direct naar inhoud van 3.2 Rijksbeleid
Plan: N207
Status: onherroepelijk
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0394.BPGnwv00000000N207-E001

3.2 Rijksbeleid

Realisatie paragraaf nationaal ruimtelijk beleid (2008)

In juni 2008 heeft het kabinet de Realisatie paragraaf Nationaal ruimtelijk beleid vastgesteld welke is toegevoegd aan de Nota Ruimte. Deze paragraaf geeft inzicht in welke nationale belangen het kabinet heeft gedefinieerd en op welke wijze het Rijk deze wil verwezenlijken. In het bijzonder welke belangen zullen worden gewaarborgd in de AMvB ruimte. De Realisatie paragraaf beschrijft enerzijds voor de Nota Ruimte hoe het beleid van de PK-teksten worden gerealiseerd en anderzijds voor de andere vigerende ruimtelijke nota's hoe de PK-teksten die zijn bedoeld door te werken tot op lokaal niveau worden gerealiseerd.

Economische groei en een stevige internationale concurrentiepositie vereisen dat Nederland economie, ruimte en verkeer en vervoer in samenhang ontwikkeld. In de Nota Ruimte is infrastructuur als structurerend ruimtelijk principe opgenomen en zijn duidelijke prioriteiten gesteld voor de investeringen in de infrastructuur ter versterking van de Nederlandse concurrentiepositie: uitbreidingsruimte moet beschikbaar blijven en de hoofdinfrastructuur moet goed worden ingepast. In de Nota Mobiliteit zijn deze uitgangspunten uitgewerkt en het uitvoeringsprogramma staat in het MIRT. De Nota Mobiliteit heeft – anders dan bij de andere PKB's – een wettelijke basis in de planwet verkeer en vervoer en blijft daarmee bindend voor beleid van decentrale overheden op het gebied van verkeer en vervoer.

Structuurvisie buisleidingen (ontwerp, 2011)

Het nationaal ruimtelijk beleid is gericht op verbetering van de basiskwaliteit van de gehele hoofdinfrastructuur. Daarbij is het van belang, dat het bestaande buisleidingennet goed wordt onderhouden en dat voldoende ruimte open blijft voor uitbreiding van het buisleidingentransport in de toekomst.

In de Structuurvisie buisleidingen van het ministerie van Infrastructuur en Milieu (I&M) wordt een hoofdstructuur vastgelegd van ruimtelijke reserveringen (buisleidingstroken) voor het vervoer van gevaarlijke stoffen door buisleidingen in Nederland voor de komende 25 á 30 jaar. Uitgangspunt daarbij is een zo beperkt mogelijke aanspraak op de ruimte. In veel leidingstroken liggen nu al één of meerdere buisleidingen. Hierin is bovendien ruimte beschikbaar voor het leggen van nieuwe buisleidingen voor aardgas, olieproducten of chemicaliën. Gemeenten zullen te zijner tijd de plicht krijgen in hun bestemmingsplannen rekening te houden met deze leidingstroken.

De Structuurvisie heeft betrekking op dit bestemmingsplan, in die zin, dat het tracé van een beoogde buisleidingstrook door het plangebied loopt. Dit bestemmingsplan sluit de komst van deze strook niet uit, waarmee het bestemmingsplan aansluit bij het Rijksbeleid.