Plan: | Het Spiegel-Bensdorp |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0381.BP2012B002006-va01 |
Bussum 2025, visie en ambities (2006)
De gemeente heeft haar visie 'Bussum 2015' geactualiseerd. De algemene leidraad voor het gemeentelijke beleid is de continue aandacht en zorg voor een leefbare gemeente, in de breedste zin van het woord. Het gaat dan om wonen, welzijn, zorg, ouderen, jongeren, integratie, vrijetijdsvoorzieningen, kunst en cultuur, onderwijs, werk en inkomen en de kwaliteit van de woonomgeving. Daarnaast is de kwaliteit van de gemeentelijke organisatie een centraal en continuerend thema.
In de visie komt een aantal ambities en doelstellingen aan bod op het gebied van leefbaarheid met een ruimtelijke component. Deze zijn van belang bij de herontwikkeling van de locatie en worden betrokken bij de planvorming hiervan.
Gemeentelijk Verkeer- en Vervoerplan (2006)
In 2006 is het Gemeentelijk Verkeer- en Vervoerplan (GVVP) vastgesteld. Hierin is het beleid van de gemeente Bussum op het gebied van verkeer en vervoer opgenomen. Het doel van het GVVP is het garanderen van een betrouwbare bereikbaarheid ten behoeve van het sociaal en economisch functioneren van de gemeente Bussum onder respectering van de eisen die aan leefbaarheid, milieu en verkeersveiligheid worden gesteld. Hiertoe dient de groei van de automobiliteit te worden beheerst en het gebruik van alternatieve vervoerswijzen, zoals de fiets en het openbaar vervoer, te worden gestimuleerd.
Parkeernota 2005-2014 (december 2005), evaluatie 2010
Gelet op het groeiende Nederlandse wagenpark, het toenemende autobezit van de Bussumse inwoners en de wens om Bussum bereikbaar te houden voor wonen, werken en winkelen, is een parkeernota opgesteld. Met deze nota wordt het parkeerbeleid voor de komende 10 jaar vastgelegd. In de nota wordt de volgende algemene beleidsdoelstelling geformuleerd: 'Het ondersteunen van de aanwezige maatschappelijke functies in Bussum, zoals bijvoorbeeld wonen, werken en winkelen'. Waar dit conflicten met zich meebrengt, wordt het parkeerbeleid ingezet om een zo goed mogelijk evenwicht tussen de verschillende functies te waarborgen.
In 2010 is de Parkeernota geëvalueerd. Geconcludeerd is dat de Parkeernota naar wens functioneert. Een aantal aandachtspunten is naar voren gekomen. Van belang voor Bensdorp is dat bij herontwikkeling de gemiddelde parkeerkencijfers van het CROW voor matig stedelijke gebieden worden aangehouden en dat het opstellen van een dynamische parkeerbalans wordt verplicht gesteld voor ieder bouwproject/ontwikkeling van enige omvang (meer dan 10 woningen of 500 m2 bruto vloeroppervlak).
Welstandsnota Bussum (2012)
In de Welstandsnota Bussum zijn beoordelingskaders opgenomen voor gebieden en objecten, die hun grondslag vinden in de samenhang van het bebouwingsbeeld en de historisch gegroeide structuren. Belangrijk onderdeel van de welstandsnota (in vergelijking tot de vorige welstandsnota uit 2003) is de wens van de gemeente om het welstandstoezicht te dereguleren. Dit komt onder andere naar voren in het grotendeels loslaten van welstand aan achterkanten en het werken met standaardplannen voor enkele objecten. De nota is overigens niet alleen bedoeld om het oordeel te motiveren, maar eveneens als handreiking bij het maken van plannen. Naast het vastleggen van criteria in het kader van de wet, is de welstandsnota ook bedoeld om het enthousiasme voor de ruimtelijke kwaliteit te vergroten.
De locatie voor Bensdorp is expliciet benoemd in de Welstandsnota. Aangegeven is dat bij herontwikkeling wordt gestreefd naar een complex met een industriële sfeer, waarin volumes van verschillende aard naast elkaar staan en een geheel vormen met een eigen plasticiteit en schaal. De behoudenswaardige delen van Bensdorp moeten in de nieuwe situatie tot hun recht komen. Het complex moet na renovatie net zo gezichtsbepalend zijn als het voormalige industriële complex.
Beleidsnota cultuurhistorie Bussum (januari 2006)
In dit document wordt beschreven op welke wijze cultuurhistorie kan worden ingebed in het ruimtelijk beleid van Bussum. Een belangrijke doelstelling hierbij is: handhaving en zo nodig verbetering van de bestaande kwaliteit van Bussum als woon- en werkomgeving. Bussum wil haar cultuurhistorische kwaliteiten koesteren en wil zorg dragen voor haar waardevolle karakteristieke eigenschappen van wonen en werken in het groen. In de nota worden daarom aanbevelingen gedaan voor het ontwikkelen van een actief cultuurhistorisch beleid. In de beleidsnota worden de verschillende archeologische gebieden beschreven, alsook monumenten en andere cultuurhistorische elementen.
In bestemmingsplannen dient nadrukkelijk aandacht te worden besteed aan bekende of potentiële cultuurhistorische waarden, waaronder ook de archeologische waarden. Wanneer archeologie immers vroegtijdig wordt meegenomen en integraal onderdeel uitmaakt van de planontwikkeling, worden vertragingen en onnodige opgravingen (en kosten) voorkomen. Als na bureauonderzoek blijkt dat de aanwezigheid van archeologische waarden waarschijnlijk is, dient nader terreinonderzoek te worden verricht. Uitgangspunt is het beschermen van archeologische waarden in de bodem zelf. Een nadere beschrijving van de archeologische (verwachtings)waarden voor het onderhavige plangebied komt aan bod in paragraaf 4.10.
Bussum bewust de toekomst in - Visie op duurzame ontwikkeling 2010-2014 (oktober 2009)
Het visiedocument 'Bussum bewust de toekomst in' geeft kaders en thema's aan waarop de gemeente Bussum zich de komende vier jaar (2010-2014) wil richten. De visie gaat uit van een gemeente waarin personen, maatschappelijke instellingen en bedrijven zich kunnen ontplooien, met zo min mogelijk afwenteling van negatieve gevolgen op andere mensen, andere regio's en andere generaties. Samen met inwoners, organisaties en binnen de gemeentelijke organisatie, streeft Bussum naar een klimaatbewuste stad, met een vitale, betrokken samenleving, een gezonde leefomgeving en duurzame bedrijvigheid van mensen en organisaties. De visie geeft een vertaling van dit beeld naar ambities voor de komende jaren. Doel hiervan is om een beweging op gang te brengen waarin op innovatieve, inspirerende en interactieve wijze naar toekomstige ontwikkelingen binnen Bussum wordt gekeken.