direct naar inhoud van 4.3 Luchtkwaliteit
Plan: Poelpolder
Plannummer: BP9080001
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0392.BP9080001-0003

4.3 Luchtkwaliteit

De luchtkwaliteit is van belang voor de gezondheid van mens en dier en voor de kwaliteit van het milieu. In de Europese Unie zijn daarom grenswaarden afgesproken waaraan de concentraties van een aantal stoffen vanaf bepaalde ingangsdata moeten voldoen.

Die grenswaarden en regelgeving om ze tijdig te bereiken en te handhaven zijn in Nederland opgenomen in de Wet milieubeheer, titel 5.2 Luchtkwaliteitseisen. Indien een bestemmingsplan vastgesteld of gewijzigd wordt, dient vast te staan dat de gevolgen voor de luchtkwaliteit voldoen aan die eisen (als gevolg van art. 5.16 lid 1 en 2). Die gevolgen worden bepaald door de verandering in gebruik en functies die door het bestemmingsplan worden mogelijk gemaakt ten opzichte van de bestaande (toegestane) functies. Maatgevend is de met de veranderingen samenhangende groei van het autoverkeer en de daardoor veroorzaakte uitstoot van de stoffen stikstofdioxide (NO2) en fijnstof (PM10).

De Wet milieubeheer (Wm) onderscheidt in artikel 5.16. lid 1 een aantal situaties waarin een bestemmingsplan voldoet aan de regels voor de luchtkwaliteit. Dit is onder meer het geval indien aannemelijk is dat de ontwikkelingen 'niet in betekenende mate' (NIBM) gevolgen hebben voor de luchtkwaliteit (artikel 5.16 lid 1 onder c). Van NIBM is onder meer sprake bij een groei met minder dan 1500 woningen of 100.000 m2 BVO kantoren, op basis van de daarbij behorende verkeersopbrengst.

Bestemmingsplan Poelpolder is consoliderend. Er worden geen ontwikkelingen mogelijk gemaakt die een relevante hoeveelheid nieuw verkeer opleveren. Op grond daarvan is evident dat het bestemmingsplan een Niet in betekenende mate effect heeft op de luchtkwaliteit, en is nader onderzoek niet nodig.

Om toch een beeld te vormen van de luchtkwaliteit in het gebied is het zogeheten NSL-Monitoringstool geraadpleegd (zie www.nsl-monitoring.nl, onder menu bekijken, keuzeoptie “Kaarten-NSL”).
Het Monitoringstool is een rekenprogramma en database waarmee de Rijksoverheid (met controle van de invoer door de gemeente) jaarlijks de luchtkwaliteit langs relevante wegen in Nederland vaststelt voor het afgelopen jaar en toekomstjaren. In de onderliggende verkeersmodelgegevens zijn alle bekende lopende en toekomstige projecten en ontwikkelingen in en rond Haarlem en regio verwerkt, inclusief die in en rond dit bestemmingsplan.

De hoogst belaste wegen in en rond het plangebied zijn (delen van) de Schipholweg en de Boerhaavelaan. Het Monitoringtool geeft aan dat de hoogste concentraties in de rekenjaren 2011, 2015 en 2020 optreden langs de Schipholweg. Langs de andere wegen, en elders in het plangebied, zijn de concentraties in de betreffende jaren lager.

Tabel 1. Berekende hoogste concentratie NO2 en fijnstof binnen en rond bestemmingsplangebied Poelpolder volgens meest recente Monitoringtool (versie 2011)

Stof   Eenheid   2011   2015   2020   Norm   Locatie (weg)  
NO2   µg/m3 als jaargemiddelde   35   32   26   60 tot 2015
40 miv 2015  
Schipholweg **)  
Fijnstof (PM10) *)   µg/m3 als jaargemiddelde   20   19   18   40 miv 2011   Schipholweg **)  
*) : Fijnstof na wettelijke correctie voor aandeel zeezout, 6 µg/m3
**): Dit betreft receptorpunt 141897 van het Monitoringtool, locatiecoördinaten (x,y) = 105809, 487213  

Uit tabel 1 volgt dat ook de hoogst berekende concentraties in en rond het plangebied de grenswaarden voor NO2 en fijnstof niet overschrijden of benaderen.

Conclusie

De conclusie is dat de luchtkwaliteit geen belemmering vormt voor de vaststelling van bestemmingsplan Poelpolder.