Plan: | Nieuw-Vennep AT-station HSL-zuid |
---|---|
Status: | onherroepelijk |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0394.BPGnwvATstationHSL-E001 |
Op 15 april 1998 is het tracébesluit van de HSL-Zuid vastgesteld door de Minister van Verkeer en Waterstaat in overeenstemming met de Minister van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer. Dit tracébesluit voorzag in de realisering van de infrastructuur voor het Nederlandse deel van de hogesnelheidsspoorverbinding Amsterdam-Rotterdam-Brussel-Parijs/Londen. De op 1 juli 1997 van kracht geworden Planologische Kernbeslissing HSL-Zuid vormde de basis voor dit tracébesluit. Het hierin gekozen tracé voor de hogesnelheidslijn is in het tracébesluit juridisch-planologisch vertaald.
In een aantal door de rijksoverheid vastgestelde beleidnota's zijn uitgangspunten opgenomen die destijds van belang zijn geweest voor de PKB en het tracébesluit HSL-Zuid. Het betreft beleidsdoelstellingen op het gebied van ruimtelijke ordening, natuur en landschap. Genoemd kunnen worden de Vierde Nota over de Ruimtelijke Ordening Extra, het Tweede Structuurschema Verkeer en Vervoer en het Structuurschema Groene Ruimte. Ook in het destijds vigerende streekplan van de provincie Noord-Holland (Amsterdam-Noordzeekanaalgebied) zijn uitgangspunten geformuleerd voor het tracébesluit.
Nota Ruimte
Hoofddoel van het nationaal ruimtelijk beleid zoals vastgelegd in de Nota Ruimte is gericht op versterking van de internationale concurrentiepositie van Nederland; bevordering van krachtige steden en een vitaal platteland; borging en ontwikkeling van belangrijke (inter)nationale ruimtelijke waarden en borging van de veiligheid. Voor een aantal specifieke onderwerpen geeft de Nota Ruimte een beleidskader. Het gaat onder meer om water, landschap en natuurbescherming.
De locatie waar het AT station is beoogd ligt in het Nationale landschap het Groene Hart. Nationale landschappen zijn volgens de Nota Ruimte gebieden met internationaal zeldzame of unieke nationale kenmerkende landschapskwaliteiten en in samenhang daarmee bijzondere natuurlijke of recreatieve kwaliteiten. In algemene zin geldt dat binnen nationale landschappen ruimtelijke ontwikkelingen mogelijk zijn, mits de kernkwaliteiten van het landschap worden behouden of worden versterkt ('ja-mits'-regime). Maatvoering, schaal en ontwerp zijn bepalend voor behoud van de kwaliteiten van nationale landschappen. Om die reden zijn grootschalige nieuwe infrastructurele projecten niet toegestaan. Indien deze redelijkerwijs – vanwege een groot openbaar belang – noodzakelijk zijn, dienen mitigerende en compenserende maatregelen zoals inpassing en aandacht voor ontwerpkwaliteiten te worden getroffen.
Het AT station is een bij de HSL-Zuid behorende (technische) voorziening. Er is dan ook geen sprake van dat dit bestemmingsplan een grootschalige nieuwe infrastructurele voorziening mogelijk gemaakt. Bovendien veroorzaakt het AT-station niet of nauwelijks geluid. Voor zover deze al geluid afgeeft, valt dit weg tegen het geluid van (het gebruik van de) nabijgelegen weg en de twee spoorlijnen. Verstoring van de rust van het Groene Hart wordt dan ook voorkomen. Het AT station veroorzaakt geen aantasting van de open ruimte, voor wat betreft de inpassing wordt verwezen naar de volgende paragraaf.