Type plan: bestemmingsplan
Naam van het plan: Parapluherziening Flitsbezorgdiensten
Status: vastgesteld
Plan identificatie: NL.IMRO.0384.BPflitsbezorg-VG01

Toelichting

1 Inleiding
1.1 Aanleiding
De gemeente Diemen wil flitsbezorgdiensten met zogenaamde dark stores reguleren. Flitsbezorgdiensten kunnen op dit moment niet altijd geweerd worden uit panden met een detailhandelsbestemming, een gemengde bestemming of een bedrijvenbestemming. Daardoor kan het zich voordoen op plekken waar het openbare gebied er niet op is toegesneden en de verkeersveiligheid en ook de leefbaarheid in het geding zijn. Om die reden is op 3 februari 2022 het ‘Voorbereidingsbesluit flitsbezorgdiensten’ genomen, specifiek om de vestiging van flitsbezorgdiensten  te kunnen reguleren. Ook de besluitvorming in de gemeente Amsterdam speelt hierbij een rol, om te voorkomen dat het fenomeen uitwaaiert naar de gemeente Diemen.
 
In het voorbereidingsbesluit is bepaald dat het gebruik van gronden of bouwwerken voor het exploiteren van flitsbezorgdiensten van voedingsmiddelen verboden is zonder omgevingsvergunning. In dat verband dient aangetoond te worden dat sprake is van een goede ruimtelijke ordening. Met voorliggend paraplubestemmingsplan wordt voor het gemeentelijke grondgebied in een passende regeling voorzien ten aanzien van het aspect ‘flitsbezorging’. Het vormt een aanvulling op de onderliggende geldende regelingen.
 
1.2 Ligging plangebied
Het plangebied van deze parapluherziening wordt gevormd door het gehele gemeentelijk grondgebied.
 
Plangebied (bron: gemeente Diemen)
 
1.3 Geldende planologisch regimes
Het geldende juridisch-planologisch beleidskader wordt gevormd door vele ruimtelijke plannen, zoals bestemmingsplannen en wijzigingsplannen.
 
De voorliggende parapluherziening is een bestemmingsplan dat als een paraplu over andere, al bestaande bestemmingsplannen (en wijzigings- en uitwerkingsplannen) van de gemeente Diemen heen hangt. Het regelt het aspect 'flitsbezorging', als aanvulling en nadere nuancering van de regels voor detailhandel zoals die zijn opgenomen in de vigerende plannen. Daarmee vormt het een afwegingskader in het kader van een omgevingsvergunning. Door deze parapluherziening te laten gelden voor alle vigerende plannen, wordt voor alle plannen uitgegaan van dezelfde regeling ten aanzien van flitsbezorgdiensten.
 
1.4 Leeswijzer
In hoofdstuk 2 wordt de achtergrond van het voorliggende parapluplan beschreven. In hoofdstuk 3 is een beschrijving van het relevante rijks-, provinciale en gemeentelijke beleid opgenomen. Hoofdstuk 4 bevat de juridische planbeschrijving. Tot slot wordt in hoofdstuk 5 het parapluplan op uitvoerbaarheid getoetst.
 
2 Projectbeschrijving
 
2.1 Bestaande situatie
Binnen de gemeente Diemen is op dit moment één flitsbezorgdienst gevestigd, met een omvang van 390 m². Deze bevindt zich op bedrijventerrein Verrijn Stuart en heeft zich hier eigener beweging gevestigd, binnen de mogelijkheden van het geldende bestemmingsplan 'Bedrijventerrein Diemen'. Er zijn aan deze vestiging dan ook geen (aanvullende) eisen meegegeven.
Het (fiets-)parkeren, laden en lossen van deze bestaande flitsbezorgingsdienst vindt aan de voorzijde van het gebouw, in de openbare ruimte plaats. Hierdoor staan er veel fietsen en scooters opgesteld op de stoep, wat zorgt voor een verkeersonveilige situatie.  Daarnaast is er in het gebouw geen kantine aanwezig, waardoor het personeel tijd door brengt buiten het gebouw. Dit veroorzaakt overlast bij omliggende bedrijven. Deze ervaringen zijn meegenomen in het voorliggende paraplubestemmingsplan.
 
