direct naar inhoud van 5.4 Hoofdstuk 2: Bestemmingsregels
Plan: Bos en Vaartschool
Plannummer: BP4080010
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0392.BP4080010-0003

5.4 Hoofdstuk 2: Bestemmingsregels

5.4.1 Bestemmingen

Artikel 3 Groen

Een strook grond aan de zijde van de Wagenweg heeft de bestemming "Groen" gekregen. Binnen deze bestemming zijn onder meer groenvoorzieningen, erfafscheidingen, fietsenstallingen, paden, schoolpleinen en speelvoorzieningen toegestaan. Parkeren is met een aanduiding toegestaan in een gebied aan de zijde van het Florapark.

Artikel 4 Maatschappelijk

Binnen deze bestemming worden de basisschool met bijbehorende voorzieningen, waaronder de gymzaal, de voor- en naschoolse opvang en het avondgebruik mogelijk gemaakt. In deze bestemming "Maatschappelijk" worden naast de bestaande bebouwing en de schoolpleinen, tevens de uitbreiding van de school en een berging geregeld. Daarbij zijn bijbehorende bouwwerken mogelijk gemaakt, zoals speelvoorzieningen, erfafscheidingen en fietsenstallingen.

Binnen deze maatschappelijke bestemming zijn tevens groen, water, paden en verharding toegestaan.

De speelpleinen behoren bij de school en zijn niet openbaar toegankelijk. Parkeren is op een deel van het terrein aan de Floraparkzijde met een aanduiding mogelijk gemaakt.

Het avondgebruik betreft, buiten incidentele activiteiten die direct betrekking hebben op de school zelf (bijvoorbeeld ouderavonden), het avondgebruik van de gymzaal. Nadat de uitbreiding is gerealiseerd kan ook de nieuwe aula ingezet gaan worden voor avondgebruik. De schoolpleinen worden in de avonduren niet verhuurd aan derden.

5.4.2 Dubbelbestemmingen

Artikel 5 Waarde - Archeologie

De aanwezige archeologische verwachtingswaarden worden opgenomen door middel van de dubbelbestemming 'Waarde-Archeologie'. De voor 'Waarde-Archeologie' aangewezen gronden zijn, naast de andere voor die gronden aangewezen bestemmingen, tevens bestemd voor de bescherming en de veiligstelling van archeologische waarden.

In het bestemmingsplan wordt, zoals in hoofdstuk 3 van dit bestemmingsplan is uitgewerkt, rekening gehouden met de Archeologische Beleidskaart Haarlem (ABH). Het bestemmingsplangebied ligt binnen categorie 3 van de ABH. Hier kunnen relatief veel sporen van bewoning uit de prehistorie worden verwacht. In de periode na het Late Neolithicum zijn deze hoger gelegen gebieden in een vrij nat landschap geschikt geweest voor bewoning. Gezien de aard van deze archeologische waarden geldt hier het regime dat voorwaarden verbindt aan een omgevingsvergunning als er sprake is van bodemroerende activiteiten met een oppervlak groter dan 500 m2 en dieper dan 30 cm onder maaiveld.

Artikel 6 Waarde – beschermd stadsgezicht

Deze dubbelbestemming valt samen met het op grond van de Monumentenwet aangewezen gebied van het Beschermd Stadsgezicht Haarlem. Een van de doelen van het bestemmingsplan is de essentiële waarden van dit Beschermd Stadsgezicht te beschermen. De waarden van het beschermd stadsgezicht zijn in het bestemmingsplan vastgelegd in de bebouwingsregeling van het schoolgebouw uit 1938 met de 'Orde 2' status.