direct naar inhoud van 6.4 Hoofdstuk 2: bestemmingsregels
Plan: Schalkstad
Plannummer: BP9080002
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0392.BP9080002-0003

6.4 Hoofdstuk 2: bestemmingsregels

Bedrijf (artikel 3)

De bestemming 'Bedrijf' is primair van toepassing op de wasstraat aan de Costa Del Sol. Het gaat om een specifiek op deze locatie toegesnede bestemming, waarbij de toegelaten functies uit het oude bestemmingsplan zijn gehandhaafd.

Secundair is deze bestemming van toepassing op de grote nutsvoorzieningen. Binnen het plangebeid zijn deze voorzien van de aanduiding 'nutsvoorziening'. het gaat om transformatorgebouwen aan de Costa Del Sol en het Madeirapad.

Centrum - 1 (artikel 4)

De bestemming 'Centrum - 1' is van toepassing op het bestaande winkelcentrum en enkele blokken die zuid-oostelijk daarvan zijn gelegen (o.a. voormalige TPG-locatie en Jordan Sportschool). Het is een voortzetting van de bestaande toegelaten functies (detailhandel m.u.v. supermarkten, dienstverlening en horeca-1). Waar nodig zijn specifieke functieaanduidingen toegevoegd, bijvoorbeeld waar supermarkten mogelijk zijn, ter plaatse van de bestaande sportschool en waar detailhandel is uitgesloten omdat dit op grond van het oude bestemmingsplan ook niet mogelijk was. Ook de locaties waar een ruimere horeca functie en/of maatschappelijke functies mogelijk waren, zijn voorzien van een specifiek aanduiding.

Gemengd - 3 (artikel 5)

De bestemming 'Gemengd - 3' is van toepassing op het gebouw aan het Fie Carelsenplein, waarin de bibliotheek van Schalkwijk gevestigd is. De bestemming is een voorzetting van de al toeglaten functies, zoals maatschappelijke voorzoorzieningen. Wonen is ook toegestaan.

Groen (artikel 6)

Binnen de bestemming 'Groen' vallen: groenvoorzieningen, zoals plantsoenen, bermen en beplantingen, voet- en fietspaden, speelvoorzieningen, waterlopen en waterpartijen, voorzieningen van algemeen nut en bijbehorende voorzieningen, zoals straatmeubilair, (ondergrondse) inzamelplaatsen voor afval en recyclecontainers en (ondergrondse) bergbezinkbassins. Ze is van toepassing op de groenstructuren langs de vaarten.

Horeca (artikel 7)

De bestemming 'Horeca' is van toepassing op de Febo-vestiging op de hoek van het Rivièraplein en de Europaweg. De horecagelegenheid is de enige functie in het gebouw en een uitwisseling in gebruik wordt voor deze locatie niet beoogd.

Kantoor (artikel 8)

De bestemming 'Kantoor' is van toepassing op de kantoortoren aan de Ceylonpoort (voormalig VNU-gebouw), aan de noordzijde van het winkelcentrum. Op grond van het oude bestemmingsplan was uitsluitend kantoor toegelaten en - middels vrijstelling- geheel of gedeeltelijke omzetting naar enkele andere functies mogelijk. De kantoorfunctie is weer overgenomen en de omzetting naar de functies dienstverlening, maatschappelijke voorzieningen en horeca t/m 3 is onder een wijzigingsbepaling gebracht.


Maatschappelijk (artikel 9)

De bestemming 'Maatschappelijk' is van toepassing op het politiebureau aan de Costa Del Sol en op de vestiging van Loket Haarlem aan het Rivièraplein. Deze bestemming is bedoeld voor panden die geheel worden gebruikt ten behoeve van maatschappelijke voorzieningen. Binnen deze bestemming bestaat flexibiliteit om andere maatschappelijke functies toe te staan. Het soort maatschappelijke voorzieningen is gelimiteerd in de bestemmingsomschrijving. Voor zover er binnen andere bestemmingen maatschappelijke voorzieningen zijn toegelaten, wordt er verwezen naar deze bepaling.


