Plan: | Strandgebied |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0383.BPC12Strandgebied-VS01 |
Voor de strandpaviljoens is een meer luxe en duurzame uitstraling van belang, waarbij voldoende mogelijkheid bestaat om zich qua vorm en bouwstijl te onderscheiden. In de huidige situatie zijn de paviljoens vrijwel uniform. Met het voorliggende bestemmingsplan worden meer bouwmogelijkheden toegestaan, om de variatie in bebouwing te kunnen bewerkstelligen.
In het huidige vigerende bestemmingsplan zijn op de plankaart (tegenwoordig noemt men dit de verbeelding) bouwvlakken opgenomen die voor de achterste helft 100% en de voorste helft 40% mogen worden bebouwd. In figuur 4.1 is zo'n bouwvlak schematisch weergegeven.
Figuur 4.1 Bouwvlak zoals in vigerend bestemmingsplan 'Herziening Duingebied / regeling strandrecreatie'
Om de vrijheid in bouwmogelijkheden te vergroten, maar de impact op de omgeving minimaal te houden is er voor gekozen om een percentage van 80% voor het gehele bouwvlak van 20 meter diep op te nemen. Omdat in het voorliggende bestemmingsplan de mogelijkheid is opgenomen om de bebouwing als geheel, oost- of westwaarts te kunnen verplaatsen, is aan de oost- en westzijde over een diepte van 10 meter een aanduiding opgenomen. Binnen deze aanduiding (afwijkingsgebied) mag, na het volgen van een eenvoudige procedure (omgevingsvergunning), het bouwvlak worden verschoven. De reden dat dit in het plan is opgenomen is dat het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier (HHNK) 5-jaarlijks de rooilijn van de bebouwing op het strand bepaalt, ten behoeve van de zandaanwinning van de duinen. Voorafgaand aan het afwijken wordt daarom advies ingewonnen bij HHNK. De diepte van de bouwvlakken dient gelijk te blijven. In figuur 4.2 is de nieuwe situatie schematisch weergegeven.
Figuur 4.2 Nieuwe situatie
Wat betreft de bouwhoogte is momenteel maximaal 3,5 meter toegestaan voor de strandpaviljoens. In de kadernota is vastgesteld dat dit mag worden verhoogd naar maximaal 5 meter, maar dat een maximale goothoogte van 4 meter is toegestaan. Bij een bouwhoogte groter dan 4 meter is een kap dus verplicht. De dakhelling bedraagt maximaal 60 graden. Om een architectonisch accent te kunnen realiseren wordt op maximaal 5% van het bouwvlak een maximale bouwhoogte van 6 meter toegestaan. Er is maximaal 1 bouwlaag toegestaan.
Aan de achterzijde van de paviljoens is in het voorliggende bestemmingsplan een pad en ruimte voor opslag op paalconstructie opgenomen. Hier bleek tijdens het opstellen van de Kadernota grote behoefte aan te zijn bij de paviljoenhouders. Het pad dient ter bevoorrading van de paviljoens. De leveranciers lossen hun vrachtauto aan de voet van de strandopgang. Van daaruit kunnen met steekwagens e.d. de paviljoens aan de achterzijde worden bereikt. Het pad en de opslagruimte hebben tezamen een maximale diepte van 4 meter. Daarbij is een scherm toegestaan met een hoogte van maximaal 2 meter.
Aan de voorzijde van de strandpaviljoens is daarnaast in de huidige situatie een vlonder aanwezig, waarover de paviljoens kunnen worden bereikt. In het voorliggende bestemmingsplan is opgenomen dat deze vlonder op palenconstructie mag worden gebouwd, zodat deze niet onder het zand bedolven raakt. Tussen de vlonder en de paviljoens is terras in het zand mogelijk. Hier mag strandmeubilair behorende bij de paviljoens worden neergezet.
Tot slot wordt opslag onder de paviljoens toegestaan, echter wel uitsluitend in het zomerseizoen, omdat het in het winterseizoen van belang is dat de wind onder de (jaarrond toegestane) paviljoens door kan, ten behoeve van zandaanwinning van de duinen.
In figuur 4.3 zijn de nieuwe bouwmogelijkheden voor de strandpaviljoens schematisch weergegeven.
Figuur 4.3 Nieuwe bouwmogelijkheden strandpaviljoens