2.2 Achtergronden flitsbezorging
Flitsbezorgdiensten met dark stores zijn een specifieke vorm van bedrijvigheid die niet gericht is op het klassieke winkelen, waarbij bezoekers ter plaatse komen om producten te vergelijken en uit te kiezen. Het gaat in het geval van flitsbezorging om een specifieke vorm waarbij zeer snel in hoofdzaak dagelijkse boodschappen worden geleverd bij klanten die digitaal hun bestemming plaatsen. In algemene zin is sprake van een toename van online bestellen en naar verwachting leidt dat ook binnen de gemeente Diemen tot een toename van de behoefte aan flitsbezorging.
 
Het concept van flitsbezorgdiensten is gebaseerd op de snelle levering van een beperkt aanbod aan met name dagelijkse boodschappen. De bestelling geschiedt online. Levering heeft plaats vanuit centraal gelegen distributiepunten (de zogenaamde 'dark stores') die over het algemeen niet toegankelijk zijn voor consumenten. In sommige gevallen wordt ook een afhaalmogelijkheid geboden. Levering heeft binnen 10-20 minuten plaats, 24 uur per dag en 7 dagen per week en veelal met (elektrische) fietsen en/of scooters. Het gaat hierbij niet om bezorgdiensten van maaltijdbezorging of van cateringsbedrijven.
 
Bedrijf en detailhandel
Flitsbezorgdiensten kunnen aangemerkt worden als bedrijf, voor het deel van de dienst dat zich richt op de bezorging van bestellingen. Voor wat betreft 'bedrijf' kan aangesloten worden bij 'Post- en koeriersdiensten' die in de VNG-lijst' Bedrijven en milieuzonering' voorkomen (SBI-code 531, 532). Daarin zijn deze aangemerkt als een categorie 2-bedrijf, met alleen geluid als maatgevende factor. Ook in de 'Staat van bedrijfsactiviteiten' bij het bestemmingsplan 'Bedrijventerrein Diemen' zijn 'Post- en koeriersdiensten' opgenomen. Overigens zijn in de regels 'postorder- en cateringbedrijven' expliciet uitgesloten.
Uit een uitspraak van de rechtbank Amsterdam (zaaknummer: AMS 22/1788, d.d.26 april 2022)  is evenwel duidelijk geworden dat de activiteiten van de flitsbezorgdienst niet vergelijkbaar moeten worden geacht met een post- en telecommunicatiebedrijf. Ten eerste is de flitsbezorgdienst 24 uur per dag/7 dagen per week actief. Daarnaast is een flitsbezorgdienst niet vergelijkbaar met een postdienst, aangezien gekozen wordt uit een assortiment dat bij de flitsbezorgdienst wordt aangeboden. De activiteiten van de flitsbezorgdienst kunnen dan ook niet los gezien worden van de darkstore als opslag/distributiecentrum. Ook is hierbij geen sprake van detailhandel, omdat winkelend publiek de darkstore niet kan in- en uitlopen om fysiek zelf producten uit te kiezen en te kopen.
Dit wordt bevestigd in de uitspraak van de Raad van State (uitspraak 202205018/2/R4, d.d. 6 oktober 2022). In dat verband is geoordeeld dat van een uitstalling van goederen ten verkoop in het pand geen sprake is. De in het pand aanwezige goederen worden daar hoofdzakelijk opgeslagen met het oog op de bezorging ervan bij de kopers thuis en niet uitgestald voor potentiële kopers die het pand bezoeken. Verder is relevant dat de verkoop niet in het betreffende pand plaatsvindt, maar online. Ook vindt de levering van verkochte goederen aan de kopers ervan niet in het pand plaats; deze worden immers bij de kopers thuis bezorgd.
Ook in het geval van de zaaknummers AMS 22/2713 en AMS 22/2847 (uitspraken Rechtbank Amsterdam resp. d.d. 23 juni 2022 en 20 juli 2022) is geoordeeld dat geen sprake is van detailhandel en dat de betreffende flitsbezorgdienst daarom handelt in strijd met het bestemmingsplan.
 
