Navolgend worden per artikel kort de belangrijkste aspecten weergegeven.
Hoofdstuk 1: Inleidende regels
Artikel 1 Begrippen
In deze bepaling zijn omschrijvingen gegeven van de in het bestemmingsplan gebruikte begrippen. Deze worden opgenomen om interpretatieverschillen te voorkomen. Begripsbepalingen zijn alleen nodig voor begrippen die gebruikt worden in de regels en die tot verwarring kunnen leiden of voor meerdere uitleg vatbaar zijn.
Artikel 2 Wijze van meten
Om op een eenduidige manier afstanden en oppervlakten te bepalen wordt in de wijze van meten uitleg gegeven wat onder de diverse begrippen wordt verstaan. Hiervoor is aangesloten bij de SVBP 2012. Ten aanzien van de wijze van meten op de verbeelding geldt steeds dat het hart van een lijn moet worden aangehouden.
Hoofdstuk 2: Bestemmingsregels
Artikel 3 Administratieve bepaling
In de administratieve bepaling van artikel 3 is van toepassing op gronden met de aanduiding 'overige zone - administratieve bepaling', die is opgenomen voor het deelgebied Draaiweid. Met artikel 3 is geregeld dat artikel 6 'Waterstaat - Waterbergingsgebied' het enige artikel is dat van toepassing is op het deelgebied Draaiweid. Dit artikel vormt een aanvulling op het geldende planologische regime zoals dat vastgelegd is in het bestemmingsplan 'Buitengebied Castricum' (vastgesteld op 20 juni 2013) en het bestemmingsplan 'Buitengebied Castricum, herziening regels' (vastgesteld op 11 juni 2015).
Artikel 4 Agrarisch
Met deze bestemming worden voor het deelgebied Gasthuisweidje de huidige planologische mogelijkheden uit de geldende beheersverordening 'Bakkum, Castricum Noord, Oost en West en Bedrijventerreinen, 1e herziening', waarin naar het bestemmingsplan 'Castricum Noord, Oost en West' wordt verwezen, overgenomen. De voor 'Agrarisch' aangewezen gronden zijn bestemd voor de exploitatie van een volwaardig, reëel of in deeltijd uitgeoefend agrarisch bedrijf en bijbehorende voorzieningen.
Artikel 5 Water
In deze regeling is voor het deelgebied Gasthuisweidje de waterbestemming uit het bestemmingsplan 'Castricum Noord, Oost en West' overgenomen. De voor 'Water' aangewezen gronden zijn bestemd voor waterhuishoudkundige doeleinden, waterberging en waterlopen en bijbehorende voorzieningen.
Artikel 6 Waterstaat - Waterbergingsgebied
Aan beide deelgebieden wordt de dubbelbestemming 'Waterstaat - Waterbergingsgebied' toegekend. De gronden met deze dubbelbestemming zijn mede bestemd voor waterberging en bescherming tegen wateroverlast. Bij wateroverlast heeft de vervulling van de functie van waterberging voorrang boven de andere functie, evenals bij het daarvoor noodzakelijke onderhoud. De gronden zijn ook bestemd voor dijken, kaden, watergangen, pompen, inlaten en overige voorzieningen ten behoeve van het gecontroleerd inlaten, tijdelijk bergen en uitlaten van water.
In de bouwregels is opgenomen dat op de gronden geen gebouwen gebouwd mogen worden. Bouwwerken, geen gebouwen zijnde, mogen uitsluitend worden gebouwd ten behoeve van de waterberging en bescherming tegen wateroverlast, tot een bouwhoogte van 3 m. Afwijken van de bouwregels voor het bouwen van bouwwerken ten behoeve van de andere bestemming(en) is mogelijk als het waterstaatsbelang niet onevenredig wordt geschaad en advies is ingewonnen bij de waterbeheerder.
Tot slot geldt een vergunningplicht voor het uitvoeren van enkele werken, geen bouwwerken zijnde, en werkzaamheden die van invloed kunnen zijn op de waterberging en bescherming tegen wateroverlast. Een omgevingsvergunning kan verleend worden als het functioneren van het waterbergingsgebied niet onmogelijk wordt gemaakt of onevenredig wordt verstoord. Er geldt geen vergunningplicht voor werken, geen bouwwerken zijnde, of werkzaamheden die, het normale onderhoud en het normale gebruik betreffen, reeds in uitvoering zijn op het tijdstip van het van kracht worden van het plan, mogen worden uitgevoerd krachtens een reeds verleende omgevingsvergunning voor het uitvoeren van werken, geen bouwwerken zijnde, of van werkzaamheden of worden uitgevoerd in een gebied dat is begrepen in een vastgesteld projectplan.
Hoofdstuk 3: Algemene regels
Artikel 7 Anti-dubbeltelregel
Deze regel is opgenomen om te voorkomen dat, wanneer volgens een bestemmingsplan bepaalde gebouwen en bouwwerken niet meer dan een bepaald deel van een bouwperceel mogen beslaan, het opengebleven terrein nog eens meetelt bij het toestaan van een ander gebouw of bouwwerk, waaraan een soortgelijke eis wordt gesteld.
Artikel 8 Algemene bouwregels
In dit artikel zijn regels opgenomen omtrent bestaande maten en bebouwingspercentages en de realisatie en instandhouding van voldoende parkeergelegenheid.
Artikel 9 Algemene gebruiksregels
In de algemene gebruiksregels zijn regels opgenomen voor de uitoefening van een aan huis verbonden beroeps- of bedrijfsactiviteit en vormen van verboden (strijdig) gebruik.
Artikel 10 Algemene afwijkingsregels
Dit artikel bevat een bevoegdheid voor burgemeester en wethouders om af te wijken van de (bouw)regels.
Hoofdstuk 4: Overgangs- en slotregels
Artikel 11 Overgangsrecht
In deze regels wordt vorm en inhoud gegeven aan het overgangsrecht voor bebouwing en gebruik.
Artikel 12 Slotregel
Als laatste wordt de slotregeling opgenomen. Deze regeling bevat zowel de titel van het plan als de vaststellingsregeling.