direct naar inhoud van 2.3 Ruimtelijke en functionele structuren
Plan: Strandgebied
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0383.BPC12Strandgebied-VS01

2.3 Ruimtelijke en functionele structuren

Het plangebied bestaat uit twee verschillende onderdelen: het strand en het hoger gelegen strandplateau met het parkeerterrein. Het geheel vormt het strandgebied, wat een belangrijk bezoekdoel vormt voor inwoners en toeristen. Het strandgebied is een belangrijk onderdeel van het karakter van Castricum.

Wil dit gebied ook in de toekomst een interessante (verblijf)plaats zijn, dan dient kwaliteitsverbetering zowel ten aanzien van bebouwing als de buitenruimte plaats te vinden. Gemeente Castricum en strandondernemers onderkennen dit. Dit blijkt ondermeer uit de Kwaliteitsimpuls Economie Castricum en de Ondernemersvisie Green Beach: samen op weg naar het eerste duurzame strand van Nederland. Hierbij worden de bestaande natuurlijke waarden en karakteristieken van het gebied als 'troefkaart' gezien. Gemeente en ondernemers hechten daarom groot belang aan het behouden van het Castricumse strandgebied met strandplateau en omliggend duingebied en alle factoren die dit strandgebied uniek maken. Om dit te kunnen realiseren, dienen de te ontplooien ontwikkelingen gericht te zijn op kwaliteit en duurzaamheid. Dit zowel vanwege de belangen vanuit natuur (duingebied), de betekenis van strand en duin als waterkering als ook om in te kunnen spelen op de wensen van de hedendaagse, toeristische en zakelijke consument. Ook voor het behoud van het gebied is economische ontwikkeling noodzakelijk.

In deze paragraaf worden de verschillende functies op het strandgebied beschreven.

2.3.1 Natuur

Het strand bevindt zich tegen het Natura 2000-gebied Noordhollands Duinreservaat aan. Het strand zelf maakt hier geen deel van uit. Het strandplateau bevindt zich in het Natura 2000-gebied, maar de verharding is buiten de begrenzing gelaten. De duinen en de overige delen op het strandplateau die niet verhard zijn behoren tot het Natura 2000-gebied. Natura 2000 kent wel externe werking. Dit betekent dat ontwikkelingen in een gebied dat grenst aan Natura 2000, invloed kan hebben op het Natura 2000-gebied.

Verder maakt het merendeel van het plangebied deel uit van de Ecologische Hoofdstructuur (EHS). Het terrein is begrensd als EHS-land met het natuurdoeltype ‘grote eenheid duin of bos of heide’. Net als bij het Natura- 2000 gebied is het verharde terrein geëxclaveerd van de begrenzing. Het strand is wel begrensd als EHS.

2.3.2 Oppervlaktewater

Het deel van de Noordzee dat grenst aan het plangebied en binnen de gemeentegrens van Castricum ligt, maakt deel uit van het plangebied. Verder is binnen het plangebied geen oppervlaktewater aanwezig.

2.3.3 Infrastructuur

De toegang tot het kustgebied bestaat uit één weg, de Zeeweg (N513) dwars door het duingebied. Langs deze toegangsweg bevinden zich de Kennemerduin camping Bakkum, Bezoekerscentrum ‘De Hoep’ en het restaurant Johanna’s Hof. De Zeeweg leidt naar een rotonde op het strandplateau waarvandaan het parkeerterrein kan worden opgereden. Via het strandplateau loopt een pad door naar de strandopgang. Hier zijn in principe geen auto's toegestaan, behalve voor de paviljoenhouders en vrachtauto's ter bevoorrading van de paviljoens.

Naast het strandplateau is, lager gelegen, een groot parkeerterrein gesitueerd, die plaats biedt aan circa 1.800 auto's en motoren. In figuur 2.1 is een luchtfoto van dit parkeerterrein weergegeven.

afbeelding "i_NL.IMRO.0383.BPC12Strandgebied-VS01_0002.jpg"

Figuur 2.1 Luchtfoto strandplateau en parkeerterrein

Ook met de bus is het strandgebied bereikbaar. De buslijn 868 stopt bij bushalte 'strand' op het strandplateau. Deze bus rijdt van het centrum van Castricum, via Bakkum naar het strandgebied en rijdt alleen in de zomer.