Op basis van de bovenstaande uitspraken zijn flitsbezorgdiensten niet aan te merken als zijnde detailhandel en is het daarmee ook niet mogelijk voor filtsbezorgdiensten om zich te vestigen op een locatie waarvoor een detailhandelsbestemming geldt. Flitsbezorgdiensten zijn wel aan te merken als bedrijvigheid volgens categorie 2 van de VNG-lijst. Het is daarom wel mogelijk voor flitsbezorgdiensten om zich te vestigen op locatie met een bedrijfsbestemming vanaf categorie 2. Anderzijds zijn geen voorwaarden gebonden aan de wijze van bezorging, zodat regulering op dit punt gewenst is.
 
Planologische situatie in gemeente Diemen
In diverse bestemmingsplannen in de gemeente Diemen zijn bedrijven in de categorie 1 en 2 mogelijk. In de 'Staat van bedrijfsactiviteiten' die als bijlage bij de bestemmingsplannen is gevoegd worden de activiteiten van een dark store/flitsbezorgdiensten niet genoemd. Zoals eerder aangegeven vallen dark store/flitsbezorgdiensten niet onder 'Post- en koeriersdiensten'.  
 
Afgaand op de milieucategorie en staat van bedrijfsactiviteiten zou een darkstore/flitsbezorgdienst zich wel kunnen vestigen op bedrijventerreinen binnen de gemeente, wanneer gekeken wordt naar andere mogelijke functies op een bedrijventerrein. In de staat van bedrijfsactiviteiten is namelijk opgenomen dat distributiecentra, pak- en koelhuizen en opslaggebouwen zijn toegestaan. Filtsbezorgdiensten worden vooralsnog beschouwd als opslag/distributie bedrijven. Derhalve wordt de voorkeur gegeven aan het reguleren hiervan middels het voorliggende parapluplan.
 
Daarnaast vallen flitsbezorgdiensten binnen de in de gemeente Diemen vaak gebruikte begripsbepaling voor detailhandel: 'het bedrijfsmatig te koop aanbieden (waaronder de uitstalling ten verkoop), verkopen, verhuren en leveren van goederen aan personen die die goederen kopen of huren voor gebruik, verbruik of aanwending anders dan in de uitoefening van een beroeps- of bedrijfsactiviteit'. Hierbij zijn geen voorwaarden gebonden aan de wijze van bezorging.
 
Ook valt flitsbezorging binnen de omschrijving zoals opgenomen in artikel 4.1 sub d onder 1 van het bestemmingsplan 'Bedrijventerreinen Diemen'. Hierin is geregeld dat de gronden ook zijn bestemd voor detailhandel, mits het betreft: 'detailhandel in goederen die worden verkocht in schriftelijke opdracht en die niet ter plaatse ter hand worden gesteld aan de koper, zoals postorder- en cateringbedrijven'.
 
Mede gelet op de hierboven genoemde uitspraken en de in de gemeente Diemen gangbare begripsbepaling en bestemmingsomschrijving voor detailhandel, wordt de voorkeur gegeven aan het reguleren van flitsbezorgdiensten met het voorliggende parapluplan (transparantie en rechtszekerheid). 
 
Ruimtelijke effecten
De recente ervaringen in steden waar deze flitsbezorgdiensten reeds gevestigd zijn leren dat het leidt tot een inbreuk op het woon-en leefklimaat: dat het gepaard kan gaan met verkeersonveilige situatie, geluidoverlast (ook in de nachtelijke uren) en met een ongewenste uitstraling  van de dark stores (geblindeerde/afgeplakte gevels). De huidige flitsbezorgdienst op bedrijventerrein Verrijn Stuart bevestigt het beeld dat het kan leiden tot verkeersonveilige situaties en tot overlast voor omliggende bedrijven.
Al met al is de gemeente Diemen van mening dat de ruimtelijke gevolgen van dien aard kunnen  zijn  dat de veiligheid en leefbaarheid in de omgeving in het geding komt. Om die reden heeft de gemeente op 3 februari 2022 het ‘Voorbereidingsbesluit flitsbezorgdiensten’ genomen, om aldus te komen tot een regulering.
 
