direct naar inhoud van 4.4 Verkeer
Plan: Hoofddorp Hoofdweg 793-795
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0394.BPGhfdhoofdweg793-C001

4.4 Verkeer

In onderstaande paragraaf is de verkeersstructuur rondom het plangebied beschreven. Vervolgens is gekeken naar de verkeersafwikkeling en de parkeerbehoefte en is bepaald of de nieuwe ontwikkeling zal leiden tot problemen op deze aspecten.

Verkeersstructuur

Bereikbaarheid gemotoriseerd verkeer, langzaam verkeer en openbaar vervoer

Het plangebied wordt in de huidige situatie ontsloten vanaf de Hoofdweg Westzijde. De nieuw te bouwen vrijstaande woningen zullen gebruik gaan maken van de bestaande in- en uitrit. Via de Hoofdweg Westzijde wordt in zuidelijke richting ontsloten naar de Calatravabrug (Luit). Het verkeer zal vervolgens via de Hoofdweg of Johan Enschedelaan verder afgewikkeld worden.

De drie twee-onder-een-kapwoningen zullen worden ontsloten vanaf de Elisa van Calcarstraat. De Elisa van Calcarstraat geeft verbinding met de hoofdontsluitingsroute van de woonwijk Toolenburg. Toolenburg wordt ontsloten door de Hoofdweg, de Van Heuven Goedhartlaan en de Altenburg.

De Hoofdweg Oostzijde is gecategoriseerd als gebiedsontsluitingsweg binnen de bebouwde kom met een maximumsnelheid van 50 km/h. De overige wegen rondom het plangebied zijn gecategoriseerd als erftoegangswegen binnen de bebouwde kom met een maximumsnelheid van 30 km/h. Conform de inrichting van deze wegen wordt het verkeer gemengd afgewikkeld. De verkeersveiligheid rond het plangebied is voldoende gewaarborgd.

Noordoostelijk van het plangebied, aan de Van Heuven Goedhartlaan, halteert de Zuidtangent. Deze wordt in een hoge frequentie bediend door bussen in de richting Station Hoofddorp, Schiphol, Amsterdam en Haarlem. Over de Hoofdweg Oostzijde loopt een buslijn in de richting van Oegstgeest en Station Hoofddorp.

Verkeersgeneratie en verkeersafwikkeling

Door de bouw van de nieuwe woningen zal er extra verkeer van en naar het plangebied komen. Voor het bepalen van de verkeersgeneratie is gebruikgemaakt van een kencijfer uit publicatie 256 (CROW). Ten gevolge van de 9 nieuwe woningen bedraagt de verkeersgeneratie circa 50 mvt/etmaal, uitgaande van 6 mvt/etmaal per woning. In de huidige situatie is in het plangebied een agrarisch bedrijf aanwezig dat ook verkeer genereert. De feitelijke toename van verkeer ligt dus minder hoog.

Parkeren

Om de parkeerbehoefte van de nieuwe woningen te bepalen is uitgegaan van kencijfers uit publicatie 182 (CROW). Het kencijfer bedraagt 1,8 parkeerplaats per woning.

De drie twee-onder-een-kapwoningen zullen worden voorzien van een garage en een oprit ten behoeve van 1 auto. Conform het CROW dient er per woning 1 parkeerplaats in de openbare ruimte gerealiseerd te worden. Dit betekent dat nog 6 parkeerplaatsen nodig zijn.

Bij de 3 bouwkavels aan de Hoofdweg worden per woning minimaal 2 parkeerplaatsen op eigen terrein gerealiseerd. Voor de bezoekers dient dan nog 1 parkeerplaats (0,3 parkeerplaats per woning) in de openbare ruimte aanwezig te zijn.

Conclusie

De bereikbaarheid voor de verschillende vervoerswijzen is goed. Door de geringe hoeveelheid extra verkeer zullen geen problemen in de verkeersafwikkeling ontstaan.

In totaal dienen 7 parkeerplaatsen in de openbare ruimte aanwezig te zijn. Met het aantal parkeerplaatsen op eigen terrein en de realisatie van 14 parkeerplaatsen in de openbare ruimte zijn voldoende parkeerplaatsen aanwezig om in de eigen parkeerbehoefte te voorzien. De 14 parkeerplaatsen in de openbare ruimte worden voor de twee-onder-een-kapwoningen en binnen het plangebied van dit bestemmingsplan gerealiseerd. In figuur 4.1 zijn deze parkeerplaatsen ook weergegeven. Het aspect verkeer staat de realisatie van de nieuwe woningen dan ook niet in de weg.