigenaar. De eigenaar is zelf verantwoordelijk voor het in goede staat houden van de in eigendom zijnde percelen en gebouwen. In de Waterwet is de gemeentelijke grondwaterzorgplicht opgenomen. Een nieuwe taak voor gemeenten is het treffen van doelmatige maatregelen indien de grondwaterstand structurele nadelige gevolgen heeft voor de bestemming van het gebied. Deze maatregelen betreffen het verzamelen, bergen, transporteren en nuttig toepassen van het (schone) grondwater. Met deze waterhuishoudkundige maatregelen op of in openbaar terrein kunnen problemen op particuliere percelen worden verholpen of voorkomen. Indien de genoemde waterhuishoudkundige maatregelen niet afdoende of doelmatig zijn, kan verzameld grondwater worden getransporteerd via het rioolwaterstelsel.

Er worden geen problemen met de grondwaterstand in het plangebied verwacht.

Waterkeringen

Het plangebied is niet gelegen in de directe nabijheid van een waterkering. Dit is voor de planvorming dan ook niet relevant.

Afvalwaterketen

Het verhard oppervlak wordt gekoppeld aan het riool. Daarnaast dient met het oog op toekomstige ontwikkelingen de riolering gescheiden aangelegd te worden. Dit omdat het onderhavige plan in de toekomst dan gemakkelijk op het gescheiden stelsel aangesloten kan worden. In de huidige situatie is de boerderij aangesloten op een gemengd stelsel.

Beheer en onderhoud nieuw oppervlaktewater

Zoals reeds eerder aangegeven wordt er geen nieuw oppervlaktewater gerealiseerd binnen het voorgenomen plan.