Plan: | Oudere Dorp-Vaartweg 26 |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0381.BP2012B004002-va01 |
Bussum 2025, visie en ambities (2006)
De gemeente heeft haar visie 'Bussum 2015' geactualiseerd. De algemene leidraad voor het gemeentelijk beleid is de continue aandacht en zorg voor een leefbare gemeente, in de breedste zin van het woord. Het gaat dan om wonen, welzijn, zorg, ouderen, jongeren, integratie, vrijetijdsvoorzieningen, kunst en cultuur, onderwijs, werk en inkomen en de kwaliteit van de woonomgeving. Daarnaast is de kwaliteit van de gemeentelijke organisatie een centraal en continuerend thema.
Belangrijke ambities en doelstellingen op het gebied van leefbaarheid met een ruimtelijke component zijn:
Bussum, Gebiedsvisie Brinklaan Noord (2010)
Op 6 januari 2010 is in het kader van het ontwerpbestemmingsplan 'Oudere Dorp 2010' een informatieavond gehouden over de ingediende zienswijzen binnen het plangebied van Brinklaan Noord. Mede naar aanleiding van deze informatieavond wenste het college een gebiedsvisie voor het gedeelte Brinklaan Noord tussen Hooftlaan en Brediusweg. Aan de gebiedsvisie worden ontwikkelingsinitiatieven getoetst. De Gebiedsvisie Brinklaan Noord is op 23 september 2010 door de raad vastgesteld.
De Gebiedsvisie Brinklaan Noord moet leiden tot een minder rommelige situatie van het plangebied, verbetering van de ruimtelijke kwaliteit en de leefbaarheid en een toetsingskader voor potentiële ontwikkelingen in het plangebied.
Bussum, Nota van Uitgangspunten Brinklaan Noord (2012)
De Nota van Uitgangspunten Brinklaan Noord is op 23 mei 2012 vastgesteld. De Nota van Uitgangspunten is een verdieping van de gebiedsvisie en geeft concrete handvatten voor herontwikkeling binnen het plangebied Brinklaan Noord. De uitgangspunten zijn leidend voor de nieuwe ontwikkelingsinitiatieven, maar bieden ruimte voor goed onderbouwde creatieve oplossingen/alternatieven.
De Nota van Uitgangspunten (NvU) gaat uit van een integrale aanpak voor dit gebied. Ingezet wordt op een realistisch integraal optimum tussen de disciplines verkeer, parkeren, openbare ruimte, groen, water en stedenbouw. Het doel is om met behulp van een NvU een duurzame toekomstige ontwikkeling van dit gebied mogelijk te maken vanuit de wens tot verbetering van de ruimtelijke kwaliteit en (be)leefbaarheid. Uitgangspunt is het verbeteren van het weg- en vaartprofiel en het toevoegen van kwalitatieve bebouwing en groen. De bebouwing is individueel en vertoont door helder samengestelde volumes en vormen een duidelijke geleding, het materiaal- en kleurgebruik en hun verwantschap in architectonische uitwerking een ruimtelijke samenhang. Integraliteit, samenhang, differentiatie en duurzaamheid zijn ambities die als een rode draad door de NvU lopen.
Gemeentelijk verkeer- en vervoerplan (2006)
In 2006 is het Gemeentelijk Verkeer- en Vervoerplan (GVVP) vastgesteld. Hierin is het beleid van de gemeente Bussum op gebied van verkeer en vervoer opgenomen. Het doel van het GVVP is het garanderen van een betrouwbare bereikbaarheid ten behoeve van het sociaal en economisch functioneren van de gemeente Bussum onder respectering van de eisen die aan leefbaarheid, milieu en verkeersveiligheid worden gesteld. Hiertoe dient de groei van de automobiliteit te worden beheerst en het gebruik van alternatieve vervoerswijzen, zoals de fiets en het openbaar vervoer, te worden gestimuleerd.
Parkeernota 2005-2014 (december 2005)
Gelet op het groeiende Nederlandse wagenpark, het toenemende autobezit van de Bussumse inwoners en de wens om Bussum bereikbaar te houden voor wonen, werken en winkelen, is een nieuwe parkeernota opgesteld. Met deze nota wordt het parkeerbeleid voor de komende 10 jaar vastgelegd. In de nota wordt de volgende algemene beleidsdoelstelling geformuleerd.
'Het ondersteunen van de aanwezige maatschappelijke functies in Bussum, zoals bijvoorbeeld wonen, werken en winkelen'. Waar dit conflicten met zich meebrengt, wordt het parkeerbeleid ingezet, om een zo goed mogelijk evenwicht tussen de verschillende functies te waarborgen.
