Plan: | Het Groene Balkon |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0396.BPgroenebalkon2010-VA01 |
Het BEVI is in oktober 2004 in werking getreden. Het besluit heeft tot doel zowel individuele als groepen burgers een minimum (aanvaard) beschermingsniveau te bieden. Indien, op grond van een Wro-besluit, de bouw of vestiging van een kwetsbaar of beperkt kwetsbaar object mogelijk wordt gemaakt, is het BEVI van toepassing. In augustus 2004 is voor het vervoer van gevaarlijke stoffen de circulaire Risiconormering vervoer gevaarlijke stoffen (RNVGS) gepubliceerd. In de circulaire RNVGS (2004) is het rijksbeleid over de afweging van veiligheidsbelangen die een rol spelen bij het vervoer van gevaarlijke stoffen in relatie tot de omgeving, verduidelijkt en geoperationaliseerd. In de circulaire is zoveel mogelijk aangesloten bij het BEVI.
Voor zowel de handelingen met gevaarlijke stoffen bij bedrijven als het transport van gevaarlijke stoffen zijn twee aspecten van belang, namelijk het plaatsgebonden risico en het groepsrisico. Het plaatsgebonden risico (10-6 /jaar) geeft inzicht in de kans op overlijden van een individu op een bepaalde afstand van een risicovolle activiteit. Het groepsrisico wordt bepaald door de aanwezige mensen in de nabijheid van een eventueel ongeval bij een risicovolle activiteit en geeft het aantal mogelijke (dodelijke) slachtoffers weer. Ten aanzien van het plaatsgebonden risico geldt dat er bij besluitvorming op een ruimtelijk plan een grenswaarde in acht dient te worden genomen (kwetsbaar object) danwel met een richtwaarde rekening dient te worden gehouden (beperkt kwetsbaar object). Voor het groepsrisico geldt een oriënterende waarde (BEVI) of een oriëntatie waarde (circulaire).
De provincie Noord-Holland heeft een toetsingskader (stappenplan) groepsrisico opgesteld voor de beoordeling van ruimtelijke plannen. Om te kunnen bepalen of een BEVI-inrichting en/of het vervoer van gevaarlijke stoffen voldoet aan de externe veiligheidsnormen, moeten eerst het plaatsgebonden risico en het groepsrisico worden bepaald.
BEVI-inrichting
In het plangebied is geen BEVI-inrichting gepland. In de nabijheid van het plangebied bevindt zich een tankstation met vulpunt LPG. Het Groene Balkon is echter buiten het invloedsgebied van dit tankstation gelegen.
Rijksweg A9
Plaatsgebonden risico
De rijksweg A9 is een autosnelweg. Voor een autosnelweg geldt dat als het aantal LPG-tankwagens lager is dan 6.500, de weg geen 10-6/jaar contour heeft. Voor de A9 geldt dat er in opdracht van de Adviesdienst verkeer en vervoer van het ministerie van V&W tellingen zijn verricht. De telresultaten zijn voor een ieder beschikbaar. Voor het wegvak N25 (van en naar knooppunt Beverwijk) is een frequentie bepaald van 441 LPG-tankauto's/jaar. De A9 heeft daardoor geen 10-6/jaar PR-contour.
Groepsrisico
De vuistregels in de Handreiking externe veiligheid vervoer gevaarlijke stoffen geven ten aanzien van de toetsing van het groepsrisico het volgende aan. Wanneer de combinatie van aantallen LPG-tankwagens per jaar en inwoner-dichtheid lager is dan de drempelwaarde uit de tabel drempelwaarde LPG tankauto snelweg, wordt de oriëntatie waarde van het groepsrisico niet overschreden. De Broekpolder heeft een gemiddelde inwonerdichtheid van 60-70 inwoners/hectare en heeft een eenzijdige bebouwing ten opzichte van de A9. Als deze waarde gecombineerd wordt met de eerder genoemde 441 transporten/jaar, dan volgt hieruit dat de oriëntatie waarde niet wordt overschreden als er minder dan 900 LPG transporten per jaar plaatsvinden .
Geconcludeerd wordt dat het bestemmingsplan voldoet aan de externe veiligheidsvereisten voor het plaatsgebonden risico (10-6/jaar) en het groepsrisico (oriënterende waarde).