direct naar inhoud van 4.1 Geluid
Plan: Tolweg 4 Heemskerk
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0396.BPtolweg42012-VA01

4.1 Geluid

In het kader van de Wet geluidhinder liggen er zones rond wegen en spoorlijnen en gezoneerde industrieterreinen. Wegen op een woonerf of met een maximumsnelheid van 30 km/uur hebben geen zone. Binnen een geluidszone moet voor het realiseren van nieuwe geluidsgevoelige bestemmingen onderzoek worden gedaan naar de optredende geluidbelasting.

Woningen zijn volgens de Wet geluidhinder geluidgevoelige bestemmingen. Als de geluidsbelasting de voorkeursgrenswaarde van een geluidsbron overschrijdt moet, gelijktijdig met de planprocedure, een hogere waarden procedure worden gevoerd. Een hogere waarde kan, onder voorwaarden, worden vastgesteld tot de maximale ontheffingswaarde voor de betreffende geluidsbron.

Hierna wordt voor het plan de situatie beschreven voor wegverkeers-, railverkeers-, industrie- en luchtvaartlawaai.

Wegverkeerslawaai

De voorkeursgrenswaarde voor wegverkeerslawaai is 48 dB. Bij een geluidsbelasting van 49 tot en met 63 dB op de gevel, is het mogelijk met een hogere waarde-procedure een ontheffing aan te vragen.

Bij een geluidsbelasting boven de voorkeursgrenswaarde moet bij de omgevingsvergunningaanvraag met akoestisch onderzoek worden aangegeven, welke maatregelen aan de gevels worden genomen, om het door het Bouwbesluit voorgeschreven maximale binnengeluidsniveau van 33 dB niet te overschrijden.

De bouwlocatie ligt binnen de geluidszones van de Tolweg en De Baandert / Communicatieweg. In verband hiermee is een akoestisch onderzoek uitgevoerd. De resultaten van dit onderzoek staan beschreven in het rapport 'Akoestisch onderzoek wegverkeerslawaai Bestemmingsplan Tolweg 4 te Heemskerk, Oranjewoud, juli 2012' (zie bijlage 1). In deze paragraaf is een samenvatting van het onderzoek opgenomen.

Uit het onderzoek blijkt dat de geluidsbelasting vanwege de Tolweg ten hoogste 61 dB bedraagt en vanwege De Baandert / Communicatieweg ten hoogste 55 dB bedraagt. Deze geluidsbelastingen zijn inclusief aftrek van 5 dB conform artikel 110g uit de Wet geluidhinder. De voorkeursgrenswaarde van 48 dB wordt hiermee overschreden. De maximaal te ontheffen geluidsbelasting van 63 dB wordt echter niet overschreden.

Het treffen van maatregelen, gericht op het terugbrengen van de geluidsbelasting tot de voorkeursgrenswaarde ten gevolge van wegverkeerslawaai, stuit op bezwaren van financiƫle en stedebouwkundige aard. Gelet hierop zullen hogere grenswaarden worden vastgesteld. Het ontwerp besluit hiervoor zal gelijktijdig met het ontwerp bestemmingsplan ter visie worden gelegd. Daarnaast wordt de uitwendige scheidingsconstructie van de woningen op een dergelijke wijze gerealiseerd dat voldaan wordt aan het hoogst toelaatbare binnenniveau voor woningen. Bij dit laatste wordt aangesloten bij het Bouwbesluit.

Railverkeerslawaai

De bouwlocatie ligt niet binnen de geluidszone van een spoorlijn.

Industrielawaai

De bouwlocatie ligt niet in de zone van een in het kader van de Wet geluidhinder gezoneerd industrieterrein.

Luchtvaartlawaai

De bouwlocatie ligt niet binnen het beperkingengebied van het Luchthaven indelingsbesluit voor de luchthaven Schiphol. De bouwlocatie ligt ook niet binnen de 20 KE contour vanwege Schiphol uit de Nota Ruimte. Binnen de 20 KE contour zijn geen nieuwe uitleglocaties voor woningbouw mogelijk.

Conclusie

In relatie tot de onderhavige ontwikkeling speelt alleen geluid afkomstig van wegverkeer een rol. Uit akoestisch onderzoek is gebleken dat niet wordt voldaan aan de voorkeursgrenswaarde voor wegverkeerslawaai. Omdat het vanuit financieel en stedenbouwkundig oogpunt niet efficient/gewenst is om maatregelen te treffen, zullen hogere grenswaarden worden vastgesteld.