3.4 Samenvatting
De behandelde beleidsstukken hebben relevantie voor het plangebied Poelpolder. Hieronder zijn de belangrijkste beleidsuitgangspunten samengevat die doorvertaald zijn binnen dit bestemmingsplan:
- De Stellingzone (Nationaal Landschap), waar Poelpolder onder valt, is aangewezen tot te beschermen cultuurhistorisch ruimtelijke hoofdstructuur van de Stelling van Amsterdam met als doel de herkenbaarheid en de aantrekkingskracht van het gebied te vergroten. Op het hele plangebied ligt dan ook een dubbelbestemming "Waarde-Cultuurhistorie" .
- Bescherming van de landschappelijke kwaliteiten van het gebied (open veenweidelandschap) én de verbetering van de onderlinge verbondenheid tussen de verschillende natuurgebieden zijn belangrijke beleidsuitgangspunten die in dit hoofdstuk zijn genoemd. Een groot deel van het plangebied heeft daarom de bestemming 'natuur' en 'agrarisch met waarden'. Voor wat betreft Poelpolder is de bescherming gericht op het versterken van de ecologische (groen- en waternetwerken) waarden in combinatie met agrarisch dan wel recreatief medegebruik. Sporten en spelen zijn hierbij ook vormen van recreatief medegebruik. De bestemmingen natuur, agrarisch, sport, recreatie en groen met de daarbij behorende gebruiksregels zijn zo gekozen en geformuleerd dat de relatie tussen natuur en recreatief medegebruik zoveel mogelijk geoptimaliseerd kan worden.
- Door het langzame verkeersnetwerk te verbeteren kan de relatie met andere gebieden verbeterd worden. In dit bestemmingsplan vallen de meeste verharde fiets-/ en wandelpaden die in het plangebied voorkomen onder de natuurbestemming. Middels een aanlegvergunningenstelsel is het mogelijk nieuwe paden aan te leggen.
- Verstedelijking is in het grootste deel van het plangebied niet toegestaan, met uitzondering van het deel dat ten noorden van het Boerhaavelaan ligt. Het contrast tussen stad en land moet duidelijk blijven. In dit bestemmingsplan wordt nauwelijks ruimte geboden voor nieuwe bebouwing en grootschalige ontwikkelingen. De nadruk wordt gelegd op bescherming van de natuur- en landschappelijke waarden van het gebied.
- De verplaatsing van de volkstuinencomplexen "Eigen Tuin" en "Ons Buiten" mag pas aan de orde komen mits alternatieve locaties gevonden zijn aan de rand van de bebouwde kom van Haarlem. Aangezien er nog geen concrete plannen zijn voor verplaatsing van de volkstuinen is het gebied bestemd als zodanig, namelijk "recreatie-volkstuinen".
- Waterbergingsfunctie handhaven en mogelijk uitbreiden in de toekomst. Door de in het plangebied voorkomende openwaterverbindingen een waterbestemming te geven wordt deze functie gewaarborgd.
- De vervoersverbindingen Schipholweg, Boerhaavelaan en de Zuidtangent bezitten een hoog (boven)gemeentelijk belang voor de toegankelijkheid en bereikbaarheid van Haarlem. Deze functie moet gehandhaafd blijven en wordt ondervangen door deze wegen een verkeersbestemming te geven.