Welstandsnota Bussum (december 2003)
Voor Bussum is een welstandsnota vastgesteld. Modernisering is een van de doelstellingen van de per 1 januari 2003 gewijzigde Woningwet. Deze wet stelt een gemeentelijke welstandsnota verplicht voor het kunnen uitoefenen van het welstandstoezicht. De gemeente Bussum onderstreept de doelstellingen van de Woningwet om de welstandstoets objectiever te maken. Door de welstandsnota kan eenieder zien welke welstandscriteria bij de welstandstoets een rol zullen spelen.
De bestemmingsplannen voor Bussum en de welstandsnota vullen elkaar aan. De stedenbouwkundige en functionele aspecten van het grondgebruik in een bepaald gebied zijn vertaald middels het toekennen van bestemmingen en het opnemen van regels in bestemmingsplannen. Hetgeen door een bestemmingsplan wordt mogelijk gemaakt, mag door middel van welstandscriteria niet onmogelijk worden gemaakt. Voor het plangebied geldt een regulier welstandsniveau om bij nieuwe ontwikkelingen de landschappelijke en visuele waarden van het gebied te versterken.
De architectonische vormgeving van bouwwerken valt buiten de reikwijdte van een bestemmingsplan en wordt derhalve exclusief door de welstandsnota geregeld.
Het nieuwbouwplan voldoet aan de eisen die omschreven staan in de Welstandsnota voor het centrum of, indien er wordt gekozen voor een minder traditionele uitwerking, aan de algemene criteria zoals omschreven in de Welstandsnota.
Beleidsnota cultuurhistorie Bussum (januari 2006)
In dit document wordt beschreven op welke wijze cultuurhistorie kan worden ingebed in het ruimtelijk beleid van Bussum. Een belangrijke doelstelling hierbij is handhaving en zo nodig verbetering van de bestaande kwaliteit van Bussum als woon- en werkomgeving. Bussum wil haar cultuurhistorische kwaliteiten koesteren en wil zorg dragen voor haar waardevolle karakteristieke eigenschappen van wonen en werken in het groen. In de nota worden daarom aanbevelingen gedaan voor het ontwikkelen van een actief cultuurhistorisch beleid. In de beleidsnota worden de verschillende archeologische gebieden beschreven, alsook monumenten en andere cultuurhistorische elementen.
De vastgestelde Nota van Uitgangspunten Brinklaan Noord en de vastgestelde Gebiedsvisie Brinklaan Noord zijn ten opzichte van het vigerende bestemmingsplan leidend voor nieuwe ontwikkelingen in het gebied Brinklaan Noord.
Voor het gebied Brinklaan Noord (met uitzondering de voormalige Mauritz-locatie) is het bestemmingsplan 'Oudere Dorp 2010' het vigerende plan. Het bestemmingsplan is op 18 maart 2010 vastgesteld door de raad en is digitaal raadpleegbaar op www.ruimtelijkeplannen.nl. De voormalige Mauritz-locatie aan de Brinklaan valt binnen het bestemmingsplan 'Het Spiegel-Prins Hendrikpark 2010'.
In het gebied Brinklaan Noord liggen uiteenlopende bestemmingen als wonen, kantoor, bedrijf, water, verkeer, verblijfsgebied, tuin, maatschappelijk en gemengde doeleinden. Er bestaat een verscheidenheid in toegestane goothoogtes in het gebied, variërend van 3 tot 20 m.
In het bestemmingsplan 'Oudere Dorp 2010' staat in paragraaf 3.6 bij de ruimtelijke en functionele uitgangspunten onder andere het volgen de omschreven:
Algemeen
Bebouwing
Ontwikkelingen
Het gebied ligt ingesloten tussen langgerekte bouwblokken aan de Vaartweg. Aan de achterzijde grenst het perceel aan het recentelijk ontwikkelde plan van de voormalige Gooische Houthandel. De bedrijfsmatige historie van het gebied en de ligging tegenover het pleintje biedt kansen voor een afwijkende (meer industriële) architectuurstijl. Door de nieuwe bebouwing verder naar achter te leggen, dan de aangrenzende langgerekte bouwblokken, wordt deze plek (in lijn met de kerk, de beoogde pleintjes en het bruggetje) nog meer geaccentueerd. De materialisatie is duurzaam en passend bij de gekozen architectuurstijl.
De architectuur straalt karakter uit en accentueert de van oudsher bekende industriële plek. Geleding en materialisatie zijn daarbij doorslaggevend. De nieuwe bewoners kunnen profiteren van de ligging aan een rustige woonstraat en het nabijgelegen pleintje.
Aangezien er bij de nieuwe ontwikkeling niet aan het vigerende bestemmingsplan Oudere Dorp 2010 wordt voldaan, wordt er een postzegelbestemmingsplanprocedure doorlopen.