Plan: | Nieuw-Vennep Wilhelminahoeve |
---|---|
Status: | onherroepelijk |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0394.BPGnwvWhmv0000-E001 |
Ingevolge het Besluit ruimtelijke ordening (Bro) heeft de gemeente de onderzoeksverplichting om de financieel-economische uitvoerbaarheid van het plan te toetsen (artikel 3.1.6 lid 1 sub f Bro). Dit geldt ook bij projecten waar sprake is van een particuliere ontwikkelaar die op eigen initiatief een locatie ontwikkelt. De exploitatie in het plangebied is in twee delen opgesplitst, namelijk het perceel ten noordoosten van de 'Wilhelminahoeve' waar onder meer het hotel komt te staan en de 'Wilhelminahoeve'.
Bij de ontwikkeling van het bedrijvenpark op de 'Wilhelminahoeve' is geen sprake van een gemeentelijke exploitatie. Het bedrijvenpark wordt door twee samenwerkende partijen uitgevoerd, Ballast Nedam Nieuw-Vennep B.V. en Airport Area Investment B.V. De gemeente Haarlemmermeer heeft met deze particuliere partijen een ontwikkelingsovereenkomst gesloten waarin is vastgelegd overeenkomstig welke voorwaarden het gebied zal worden geëxploiteerd. In deze overeenkomst is tevens vastgelegd dat de gemeente de schade als gevolg van mogelijke aanspraken op planschade op de particuliere partijen kan verhalen.
Ten behoeve van de ontwikkelingsovereenkomst heeft de gemeente onderzoek gedaan naar de uitvoerbaarheid van het plan. Hieruit is gebleken dat de samenwerkende partijen over voldoende financiële middelen beschikken om tot een sluitende exploitatie van het gebied te komen.
De grond waar het hotel komt te staan is in eigendom van de gemeente. Voor dit gedeelte van het plangebied wordt door middel van een aanbesteding het gebied ontwikkeld. De aanbestedingsovereenkomst zal alle benodigde overeenkomsten omvatten.
Kostenverhaal en exploitatieplan
De ontwikkelingen die het bestemmingsplan mogelijk maakt, betreft een bouwplan in de zin van de grondexploitatiewetgeving. Op grond van deze wetgeving dient het kostenverhaal te zijn verzekerd. Indien niet op andere wijze het kostenverhaal is verzekerd, dient een exploitatieplan te worden vastgesteld. Het verhaal van kosten voor de gronden die niet in gemeentelijke eigendom zijn, is via anterieure overeenkomsten met de grondeigenaren afgedekt. Er is geen noodzaak tot het vastleggen van een fasering van de bouwwerkzaamheden dan wel het stellen van nadere eisen. Om voornoemde redenen is het niet noodzakelijk een exploitatieplan vast te stellen.
Conclusie
Op basis van voorgaande gegevens wordt geconcludeerd dat het plan financieel uitvoerbaar is.