vastgesteld |
NL.IMRO.0383.PBC12Walstro3-VS01 |
Op basis van de bepalingen in de Wet milieubeheer (Wm) over luchtkwaliteit moet bij nieuwe ruimtelijke ontwikkelingen worden getoetst wat de effecten zijn voor de luchtkwaliteit. In 2011 moet worden voldaan aan de grenswaarden voor fijn stof (PM10 ) en in 2015 aan die voor stikstofdioxide (NO2).
Uitgangspunt van de Wm is het Nationaal Samenwerkingsprogramma Luchtkwaliteit (NSL). In het NSL is bepaald wanneer en hoe overschrijdingen van de grenswaarden voor de luchtkwaliteit moeten worden behandeld.
Uit de site ‘www.saneringstool.nl’ blijkt dat in Castricum geen sprake is van overschrijdingen van normen voor de luchtkwaliteit.
In het NSL worden ook nieuwe ontwikkelingen zoals plannen voor de bouw van woningen overwogen. Plannen die binnen het NSL passen, hoeven niet meer te worden beoordeeld aan de grenswaarden voor luchtkwaliteit. Ook plannen die niet ‘in betekenende mate’ (nibm) gevolgen hebben voor de luchtkwaliteit hoeven niet meer aan deze grenswaarden te worden beoordeeld. De eisen om te kunnen beoordelen of een plan 'niet in betekenende mate' bijdraagt, zijn vastgesteld in de algemene maatregel van bestuur (AMvB)-nibm. Hierin is bepaald dat nadat het NSL of een programma voor de regio is vastgesteld een grenswaarde van 3% afname van de luchtkwaliteit als nibm kan worden aangeduid. Dit betekent een toename van ten hoogste 1,2 microgram per m3 NO2 of PM10.
Voor kleinere plannen heeft het ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieu samen met InfoMil de zogenoemde NIBM-tool ontwikkeld. Op basis hiervan wordt de toename van NO2 en PM10 vanwege het plan bepaald, en daarmee of het plan al dan niet ‘in betekenende mate’ bijdraagt.
Het bouwplan voor De Weid voorziet in de bouw van 23 zelfstandige zorgstudio's ten behoeve van mensen met een verstandelijke beperking en 12 zelfstandige appartementen ten behoeve van senioren. Uitgaande van een (worstcase) extra verkeer generatie van 7 motorvoertuigbewegingen per woning per etmaal, blijkt uit de NIBM-tool dat het plan (ruimschoots) voldoet aan de voorwaarden van het Besluit niet in betekenende mate.
Het aspect luchtkwaliteit vormt derhalve geen belemmering voor het bouwplan.