direct naar inhoud van 6.2 Maatschappelijke uitvoerbaarheid
Plan: Centrum
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0381.BP2009B006001-va01

6.2 Maatschappelijke uitvoerbaarheid

6.2.1 Startnotitie

Ten behoeve van het opstellen van het bestemmingsplan is vooruitlopend een startnotitie opgesteld. In deze notitie zijn de uitgangspunten voor het bestemmingsplan geformuleerd. In het kader van de gemeentelijke inspraakverordening heeft de startnotitie vanaf 13 augustus 2010 gedurende 6 weken ter inzage gelegen. Op 25 augustus is tevens een inspraakavond georganiseerd, waarbij de vragen van belangstellenden beantwoord zijn. De ingekomen schriftelijke reacties zijn door de gemeente Bussum beantwoord in een Nota Inspraak van 14 april 2011. De Nota is op 20 april 2011 toegezonden aan de insprekers. Onder andere is in het kader van de startnotitie advies gevraagd aan de Commissie Ruimtelijke Kwaliteit (CRK). Naar aanleiding hiervan zijn enkele veranderingen gemaakt ten opzichte van de planuitgangspunten welke opgenomen zijn in paragraaf 3.6 uitgangspunten.

6.2.2 Inspraak

In het kader van de gemeentelijke inspraakverordening is het voorontwerp- bestemmingsplan 31 augustus 2012 gedurende zes weken ter inzage gelegd (tot en met 11 oktober 2012). Gedurende deze periode is iedereen in de gelegenheid gesteld om (schriftelijk of mondeling) zijn of haar reactie op het voorontwerp te geven. Tevens is een inspraakavond georganiseerd. De resultaten van de inspraak zijn in een Nota van beantwoording inspraak- en overlegreacties van een beantwoording voorzien en verwerkt in het bestemmingsplan.

6.2.3 Overleg

Ten behoeve van het overleg ex artikel 3.1.1. van het Besluit ruimtelijke ordening is het voorontwerpbestemmingsplan Centrum voorgelegd aan verschillende instanties. De resultaten hiervan zijn opgenomen in Nota van beantwoording inspraak- en overlegreacties en waar nodig verwerkt in het bestemmingsplan.

6.2.4 Participatie

In aanvulling op de bestemmingsplanprocedure kan worden vermeld dat de projecten (welke niet zijn verwerkt in het onderhavige bestemmingsplan) die moeten leiden tot een levendig en groen centrum van Bussum, in samenwerking met verschillende partijen gerealiseerd worden. Dit is een samenspel tussen bewoners, initiatiefnemers, instellingen, bedrijven, gemeente en ontwikkelaars.

In het algemeen worden voor projecten daarnaast ambitiedocumenten opgesteld. Samen met betrokken burgers wordt vormgegeven aan de ambitiedocumenten. De gemeente Bussum hanteert de Bussumse Werkwijze om deze vaak complexe processen stap voor stap samen verder te brengen. Alle partijen erkennen en waarderen de verschillende rollen, kennen de spelregels en nemen hun verantwoordelijkheid.

De Bussumse Werkwijze wordt per project op maat gemaakt in een procesplan, zodat iedere betrokkene weet waar het project staat, wat de diverse rollen en verantwoordelijkheden zijn, wat is geweest en wat er staat te gebeuren. De rol van de gemeente is vaak ook verschillend, bijvoorbeeld eigenaar of regisseur. Projecten hebben de volgende fasering: onderzoek, ambitiedocument op hoofdlijnen, voorlopig ontwerp, definitief ontwerp, uitvoering en beheer.