2.3 Nieuwe situatie
De gemeente Diemen is van mening dat flitsbezorgdiensten ongewenst zijn binnen de woongebieden, kantorenparken/campus, gemengde gebieden of het buitengebied, gelet op de negatieve effecten ten aanzien van leefbaarheid en verkeersveiligheid.
 
Flitsbezorgdiensten worden uitsluitend op de bedrijventerreinen aanvaardbaar geacht. Daarmee sluit het aan op de reeds geboden mogelijkheden voor detailhandel binnen het geldende bestemmingsplan 'Bedrijventerreinen Diemen'. Daarin is detailhandel toegelaten, mits het betreft:
  1. detailhandel in goederen die worden verkocht in schriftelijke opdracht en die niet ter plaatse ter hand worden gesteld aan de koper, zoals postorder- en cateringbedrijven;
  2. productiegebonden detailhandel;
  3. detailhandel in brand- en explosiegevaarlijke goederen;
  4. detailhandel in auto´s, boten, caravans en dergelijke;
  5. detailhandel in grove bouwmaterialen;
  6. detailhandel verbonden aan garagebedrijven;
  7. webwinkels zonder baliefunctie, 
De gemeente Diemen beschikt over de volgende bedrijventerreinen die hiervoor in aanmerking komen:
  • Verrijn Stuart;
  • Stammerdijk;
  • De Sniep.
 
Gebieden waar flitsbezorging onder voorwaarden mogelijk is (rood omlijnd)
 
Toelaatbaarheid 
In  beginsel worden flitsbezorgdiensten met darkstores binnen de gehele gemeente uitgesloten. Met een omgevingsvergunning kan daarvan, onder voorwaarden en uitsluitend binnen de bedrijfsbestemming op drie bedrijventerrein, worden afgeweken. De betreffende gronden zijn hiertoe voorzien van de gebiedsaanduiding 'overige zone - flitsbezorging'. Hierbij worden de volgende voorwaarden gehanteerd om af te wijken van het gebruiksverbod:
  1. de oppervlakte van een flitsbezorgdienst mag maximaal 390 m² bvo per vestiging bedragen;
  2. er worden geen mogelijkheden geboden voor afhalen door particulieren;
  3. er wordt (inpandig) voorzien in een kantine waar het personeel kan lunchen/rusten;
  4. het inladen en parkeren van alle transportmiddelen voor het bezorgen vindt inpandig of op eigen terrein plaats;  
  5. het laden en lossen heeft inpandig of op eigen terrein plaats;
  6. in afwijking van het bepaalde onder e. kan een laad- en losplek in het openbaar gebied worden toegestaan, mits daarvoor voldoende ruimte beschikbaar is en het aanvaardbaar is uit een oogpunt van verkeersveiligheid;
  7. er wordt voldaan aan het huidige parkeerbeleid conform de op 16 januari 2021 vastgestelde 'Nota parkeernormen Diemen 2020' of diens rechtsopvolger.
De rest van het gemeentelijke grondgebied wordt voorzien van de gebiedsaanduiding 'overige zone - flitsbezorging uitgesloten', waar een gebruiksverbod geldt, zonder afwijkingsmogelijkheid. 
 
3 Beleidskader
 
3.1 Nationaal beleid
In dit verband wordt gewezen op de Nationale Omgevingsvisie (NOVI) die op 11 september 2020 in werking is getreden. Deze visie bevat de hoofdzaken van het strategisch rijksbeleid voor de fysieke leefomgeving. Dit is een combinatie van beleid uit de bestaande beleidsdocumenten, met en zonder wettelijke grondslag, en nieuw strategisch beleid. Het voorliggende bestemmingsplan heeft geen directe raakvlakken met de NOVI.
 
