direct naar inhoud van 2.2 Ruimtelijke structuur
Plan: Hoofddorp Hoofdweg 793-795
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0394.BPGhfdhoofdweg793-C001

2.2 Ruimtelijke structuur

Ontstaansgeschiedenis

Het plangebied ligt noordwestelijk van de Hoofdvaart. De Hoofdvaart heeft een breed profiel, bestaande uit de vaart zelf, aan weerszijden begeleid door bomen in een smalle groenstrook. Aan twee zijden van de vaart ligt een doorgaande weg, de Hoofdweg Oostzijde en Hoofdweg Westzijde. Aan deze wegen is de eerste agrarische bebouwing van de Haarlemmermeerpolder gerealiseerd. De oorspronkelijke agrarische verkaveling kenmerkt zich door de lange percelen, loodrecht op de Hoofdvaart.

Huidige situatie plangebied

Het plangebied betreft de locatie van de voormalige boerderij genaamd 'De Zegenwerp'. De bebouwing van deze boerderij, die behoort tot de eerste generatie boerderijen, bestaat uit een woonhuis, een voormalige landbouwschuur, die op dit moment door de huidige eigenaar wordt verhuurd voor bedrijfsdoeleinden, en een tweede schuur, waar zich in het verleden de stallen bevonden. Achterop het terrein is nog een hooiberg aanwezig en een agrarisch bedrijfsgebouw voor de opslag van hooi en granen.

De bebouwing en de nokrichting lopen evenwijdig met de perceelsverkaveling en staan loodrecht op de Hoofdvaart. Hiermee wordt een front gemaakt naar de vaart en komt de bebouwing minder massaal over. Het erf tussen de bebouwing is nagenoeg geheel verhard. De achterzijde van het perceel is onverhard. Het totaal bebouwd oppervlak in het plangebied bedraagt op dit moment circa 1.300 m². In figuur 2.1 is de bestaande situatie vanuit de voorkant weergegeven.

afbeelding "i_NL.IMRO.0394.BPGhfdhoofdweg793-C001_0005.png"

Figuur 2.2 Omgeving plangebied rond 1900 Bron: (Kich, 2011)

Ruimtelijke structuur van directe omgeving

In het verleden was de omgeving van het plangebied nagenoeg geheel onbebouwd, op de andere boerderijen aan de Hoofdvaart na. In de loop der tijd is de omgeving echter steeds meer bebouwd geraakt. Ten zuidoosten van de Hoofdvaart is het bedrijventerrein Graan voor Visch-Zuid gerealiseerd. Aan de noordwestzijde, direct aansluitend aan het plangebied, is tussen 1980 en 2000 de wijk Toolenburg gebouwd.

De bebouwing in de omgeving van het plangebied dateert uit de jaren tachtig. Aan de zijde van de Hoofdvaart grenst het plangebied aan twee-onder-een-kapwoningen. De nokrichting van deze woningen staan, evenals die van de bebouwing in het plangebied, dwars op de vaart.

De woningen in de wijk Toolenburg zijn veelal geschakeld in stroken, waarvan de nokrichting evenwijdig aan het stratenpatroon loopt. Het gebied rondom de Etta Palmstraat, direct ten noorden van het plangebied, heeft hiermee een geordend karakter, wat wordt doorbroken door het speelse stratenpatroon. De bebouwing aan de Elisa van Calcarstraat, zuidwestelijk van de locatie, heeft een afwisselender karakter. De bebouwing bestaat hier uit twee-onder-een-kapwoningen en vrijstaande woningen met verschillende nokrichtingen, waardoor de bebouwing hier een speelser en individueler karakter heeft.

Een bijzonder element ten noordwesten van het plangebied is een klein appartementengebouw, eigendom van 'De Geestgronden'. Dit gebouw bestaat uit twee bouwlagen en is plat afgedekt. Het gebouw staat redelijk vrij in de ruimte.