direct naar inhoud van 4.6 Bodemkwaliteit
Plan: Het Groene Balkon
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0396.BPgroenebalkon2010-VA01

4.6 Bodemkwaliteit

Het is wettelijk verboden om te bouwen op verontreinigde grond. Om deze reden moeten bij de bouw altijd gegevens over de kwaliteit van de bodem bekend zijn. Een bodemonderzoek start met een verkennend onderzoek, dit bestaat uit een historisch onderzoek ( conform de NVN 5725) en veldwerk (conform NEN 5740). De resultaten van dit onderzoek worden getoetst aan de Wet bodembescherming. Deze wet stelt dat de kwaliteit van de bodem geschikt moet zijn voor het beoogde gebruik van de locatie/ het gebied. De mate waarin de bodem verontreinigd mag zijn, is hiervan afhankelijk. Als uit de resultaten van het verkennend onderzoek blijkt dat er geen belemmering bestaat voor het beoogde gebruik, kan een geschiktheidsverklaring worden afgegeven. Als uit de resultaten blijkt dat er mogelijk wel een belemmering is wordt nader bodemonderzoek geadviseerd. In een nader bodemonderzoek wordt de ernst van de verontreiniging beoordeeld en de saneringsurgentie bepaald.


Een omgevingsvergunning voor het bouwen wordt afgegeven als de bodem, eventueel na sanerende maatregelen, geschikt is voor het beoogde gebruik.


Bodemkwaliteitskaart

In 2001 is voor het plangebied de Broekpolder een bodemkwaliteitskaart en bodembeheerplan opgesteld. Het plangebied De Groene Polder ligt binnen dat plangebied zodat deze kaart en dit plan ook van toepassing zijn.

De bodemkwaliteit ter plaatse van het deelplan is vastgesteld in de volgende bodemonderzoeksrapporten en documenten:

  • 1. Verkennend onderzoek op diverse deellocaties van de VINEX-locatie Broekpolder te Heemskerk en Beverwijk, (rapport De Straat d.d. 21 mei 2001, projectnummer B01A0898).
  • 2. Bodemkwaliteitskaart en bodembeheerplan van het plangebied Broekpolder te Heemskerk en Beverwijk (rapport De Straat d.d. 8 augustus 2001, projectnummer B01A0053).


De algemene bodemkwaliteit ter plaatse van het gehele plangebied Broekpolder kan als schoon worden aangemerkt.

Voor het bedoelde gebied zijn op dit moment voldoende gegevens beschikbaar over de bodemkwaliteit. De bodemkwaliteit vormt derhalve geen belemmering en de percelen zijn geschikt voor het gebruik wonen met tuin. Vrijkomende grond mag hergebruikt worden binnen het plangebied.