Het onderhavige aspect behoort niet tot één van de projecten uit het Besluit algemene regels ruimtelijke ordening (Barro), waarmee de nationale of provinciale belangen worden gewaarborgd.  Voor wat betreft de ladder voor duurzame ontwikkeling: er is in de voorliggende situatie geen sprake van een stedelijke ontwikkeling, zoals bedoeld in het Besluit ruimtelijke ordening (Bro).
 
Het nationale beleid vormt geen belemmering voor het onderhavige parapluplan.
 
3.2 Provinciaal beleid
De leidende hoofdambitie in de Omgevingsvisie NH2050 is de balans tussen economische groei en leefbaarheid. Een gezonde en veilige leefomgeving, die goed is voor mens, plant én dier, is een voorwaarde voor een goed economisch vestigingsklimaat.
In de Omgevingsverordening NH2020 zijn de eerste stappen gezet om de ambities, ontwikkelprincipes en sturingsfilosofie uit de Omgevingsvisie vorm te geven en wordt er een start gemaakt met werken in de geest van de Omgevingswet. Echter valt de Omgevingsverordening NH2020 nog onder de huidige wet- en regelgeving.   
 
De beoogde aanpassing ten aanzien van flitsbezorging draagt bij aan het behouden van gezonde en veilige leefomgeving en daarmee de leefomgevingskwaliteit. Tevens draagt het onder voorwaarden toestaan van flitsbezorging bij aan economische groei binnen de provincie.
 
Voorts zijn er geen belemmeringen vanuit de Omgevingsvisie NH2050 of de Omgevingsverordening NH2020.
 
3.3 Gemeentelijk beleid
In deze paragraaf wordt het relevante gemeentelijk beleidskader behandeld. Het meeste beleid, zoals de Woonvisie Diemen 2018-2023, Welstandsnota Diemen 2012, duurzaamheidbeleid, milieubeleid e.d. is niet van toepassing op het onderhavige aspect. Dit blijft om die reden verder buiten beschouwing.
 
3.3.1 Omgevingsvisie Diemen 2040
De Omgevingsvisie Diemen 2040 heeft als ondertitel 'Een gezond stedelijk dorp verbonden met een groen buitengebied'. Hiertoe wordt in het dorp wordt ruimte gezocht voor verschillende maatschappelijke opgaven, zoals de grote behoefte aan betaalbare woningen en tevens voorzieningen zoals sportvoorzieningen, scholen, recreatieve voorzieningen en zorgvoorzieningen. Ingezet wordt op een gezonde, leefbare en duurzame leefomgeving met voldoende ruimte voor groen en water in de wijken die gebruikt kunnen worden door mens, plant en dier.  
Voor wat betreft de bedrijventerreinen; deze blijven behouden en worden beter geprofileerd. Ingezet wordt op vergroenen, het kunnen maken van ommetjes en het verbeteren van ontmoetingsplekken.
 
Het onderhavige initiatief draagt, mits voldaan wordt aan de voorwaarden, een passende invulling op een bedrijventerrein en die zin passend binnen de ambities van de Omgevingsvisie Diemen 2040.
 
3.3.2 Detailhandelsbeleid
Het economische beleid van de gemeente Diemen richt zich specifiek op de afzonderlijke bedrijventerreinen (Verrijn Stuart, Stammerdijk en de Sniep) en kantorenpark Bergwijkpark. De gemeente streeft er naar om het vestigings- en ondernemingsklimaat continu te verbeteren. Dit gebeurt bijvoorbeeld door de nadruk te leggen op de kernkwaliteiten van Diemen: nabijheid Amsterdam, bereikbaarheid, eigen karakter. De onderwerpen duurzaamheid en maatschappelijk verantwoord ondernemen krijgen extra aandacht van de gemeente. In samenwerking met city marketing (Daarom Diemen) wordt er extra aandacht gegeven aan Diemen als vestigingsplaats.
 
