direct naar inhoud van 3.2 Gemeentelijk beleid
Plan: Zuid
Status: vastgesteld
Plantype: beheersverordening
IMRO-idn: NL.IMRO.0384.BVzuid-VG01

3.2 Gemeentelijk beleid

Structuurvisie Diemen

In de structuurvisie Diemen is opgenomen dat voor Diemen Zuid een nadere gebiedsuitwerking zal plaatsvinden. Belangrijk onderdeel van deze gebiedsuitwerking is het verbeteren van de verbindingen tussen de buurten binnen Diemen Zuid en het verbeteren van de verbindingen tussen Diemen Zuid en de omgeving. Dit laatste neemt aan belang toe door de transformatie van Bergwijkpark van kantorengebied (met veel leegstand) naar een gebied met wonen, werken en voorzieningen. De aansluiting van dit gebied op Diemen Zuid en Diemen Centrum wordt daardoor veel belangrijker.

Ten behoeve van de gebiedsuitwerking voor Diemen Zuid zijn inmiddels diverse onderzoeken uitgevoerd op het gebied van leefbaarheid, veiligheid, wonen, detailhandel en ook het verbeteren van de verbindingen. De resultaten van deze onderzoeken zijn besproken met de gemeenteraad, bewoners van Diemen-Zuid en andere betrokken partijen. Het is de bedoeling om eind dit jaar de resultaten van deze consultatieronde te bundelen. Dit vormt dan belangrijke input voor het vervolg. Hoe dit vervolg precies vorm zal worden gegeven is nu nog niet bekend. Dit zal naar verwachting in de loop van 2014 worden opgepakt. Dit betekent dat er op korte termijn geen ingrijpende veranderingen zijn te verwachten in Diemen-Zuid. Op langere termijn zou dit wel het geval kunnen zijn maar wat, wanneer en waar is nu nog niet bekend. Hetzelfde geldt voor de economische uitvoerbaarheid van deze maatregelen. Voor de (keuze voor een) beheersverordening heeft dit dus geen gevolgen.

Groenplan-Natuurbeleidsplan

Aan de rand van de wijken en tussen de verschillende buurten liggen groenzones, vaak gecombineerd met water en voet- en fietspaden. De zones rond de wijken maken deel uit van het Diemer Wandellandschap. Het Aalscholverpad vormt de groene hoofdas in noord-zuidrichting. Langs de Gooiseweg zijn aan weerszijden brede stroken met parkachtige beplanting aanwezig. De beplanting hiervan kan een rol spelen bij de filtering van de luchtverontreiniging vanwege de Gooiseweg. Andere belangrijke oost-westassen in de groenstructuur zijn de Venserkade, het Eendenpad/Zwanenpad en Roggekamp/Roerdomppad. Qua natuurwaarde zijn vooral de zones langs de Gooiseweg en het spoor van belang. Samen met de zone langs het Eendenpad/Zwanenpad zijn dit ook de belangrijkste ecologische verbindingen in het besluitgebied .Tenslotte heeft ook de begraafplaats Rustoord belangrijke natuurwaarden.

Beleidsregels voor GSM/UMTS antennes

In februari 2009 heeft de gemeenteraad van Diemen de notitie 'plaatsingsmogelijkheden van GSM- en UMTS antenne-installaties in de gemeente Diemen' vastgesteld met daarin beleidsregels voor het plaatsen van GSM/UMTS antennes. Om aantasting van de ruimtelijke kwaliteit/het bebouwingsbeeld dan wel onevenredige inbreuk op het gebruiksgenot van panden in de directe omgeving te voorkomen, en gelet op het daarmee samenhangende belang van een goede ruimtelijke ordening, zijn beleidsregels vastgesteld. In het besluitgebied is - onder voorwaarden - plaatsing van diverse soorten antenne-installaties mogelijk. De voorwaarden uit de beleidsregels zijn overgenomen in de regels van de voorliggende beheersverordening.

Beleidsregels ondergronds bouwen

De beleidsnotitie 'Ondergronds bouwen' is opgesteld om tegemoet te komen aan de toenemende vraag naar ondergronds bouwen en om deze ontwikkeling in goede banen te leiden. Gestreefd wordt naar het expliciet vastleggen van ondergronds bouwen in nieuwe planologische regelingen. In woonwijken wordt ondergronds bouwen planologisch gezien als gewenste ontwikkeling, aangezien het een intensivering van het grondgebruik inhoudt. Onderkelderen van het hoofdgebouw is toegestaan, ongeacht de bestemming Verder mag een deel van het zij- en achtererf bij de woningen worden onderkelderd. Het gaat hier veelal om kleinschalige ondergrondse ruimtes, zoals kelders, die net als de bijgebouwen ten dienste staan cf ondergeschikt zijn aan het hoofdgebouw. Ook bij andere functies kan onder het onbebouwd terrein worden gebouwd. Daarbij dient wel het grondwateraspect aandacht te krijgen om inzicht te krijgen in de effecten op het grondwater. Daarnaast dient per bouwaanvraag bekeken te worden of er nog technische, dan wel andere eisen aan het bouwplan of de bouwwijze gesteld moeten worden. Het beleid ten aanzien van het ondergronds bouwen in is de beheersverordening verankerd.