Verder is het plangebied uiteraard met de fiets en lopend te bereiken. Ook zijn in en om het plangebied voldoende mogelijkheden om te wandelen en te fietsen over de (on)verharde paden door de duinen.

Verder is een belangrijk gegeven in het gebied dat hier een transatlantische datakabel ligt. Deze ligt door de zee en komt ter hoogte van de strandopgang het land binnen. De ligging van deze kabel biedt enkele ruimtelijke beperkingen voor de plaats van de bebouwing, omdat in verband met mogelijke schade aan de kabel, ter plaatse van deze kabel geen gebouwen kunnen worden geplaatst.

2.3.4 Bebouwing

De bebouwing op het strand en op het strandplateau zijn van verschillend formaat en hebben verschillende functies. Op het strand bestaat de bebouwing in de zomer uit:

  • strandpaviljoens
  • strandhuisjes
  • EHBO-post
  • Castricumse reddingsbrigade
  • clubhuis van de botenvereniging

Vanaf de strandopgang kijkend naar het noorden staan er de volgende strandpaviljoens: Zoomers, Deining en Bad Noord. Bad Noord ligt op enige afstand en is ook bereikbaar via de Grote Veldweg (onverhard pad). Vanaf de strandopgang kijkend naar het zuiden staan de paviljoens Zeezicht, Jaffa en Club Zand. Aan beide zijden van de strandopgang staan tussen de paviljoens strandhuisjes. Deze huisjes zijn niet permanent (demontabel) en worden elk zomerseizoen opgebouwd. Dit geldt ook voor de paviljoens Bad Noord en Club Zand. Vier strandpaviljoens blijven gedurende het gehele jaar staan.

Op het strandplateau is een restaurant, Blinckers genaamd, aanwezig en een paviljoen met detailhandel, Strand 10. Dit is permanente bebouwing. Daarnaast waren op het plateau twee loodsen gesitueerd, waarvan één gedeeltelijk is gesloopt. De andere wordt voor opslag gebruikt. Boven de kelder van de gesloopte loods zijn fietsenrekken gesitueerd.

2.3.5 Jaarrond exploitatie strandpaviljoens en overnachten in strandhuisjes

De gemeenteraad van Castricum heeft op 18 februari 2010 het besluit genomen om jaarrondexploitatie van 2 strandpaviljoens op de huidige locatie en het overnachten in de strandhuisjes in het zomerseizoen toe te staan.

Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier heeft gedurende een proefperiode toestemming gegeven om vier jaarrondpaviljoens in plaats van twee te laten staan. Dit is in afwijking van het beleid van het Hoogheemraadschap. In de proefperiode wordt onderzoek gedaan naar de invloed van jaarrond bebouwing op het duin. Het onderzoek zal uitwijzen of de afwijkende situatie voor de locatie Castricum aan Zee kan blijven voortbestaan

Op 23 september 2010 is daarom besloten voor nog 2 paviljoens jaarrondexploitatie toe te staan. Dit betreft de 4 paviljoens die aan het begin van de strandopgang staan, van noord naar zuid: Deining, Zoomers, Zeezicht en Jaffa. Deze 4 paviljoens zijn allen binnen een zone van 125 meter aan weerszijden van de strandopgang gelegen. Conform de op dat moment geldende wetgeving is door de gemeenteraad op 6 september 2011 een projectbesluit genomen waarmee dit besluit juridisch planologisch is vastgelegd. In het voorliggende bestemmingsplan is dit besluit opgenomen.

2.3.6 Kadernota

De Kadernota Strandgebied vormt, wat betreft nieuwe toe te staan ontwikkelingen, het kader voor dit bestemmingsplan. In de Kadernota is een overzicht opgenomen van mogelijk nieuwe ontwikkelingen, wensen en ambities. Deze wensen en ambities zijn getoetst aan relevante wet- en regelgeving. Vervolgens is per ontwikkeling een aantal alternatieven beschreven, waarvan de raad één heeft gekozen en deze heeft vastgesteld, bij besluit van 26 mei 2011. De gekozen ontwikkelingsmogelijkheden worden met het voorliggende bestemmingsplan juridisch mogelijk gemaakt. Deze ontwikkelingen worden in hoofdstuk 4 toegelicht.