De 'Detailhandelsvisie Diemen 2014' en herijking 2020 (d.d. 18 december 2014 en 16 april 2020) heeft als doel om een robuuste, toekomstbestendige aanbodstructuur in Diemen te behouden. Dat wil zeggen een divers en duurzaam winkelaanbod dat enerzijds sterk bijdraagt aan een leefbare gemeente, waar inwoners op korte afstand hun dagelijkse en andere frequent benodigde aankopen kunnen doen, en elkaar kunnen ontmoeten. Anderzijds moet de structuur ook geen afbreuk doen aan de ambities van Diemen een ondernemende gemeente te zijn, waar op een geleide wijze ruimte wordt geboden aan nieuwe, innovatieve ontwikkelingen en concepten. Innovatieve concepten dienen zoveel als mogelijk in de bestaande centra geclusterd te worden. Flitsbezorgdiensten worden niet expliciet genoemd in het detailhandelsbeleid. In de herijking wordt alleen voor de detailhandelsvoorzieningen in Holland Park een voorkeusscenario vastgesteld. Voor het overige blijft de Detailhandelsvisie Diemen 2014 van kracht.
   
Ervaringen van elders leren dat flitsbezorging gepaard kan gaan met verkeersonveilige situatie, geluidoverlast (ook in de nachtelijke uren) en door ongewenste uitstraling van de dark stores (geblindeerde/afgeplakte gevels). Daarmee past flitsbezorging niet binnen de detailhandelsvisie en is een plek op een bedrijventerrein meer geëigend. Daarbij past de nu voorgestelde regulering binnen de doelstelling van het beleid voor de bedrijventerreinen.
 
3.4 Dienstenrichtlijn
De dienstenrichtlijn is bedoeld om handelsbelemmeringen bij diensten in de EU weg te nemen. De richtlijn heeft betrekking op een groot aantal diensten waaronder detail- en groothandel van goederen en diensten.  
 
Het Hof van Justitie van de Europese Unie (hierna: het Hof van Justitie) oordeelde op 30 januari 2018, naar aanleiding van prejudiciële vragen gesteld door de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State (hierna: de Afdeling; zie de tussenuitspraak van 13 januari 2016, ECLI:NL:RVS:2016:75), kort gezegd dat de Dienstenrichtlijn ook van toepassing is op detailhandel en dat brancheringsmaatregelen dus moeten voldoen aan de voorwaarden gesteld in artikel 15, derde lid, van de Dienstenrichtlijn. Op grond van dat artikel mogen lidstaten toegang tot of uitoefening van een dienstenactiviteit afhankelijk stellen van territoriale beperkingen, zolang dergelijke maatregelen niet discriminatoir zijn én noodzakelijk en evenredig zijn.
 
Naar aanleiding van bovengenoemde uitspraak van het Hof van Justitie heeft de Afdeling op 20 juni 2018 uitspraak gedaan in de zaak Appingedam (ECLI:NL:RVS:2018:2062). De uitspraak bevat een indringende toets van de betreffende brancheringsregeling aan artikel 15, derde lid, van de Dienstenrichtlijn. De Dienstenrichtlijn is dus ook van toepassing op de bedrijfsvoering van darkstores. Daarom is er aanleiding om de vereisten van artikel 15, derde lid, van de Dienstenrichtlijn in het kader van de planregeling van dit bestemmingsplan één voor één langs te lopen. De vereisten van artikel 15 derde lid van de Dienstenrichtlijn zijn als volgt: 
  • Noodzakelijkheid: de eisen zijn gerechtvaardigd om een dwingende reden van algemeen belang; 
  • Evenredigheid: de eisen moeten geschikt zijn om het nagestreefde doel te bereiken; zij gaan niet verder dan nodig is om dat doel te bereiken en dat doel kan niet met andere, minder beperkende maatregelen worden bereikt.
  • Discriminatieverbod: de eisen maken geen direct of indirect onderscheid naar nationaliteit of, voor vennootschappen, de plaats van hun statutaire zetel;
Noodzakelijkheid
Het reguleren van mogelijke vestigingslocaties van flitsbezorgdiensten en dark stores is noodzakelijk en gerechtvaardigd middels een dwingende reden van algemeen belang. In toelichting hoofdstuk 2 is onderbouwd waarom dit het geval is.
 
