Plan: | Poelpolder |
---|---|
Plannummer: | BP9080001 |
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0392.BP9080001-0003 |
Het bestemmingsplan is te karakteriseren als een consoliderend bestemmingsplan. Dat betekent dat de bestaande landschappelijke, agrarische en ecologische kwaliteiten van het gebied met behulp van dit plan zoveel mogelijk beschermd en versterkt worden.
Ondanks de toenemende verstedelijkingsdruk in heel Haarlem is de scheiding tussen stad en land in de omgeving van Poelpolder nog altijd scherp. In contrast met de aangrenzende woonwijken, wordt de ruimtelijke uitstraling van de Poelpolder gekenmerkt door openheid.
Behoud van de kenmerkende landschappelijke structuur van het veenweidelandschap is algemeen uitgangspunt. Vanuit die gedachte worden nieuwe ontwikkelingen niet mogelijk gemaakt. Het bestaande gebruik van het gebied en de bestaande bebouwing blijven in hun huidige vorm mogelijk. Enige uitzondering hierop is het toestaan van ontwikkelingen die noodzakelijk zijn voor het voortzetten van het bestaande gebruik. Waar nodig zijn hieraan voorwaarden gekoppeld, om de huidige belevingswaarde van het gebied te beschermen.
In het bestemmingsplan is gekozen voor de bestemmingen natuur en agrarisch met waarden, zodat de bescherming van het landelijk gebied in Poelpolder gewaarborgd is. Binnen deze bestemmingen is een vergunningenstelsel voor het aanleggen van verhardingen en dergelijken opgenomen. Tevens is in Natuur het plaatsen van bouwwerken uitgesloten.
Ook ligt de zone van de Stelling van Amsterdam over nagenoeg het gehele plangebied. Rond de forten die deel uitmaakten van de stelling werden zones vrijgehouden om te garanderen dat de schootsvelden van de kanonnen niet belemmerd zouden worden. Juist deze openheid is één van de belangrijkste waarden van de stelling van Amsterdam. Om de landschappelijke structuur binnen Poelpolder te beschermen is de dubbelbestemming "Waarde-Cultuurhistorie" opgenomen.
In Poelpolder liggen kansen om de extensieve recreatieve functie te verbeteren. Zeker tijdens de zomermaanden zal het gebied gebruikt worden door fietsende en wandelende mensen. Hierin heeft Poelpolder een regionale functie te vervullen. Behalve voor bewoners uit de omgeving en andere Haarlemmers, zullen bijvoorbeeld Haarlemmermeerders de Poelpolder bezoeken als recreatieve zone. Voor de bewoners van de stad/omgeving wordt in het plangebied ruimte geboden voor verschillende vormen van recreatie, sport en ontspanning binnen de bestemmingen natuur, recreatie en sport. Onder andere wordt het mogelijk gemaakt om de bestaande structuur van wandel en fietspaden in het gebied aan te vullen met verbindingen die deze structuur verbeteren. Onder voorwaarden mogen verharde of halfverharde paden worden aangelegd, zonder daarvoor een afwijkingsprocedure te doorlopen. Initiatieven die in beeld zijn die van deze mogelijkheid gebruik zouden kunnen maken zijn de aanleg van een verbindend fietspad tussen Parkwijk en Schalkwijk en de aanleg van een wandelpad naar de molen.
Aansluitend en aanvullend op het extensieve gebruik van het gebied wordt ruimte geboden voor diverse vormen van stadslandbouw. In het Noordelijk deel van het plangebied bevinden zich een aantal Volkstuinverenigingen en wordt ook een deel van de grond gebruikt voor schooltuinen. Ook in het zuidelijk deel wordt stadslandbouw mogelijk gemaakt in de vorm van doetuinen.
Mogelijk kunnen er in de toekomst meer initiatieven op dit gebied ontplooid worden. Hierbij moet wel de kanttekening geplaatst worden dat de landschappelijke en natuurwaarde van het gebied niet aangetast mag worden. Voor de gehele grondgebied van de gemeente Haarlem wordt onderzocht welke vormen van stadslandbouw mogelijk zijn. In het kader van de Structuurvisie Openbare Ruimte (SOR) zal dit thema verder uitgewerkt worden, zoals aangekondigd in de Hoofdlijnennotitie SOR en het collegebesluit Burgerinitiatief stadslandbouw van 19 juni 2012.
Het deelgebied van de Volkstuinvereniging "Eigen Tuin" en "Ons Buiten" is een locatie die direct grenst aan de uitleglocatie 023 ten westen van het noordelijk plangebied. De herontwikkeling van dit gebied heeft onder andere tot doel om de entreefunctie van de omgeving van de Schipholweg beter te profileren binnen de regio. In het structuurplan 'Haarlem 2020' is de langere termijn visie aangegeven, waarin voor dit gebied is aangegeven dat het als woongebied onderdeel gaat uitmaken van Schalkwijk. Hiermee zou een verplaatsing van de volkstuinen noodzakelijk zijn.
Aangezien nog geen concrete ontwikkeling in deze richting plaats vindt, wordt in het bestemmingsplan Poelpolder het gebied bestemd voor de volkstuinen die er nu liggen. Mochten zich gedurende de termijn van dit bestemmingsplan ontwikkelingen voordoen, dan zullen op dat moment procedures gevoerd moeten worden om dit planologisch mogelijk te maken. Tot die tijd is handhaven van het volkstuinencomplex uitgangspunt.