Plan: | Bos en Vaartschool |
---|---|
Plannummer: | BP4080010 |
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0392.BP4080010-0003 |
Algemeen
De luchtkwaliteit is van belang voor de gezondheid van mens en dier en voor de kwaliteit van het milieu. Binnen de EU zijn daarom grenswaarden afgesproken waaraan de concentraties van een aantal stoffen moeten voldoen. Die grenswaarden en de regelgeving om ze tijdig te bereiken en te handhaven zijn in Nederland opgenomen in de Wet milieubeheer, titel 5.2 Luchtkwaliteitseisen. Indien een bestemmingsplan gewijzigd wordt, dient vast te staan dat de gevolgen voor de luchtkwaliteit voldoen aan die eisen (art. 5.16 lid 1 en 2). Die gevolgen worden bepaald door de verandering in gebruik en functies die door het bestemmingsplan worden mogelijk gemaakt ten opzichte van de bestaande (toegestane) functies. Maatgevend is de met de veranderingen samenhangende groei van het autoverkeer en de daardoor veroorzaakte uitstoot van de stoffen stikstofdioxide (NO2) en fijnstof (PM10). Scholen zijn gevoelige bestemmingen voor de luchtkwaliteit. Hoewel het
'Besluit gevoelige bestemmingen – luchtkwaliteit' alleen van toepassing is op situaties langs provinciale en rijkswege, is het in het kader van een goede ruimtelijke ordening wenselijk om de luchtkwaliteitsituatie in dit project te onderzoeken. Daarnaast is de luchtkwaliteitsituatie langs wegen in de omgeving van belang. Toenames in het aantal verkeersbewegingen als gevolg van ontwikkelingen kunnen van invloed zijn op de luchtkwaliteit langs wegen.
Gezondheid
Om de effecten van de luchtkwaliteit op de gezondheid inzichtelijk te maken is door de GGD de gezondheidseffectscreening (GES) score ontwikkeld. De milieugezondheidskwaliteiten kunnen variëren van 'zeer goed' (score 0) tot 'zeer slecht' (score 8).
Relatie met het bestemmingsplan Bos en Vaartschool
Het bestemmingsplan Bos en Vaartschool maakt de uitbreiding van de school mogelijk. Nu is er sprake van twee locaties. Er zijn verkeersbewegingen naar de twee locaties toe en tevens verkeersbewegingen tussen de locaties. Ouders hebben soms kinderen op beide locaties zitten. Omdat de school niet gelegen is aan een Rijks- of provinciale weg is AMvB- Gevoelige bestemmingen niet van toepassing.
Er is onderzoek gedaan naar de gevolgen voor de luchtkwaliteit door de uitbreiding van de school.
Uit het onderzoek volgt dat in geen van de beschouwde situaties een overschrijding van de normen voor stikstofoxide en fijn stof is geconstateerd. Het extra verkeer als gevolg van de uitbreiding van de school is niet van invloed op de concentraties stikstofdioxide en fijn stof. Het plan draagt in niet betekenende mate bij aan een verslechtering van de luchtkwaliteit. Gebleken is dat wordt voldaan aan de voorwaarden A (geen normoverschrijding) en C (niet in betekenende mate) van de Wet milieubeheer. De luchtkwaliteit vormt geen belemmering voor het uitvoeren van het plan.
Op basis van de GES-score is de milieugezondheidskwaliteit matig (stikstofdioxide) en vrij matig (fijn stof). Deze waarden zijn normaal voor een stad als Haarlem.
Het luchtonderzoek maakt deel uit van het Verkeerskundig, parkeer en milieuonderzoek (bijlage 2 bijlagenbundel).