Evenredigheid
Het bestemmingsplan is  geschikt is om het nagestreefde doel te bereiken, gaat niet verder dan nodig is, en het doel kan ook niet met minder beperkende maatregelen worden bereikt. Het doel is het reguleren van flitsbezorgdiensten met darkstores. Het bestemmingsplan heeft uitsluitend betrekking op flitsbezorgdiensten en dark stores en gaat daarom niet verder dan nodig is. Een bestemmingsplan is het meest geschikte instrument om ruimtelijke doelstellingen op gemeentelijk niveau te bereiken. Maatregelen via de APV zijn niet toereikend om het gewenste effect te bereiken. Daarmee kan gesteld worden dat het bestemmingsplan evenredig is.
 
Discriminatieverbod
Onderhavig paraplubestemmingsplan maakt geen onderscheid tussen darkstores gericht op personen uit Diemen (Nederlanders) en darkstores gericht op andere nationaliteiten. Van discriminatie naar nationaliteit of statutaire zetel van de onderneming is dus geen sprake.
  
Daarmee kan geconcludeerd worden dat het bestemmingsplan voldoet aan de vereisten uit de Dienstenrichtlijn.
 
4 Juridische planbeschrijving
 
4.1 Algemeen
Voor het bestemmingsplan is gebruik gemaakt van de in de Wet ruimtelijke ordening opgenomen standaardvorm van de Standaard Vergelijkbare Bestemmingplannen 2012 (SVBP 2012).
 
Dit bestemmingsplan bestaat uit een verbeelding, planregels en een toelichting.
De verbeelding en de planregels vormen samen het juridisch bindende gedeelte van het bestemmingsplan. Beide planonderdelen dienen in onderlinge samenhang te worden bezien en toegepast. Op de verbeelding zijn de bestemmingen aangewezen. De planregels van het bestemmingsplan bestaan uit vier hoofdstukken, waarin achtereenvolgens de inleidende regels, de bestemmingsregels, de algemene regels en de overgangs- en slotregels aan de orde komen. Eventuele bijlagen maken onlosmakelijk onderdeel uit van het bestemmingsplan.
De toelichting heeft geen rechtskracht, maar vormt niettemin een belangrijk onderdeel van het plan. De toelichting van dit bestemmingsplan geeft een weergave van de beweegredenen, de onderzoeksresultaten en de beleidsuitgangspunten die aan het bestemmingsplan ten grondslag liggen. Ook is de toelichting van wezenlijk belang voor een juiste interpretatie en toepassing van het bestemmingsplan.
 
4.2 Bestemmingsregeling
Dit bestemmingsplan heeft een tweeledig karakter;
  1. Het voorziet in een verbod op het gebruik van gronden ten behoeve van flitsbezorgdiensten en/of het gebruik van panden als zogenaamde 'dark stores'. Hiervoor is de 'overige zone - flitsbezorging uitgesloten' opgenomen. Dat betreft het gehele grondgebied van de gemeente Diemen, met uitzondering van de bedrijventerreinen. In de planregels is een specifiek gebruiksverbod opgenomen. In dit gebruiksverbod is bepaald dat het gebruik van gronden ten behoeve van een flitsbezorgdienst en/of het gebruik van een pand ten behoeve van een dark store, aangemerkt wordt als een gebruik strijdig. De achtergrond van dit verbod is erin gelegen dat het openbare gebied er niet op is toegesneden en de verkeersveiligheid hierdoor in het geding kan zijn. Bovendien is de ruimtelijke uitstraling van een dark store in deze gebieden ongewenst, waarbij het woon- en leefklimaat onder druk komt te staan.
  2. Voor de bedrijventerreinen binnen de gemeente Diemen (Verrijn Stuart, Stammerdijk en De Sniep) is hoofdzakelijk ter plaatse van de bestemming 'Bedrijventerrein' de 'overige zone - flitsbezorging' opgenomen. Hier geldt eveneens een gebruiksverbod, maar met een afwijkingsbevoegdheid. Die afwijkingsbevoegdheid bevat de voorwaarden waaronder het mogelijk is om op de bedrijventerreinen flitsbezorging toe te staan. Het betreft randvoorwaarden die er op toe zien dat de verkeersveiligheid niet in het geding is en mogelijke overlast voor omliggende bedrijven beperkt wordt.
 