Beleidsnota cultuurhistorie

De beleidsnota cultuurhistorie richt zich op de bebouwing, de geografisch waardevolle structuren en op de archeologie. Planologische regelingen zijn ook een middel om de intentie om zorgvuldig om te gaan met de cultuurhistorie vast te leggen en bescherming te bieden tegen mogelijke ongewenste ontwikkelingen. In het besluitgebied betreft dit met name de bescherming van mogelijke archeologische waarden. De oorspronkelijke ontginningsas die dwars door het besluitgebied loopt, enkele daaraan gelegen boerderijterpen en de directe omgeving van de Diemerbrug worden op de gemeentelijke archeologiekaart vermeld. In deze verordening zijn regels opgenomen die verstoring van deze locaties moeten voorkomen c.q reguleren. Verder bevindt zich in het besluitgebied één rijksmonument, de Vensermolen.

Gemeentelijk prostitutiebeleid

Hoofdpunt van dit beleid is dat zichtbare vormen van prostitutie (straat-, raamprostitutie) niet worden toegestaan. Voor het overige kunnen op basis van een maximum stelsel in de gemeente één seksinrichting en één escortbedrijf worden toegestaan. In de beleidsnota zijn verschillende randvoorwaarden opgenomen ten aanzien van de vestiging van die voorzieningen. Met het oog hierop wordt deze bedrijvigheid planologisch niet bij recht geregeld. Beoordeling van de aanvaardbaarheid zal plaats moeten vinden op basis van de specifieke locatie en omstandigheden en op basis van een goede ruimtelijke onderbouwing. Het gemeentelijk prostitutiebeleid is eerder planologisch vastgelegd in een paraplubestemmingsplan. Ook de bestemmingsplannen Berkenstede en Biesbosch bevatten een adequate regeling. Deze regeling is in de beheerverordening overgenomen.

Beleidsnotitie Verblijfsgebieden

In deze notitie is de standaard categorisering van (hoofd)wegen in het kader van Duurzaam Veilig vertaald naar de Diemense situatie. De belangrijkste ontsluitingswegen binnen de bebouwde kom zijn aangemerkt als verkeersaders. In het besluitgebied gaat het om de volgende wegen/wegdelen:

Boven Rjkersloot Noord( tussen Venserbrug en P.J. ter Beekstraat) en Zuid (tussen busbaan en Diemerdreef), Beukenhorst, P.J. ter Beekstraat-Weesperstraat, Biesbosch en Diemerdreef- Van der Madeweg. Ook de busbaan is aangewezen als verkeersader De overige wegen in het besluitgebied hebben de status van verblijfsgebied.

Welstandsbeleid

Het welstandsbeleid is geformuleerd in de gemeentelijke welstandsnota. Diemen kent drie welstandsniveaus: bijzonder, regulier en welstandsvrij. Het besluitgebied kent negen welstandsgebieden. Voor één van die gebieden (Beukenhorst) wordt uitgegaan van bijzonder welstandstoezicht. Inzet voor welstand is het beheer van het afwisselende beeld met de naar buiten gerichte randen en het meer besloten binnengebied. De overige buurten hebben de status van regulier welstandsgebied. De welstandsbeoordeling is hier gebaseerd op het handhaven van de basiskwaliteit. Per buurt zijn in de welstandnota aandachtspunten opgenomen die een rol spelen bij de beoordeling van aanvragen om omgevingsvergunning. Voor kleine bouwwerken als aanbouwen en dakkapellen zijn zogenaamde sneltoetscriteria geformuleerd.

Parkeerbeleid

In het parkeerbeleid is de volgende ambitie voorgesteld: het parkeerbeleid levert optimale ondersteuning aan alle activiteiten die in Diemen plaatsvinden(sterke wijken en vitale werkgelegenheid)en aan de kwaliteit en het gebruik van de openbare ruimte. Voor uitbreiding van het aantal parkeerplaatsen is nauwelijks ruimte. Het beoogde doel tot 2020 voor de woonwijken is dan ook het benutten van de aanwezige parkeergelegenheid (parkeerdruk < 90%) om de dynamiek te behouden of te stimuleren en plaats te bieden aan bewoners, wijkgebonden ondernemers en hun bezoek.

Diemen kent verschillende methoden van parkeerregulering: betaald parkeren, blauwe zones en vergunningparkeren. Beukenhorst en delen van Bomenrijk en Schelpenhoekzijn aangewezen als blauwe zone. Reden hiervoor is de wens om buurtvreemde langparkeerders te weren en ruimte te creëren voor bestemmingsverkeer. De parkeerdruk wordt gemonitord. De meeste knelpunten blijken te ontstaan door langparkeerders afkomstig van buiten Diemen (P+R gebruik) Dit kan aanleiding zijn om ook elders in het besluitgebied parkeermaatregelen te treffen. Bij ruimtelijke ontwikkelingen wordt ingevolge het parkeerbeleid een op maat gemaakte parkeernormering toegepast. Aangezien in het besluitgebied geen sprake van dergelijke ontwikkelingen is, is dit laatste niet relevant voor de beheersverordening. Ook waar het parkeerbeleid gericht is op het optimaal gebruik van bestaande parkeergelegenheid, heeft het geen gevolgen voor de inhoud van de verordening.