Sport (artikel 10)

De bestemming 'Sport' is van toepassing op de Spaarnehal aan het Fie Carelsenplein en is bedoeld voor de panden die geheel worden gebruikt ten behoeve van sportvoorzieningen. Binnen deze bestemming bestaat flexibiliteit om andere sportfuncties toe te staan, inclusief bijbehorend verenigingsleven. Ook is tot op zekere hoogte horeca mogelijk, zolang dit maar ten dienste van de sportvoorzieningen is. Deze horeca bepaling regelt de aanwezigheid van een sportcafé dat ook open is buiten de openingstijden van Spaarnehal. Een deel van het bestemmingsvlak is voorzien met de aanduiding 'wonen', dit is overgenomen uit het geldende bestemmingsplan.


Verkeer (artikel 11)

Deze bestemming is bedoeld voor wegen, straten en paden met hoofdzakelijk een verkeersfunctie, verblijfsgebied, voet- en fietspaden, parkeervoorzieningen, groenvoorzieningen, speelvoorzieningen, bermen en beplantingen, voorzieningen van algemeen nut, kunstwerken, geluidwerende voorzieningen, bijbehorende waterlopen en waterpartijen en bijbehorende voorzieningen, zoals straatmeubilair, (ondergrondse) inzamelplaatsen voor afval en recyclecontainers en (ondergrondse) bergbezinkbassins. Bruggen waar ook gemotoriseerd verkeer over gaat, hebben een eigen aanduiding. De parkeergarage aan het Floridaplein en de garageboxen nabij de woontoren aan de Briandlaan kennen ook een eigen bouwvlak en aanduiding die regelen dat er ook gebouwd mag worden binnen de bestemming 'Verkeer'. Hetzelfde geldt voor de fietsenstalling aan het Tenerifpad. Het busstation en de halte voor R-Net Schalkwijk-Centrum aan de Aziëweg zijn geregeld met de aanduiding 'openbaar vervoerstation'. De bestemming is ook van toepassing op een smalle strook ten zuiden van bibliotheek aan het Fie Carelsenplein.

Water (artikel 12)

De voor 'Water' aangewezen gronden zijn bestemd voor waterberging en/of waterhuishoudkundig, waterlopen en waterpartijen, groenvoorzieningen, oevers, kunstwerken en bijbehorende voorzieningen, zoals bruggen, sluizen, stuwen, dammen, steigers, duikers, gemalen. De aanwezige bruggen voor langzaamverkeer zijn met een specifieke aanduiding aangeven.

Wonen (artikel 13)

De bestemming 'Wonen' is van toepassing op de twee woontorens in het zuidelijk deel van het plangebied; een aan de Costa Del Sol en een op de hoek van het Fie Carelsenpad en de Briandlaan. Ze biedt naast wonen ook ruimte aan een aan-huis-verbonden-beroep, gastouderopvang of bed & breakfast.

Waarde - Archeologie (artikel 14)

In het 'Facetbestemmingsplan Archeologie' uit 2009 heeft het gehele plangebied de bestemming 'Waarde- archeologie 4'. Deze bestemming regelt dat bij bodemverstorende activiteiten van meer dan 2.500 m2 en dieper dan 30 centimeter beneden maaiveld een archeologisch rapport overlegd dient te worden. De strekking van deze bestemming is één op één overgenomen in de dubbelbestemming 'Waarde – Archeologie' met de aanduiding 'waarde – archeologie 4', met het doel de archeologische waarden worden veiliggesteld.

Er is daarmee ook rekening gehouden met de archeologische monumentenkaart en de indicatieve kaart archeologische waarden van de Rijksdienst voor Archeologie, Cultuurlandschap en Monumenten en de cultuurhistorische waardenkaart van de Provincie Noord-Holland. Hierbij wordt aangesloten bij de indeling van de beleidskaart van de gemeente door de te verwachten archeologische waarden te beschermen middels de verschillende categorieën.