5 Uitvoerbaarheid
5.1 Milieuhygiënische uitvoerbaarheid
De milieuhygiënische uitvoerbaarheid van een bestemmingsplan moet ingevolge de Wet ruimtelijke ordening (Wro) aangetoond worden (artikel 3.1.6 lid 1 van het Bro). Het voorliggende paraplubestemmingsplan grijpt niet in op ruimtelijke ordening zoals die doorgaans in bestemmingsplannen zijn opgenomen waarbij een nieuw project wordt mogelijk gemaakt en/of een beheerregeling voor bestaand gebruik met bijhorende bouw- en aanlegregels wordt neergelegd. De uitvoerbaarheidstoets is met betrekking tot dit bestemmingsplan dan ook wat eenvoudiger en richt zich op het detailhandelsbeleid en de economische uitvoerbaarheid.
 
Met voorliggend plan wordt de regeling met betrekking tot flitsbezorging met dark stores in bestemmingsplannen e.d. geactualiseerd. Dat heeft geen raakvlakken met de milieuhygiënische aspecten, zoals archeologie, geluid, bodem, externe veiligheid, luchtkwaliteit, ecologie, water e.d.
 
5.2 Economische uitvoerbaarheid
Bij de voorbereiding van een bestemmingsplan dient, op grond van artikel 3.1.6 lid 1, sub f van het Bro, onderzoek plaats te vinden naar de (economische) uitvoerbaarheid van het plan. In principe dient bij vaststelling van een ruimtelijk besluit tevens een exploitatieplan vastgesteld te worden om verhaal van plankosten zeker te stellen.
Aan de onderhavige reparatie van geldende bestemmingsplannen zijn geen financiële gevolgen voor de gemeente verbonden.
 
5.3 Maatschappelijke uitvoerbaarheid
 
5.3.1 Vooroverleg
In het kader van het vooroverleg, zoals bedoeld in artikel 3.1.1 lid 1 van het Besluit ruimtelijke ordening, is het voorontwerpbestemmingsplan verstuurd naar verschillende vooroverlegpartners. Er is één reactie ontvangen van de Provincie Noord-Holland, waarin zij aangeven geen opmerkingen te hebben.
 
5.3.2 Zienswijzen
Een ontwerpbestemmingsplan dient conform afdeling 3.4 Awb gedurende 6 weken ter inzage gelegd worden. Hierbij is er de mogelijkheid voor een ieder om zienswijzen in te dienen op het plan. Na vaststelling door de Raad wordt het vaststellingsbesluit bekend gemaakt. Het bestemmingsplan ligt na bekendmaking 6 weken ter inzage. Gedurende deze termijn is er de mogelijkheid beroep in te dienen bij de Afdeling bestuursrechtspraak Raad van State. Het bestemmingsplan treedt vervolgens daags na afloop van de tervisielegging in werking als er geen beroep is ingesteld. Is er wel beroep ingesteld dan treedt het bestemmingsplan ook in werking, tenzij naast het indienen van een beroepschrift ook om een voorlopige voorziening is gevraagd. De schorsing van de inwerkingtreding eindigt indien de voorlopige voorziening wordt afgewezen. De procedure eindigt met het besluit van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State.
 
Zienswijzen
Het ontwerpbestemmingsplan heeft vanaf 3 februari 2023 tot en met 16 maart 2023 ter inzage gelegen. In deze periode zijn geen zienswijzen ingediend.
 
Ambtshalve wijzigingen
Wel is er aanleiding voor een ambtshalve wijziging, het bestemmingsplan wordt op 2 onderdelen gewijzigd ten opzichte van het ontwerpbestemmingsplan. Voor de inhoud van deze wijzigingen wordt verwezen naar het vaststellingsbesluit.