Plan: | Schalkstad |
---|---|
Plannummer: | BP9080002 |
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0392.BP9080002-0003 |
Met betrekking tot externe veiligheid is de Circulaire Risico Normering Vervoer Gevaarlijke stoffen (RNVGS) van toepassing, aangezien over de Italiëlaan
1 maal per 2 weken doorgaand LPG-transport plaatsvindt. Het invloedsgebied van het maatgevende scenario van dit wegtransport valt over het plangebied. Daarnaast is het Besluit externe veiligheid buisleidingen (Bevb) van toepassing. Het noordelijke deel van het plangebied valt net binnen de 1% letaliteitscontour van de Hd-aardgasgasleiding (140 meter voor een 12 inch leiding) die eveneens loopt langs de Italiëlaan. De eerste bebouwing staat op ongeveeer 180 meter van de gasleiding.
Afbeelding 6 Ligging gasleiding ten noorden van het plangebied
Zowel in het Bevb als in de Circulaire RNVGS, is een normering opgenomen. Deze normering wordt uitgedrukt in een groepsrisico (GR) en een plaatsgebonden risico (PR). Het PR is de kans per jaar op overlijden van een individu die zich continu en onbeschermd op een bepaalde plaats bevindt, als gevolg van een calamiteit met gevaarlijke stoffen. Deze grenswaarde resulteert in een afstand die in acht moet worden genomen tussen risicovolle activiteiten met gevaarlijke stoffen en (beperkt) kwetsbare objecten. Onder andere woningen (en kantoren) worden in de regelgeving beschouwd als (beperkt) kwetsbare objecten. De grenswaarde voor het PR in nieuwe situaties is de contour (afstand vanaf de risicobron) waar een PR geldt van 1 op de 1.000.000. Het GR is de kans op gelijktijdig overlijden van een groep mensen als gevolg van een calamiteit met gevaarlijke stoffen. Voor het groepsrisico bestaat geen harde grenswaarde. Wel bestaat er een referentie (oriëntatiewaarde). Naarmate deze oriëntatiewaarde wordt benaderd, bereikt of overschreden vraagt dat bij een bestuurlijke verantwoording meer aandacht. In dat geval moet het bestuur van de gemeente Haarlem de hoogte en de toename van het groepsrisico verantwoorden.
Toetsing aan het plaatsgebonden risico
Het bestemmingsplan Schalkstad voldoet aan de veiligheidseis dat geen kwetsbare objecten aanwezig zijn, dan wel geprojecteerd zijn binnen de vrijwaringzone van de aardgasleiding (Besluit externe veiligheid buisleidingen, artikel 11 (plaatsgebonden risico) en artikel 14 (bouwwerken in de vrijwaringszone). Aangezien de wettelijke grenswaarde van het plaatsgebonden risico binnen de vrijwaringzone ligt, is het basisbeschermingsniveau van de individuele burger hierdoor gewaarborgd.
De plaatsgebonden risicocontour vanwege het LPG-transsport valt op de weg zelf, zodat er zich geen (geprojecteerde) kwetsbare objecten binnen de contour zullen bevinden.
Verantwoording van het groepsrisico
Overeenkomstig artikel 12 van het Besluit externe veiligheid buisleidingen geldt voor het bestemmingsplan Schalkstad ook een verantwoordingsplicht van het groepsrisico. Daar het groepsrisico groter is dan 0,1 x de oriëntatiewaarde, maar, omdat het een consoliderend plan is zonder toevoeging van functies of gebouwen, niet toeneemt ten opzichte hiervan, moeten bij het plan vermeld worden:
Beschouwing van deze elementen levert de volgende gegevens op:
Op basis van bovenstaande elementen moet het bevoegd gezag het groepsrisico vanwege dit bestemmingsplan verantwoorden. Het bestaande groepsrisico is laag te noemen is, en wijzigt niet vanwege het conserverende karakter van dit bestemmingsplan. Het groepsrisico wordt verantwoord geacht, waarmee het bestemmingsplan uitvoerbaar is.