direct naar inhoud van Toelichting
Plan: Schoorl Oost
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0373.BPSchoorlOost-C001

Toelichting

Hoofdstuk 1 Inleiding

1.1 Aanleiding

Dit plan voorziet in de herinrichting van het openbaar gebied in de wijk Plan Oost en zorgt er o.a. voor dat er meer parkeerplaatsen kunnen worden aangelegd en dat er een fietsstraat kan worden aangelegd.

De wijk Plan Oost is gerealiseerd in de tweede helft van de jaren 60 en ingedeeld in acht plantsoenen die ontsloten worden door wijkontsluitingswegen. Deze wegen komen uit op de Voorweg, dit is een gebiedsontsluitingsweg. Aangezien er tijdens de bouw geen grondverbetering heeft plaatsgevonden en er een minimaal drainagesysteem ligt, is er momenteel veel (grond) wateroverlast. De openbare infrastructuur stamt ook uit de tweede helft van de jaren 60. En is op een paar kleine onderhoudsrondes na nooit vernieuwd of verbeterd en voldoet niet meer aan de eisen van deze tijd.

De infrastructuur is dus onderhoud technisch zowel ondergronds als bovengronds aan vervanging toe. Het doel van de reconstructie is het verbeteren van de afvoer van grondwater, het afkoppelen van het hemelwater, het vernieuwen van de vuilwaterriool en het herinrichten van de bovengrondse inrichting naar de huidige normen. Dit houdt in dat de wijk een inrichting krijgt die aansluit bij een duurzaam veilig 30 km gebied en waar het aantal parkeerplaatsen voldoet aan de parkeernorm. Ook is het streven het groene karakter van de wijk te behouden en geen afbreuk te doen aan de “organische” vorm van de indeling van de wegen en de plantsoenen. Naast de herinrichting voorziet het plan ook in het aanleggen van een nieuw fietspad in het verlengde van de Meidoornlaan (parallel aan de Frederikslaan) en nieuwe verlichting. Tot slot wordt de riolering vervangen.

Het vervangen van de riolering maakt geen deel uit van het voorliggende bestemmingsplan. Met het vervangen de riolering zullen echter de bestaande wegen worden verwijderd en opnieuw worden ingericht.

Voor de herinrichting van de buitenruimte en het aanleggen van het nieuwe fietspad is het noodzakelijk om een nieuw bestemmingsplan op te stellen. Het vervangen van de riolering en de verlichting kan zonder aanpassing van het bestemmingsplan worden uitgevoerd.

Voorliggend bestemmingsplan voorziet in het planologisch mogelijk maken van voornoemde herinrichting.

1.2 Ligging plangebied

Het plangebied heeft betrekking op de wijk Plan Oost te Schoorl. Het plangebied heeft alleen betrekking op de wegen en onderdelen van het groen in de wijk. De buitengrens ligt, met de klok mee, vanaf de kruising Voorweg met de Duindoornweg: Duindoornweg, Vuurdoornweg, Duindoornweg, Ribesweg, Esdoornweg, Meidoornlaan, Frederikslaan en vanaf daar weer tot aan de Voorweg. In onderstaand figuur is de ligging van het plangebied weergegeven.

afbeelding "i_NL.IMRO.0373.BPSchoorlOost-C001_0001.jpg"

Figuur 1.1 Ligging plangebied (rood is plangebied)

1.3 Vigerend plan

Voor het plangebied vigeert het bestemmingsplan Schoorl-kernen en buurtschappen, vastgesteld op 23 juni 2009. De gronden waar het plangebied betrekking op heeft hebben de bestemmingen Verkeer, Groen, Bos en Tuin.

afbeelding "i_NL.IMRO.0373.BPSchoorlOost-C001_0002.jpg"

Figuur 1.2 Vigerend bestemmingsplan

1.4 Leeswijzer

Deze toelichting bevat de volgende onderdelen:

  • hoofdstuk 2: beschrijving en toetsing aan rijks-, provinciaal en gemeentelijk beleid;
  • hoofdstuk 3: beschrijving van de beoogde herinrichting en relevant onderzoek;
  • hoofdstuk 4: juridische planbeschrijving;
  • hoofdstuk 5: beschrijving van de uitvoerbaarheid.

Hoofdstuk 2 Beleid

2.1 Rijksbeleid

Structuurvisie Infrastructuur en Ruimte

In de Structuurvisie Infrastructuur en Ruimte (SVIR) staan de plannen voor ruimte en mobiliteit. Provincies en gemeentes krijgen in de plannen meer bewegingsvrijheid op het gebied van ruimtelijke ordening. Voor het plangebied zijn geen specifieke opgaven bepaald vanuit de SVIR.

Barro

Met het Besluit algemene regels ruimtelijke ordening (Barro) geeft het Rijk algemene regels voor bestemmingsplannen. Doel van dit Besluit is bepaalde onderwerpen uit de SVIR te verwezenlijken. Met het Barro maakt het Rijk voor een aantal specifieke onderwerpen gebruik van deze mogelijkheid om algemene regels te stellen voor bestemmingsplannen. De beoogde ontwikkeling betreft geen van de specifieke onderwerpen uit SVIR. De algemene regels in het Barro met vooral een conserverend / beschermend karakter zijn daarom niet relevant voor het voorliggende bestemmingsplan.

Conclusie

Het plan is niet in strijd met het rijksbeleid zoals opgenomen in de SVIR en het Barro.

2.2 Provinciaal beleid

Structuurvisie Noord-Holland 2040

De provincie Noord-Holland heeft in het kader van de Wro een structuurvisie voor de gehele provincie vastgesteld. In de structuurvisie Noord-Holland 2040 vormen drie hoofdbelangen gezamenlijk de ruimtelijke hoofddoelstelling van de provincie.

  • Ruimtelijke kwaliteit: hiervoor wordt vooral gefocust op behoud en ontwikkeling van Noord-Hollandse cultuurlandschappen, natuurgebieden en groen om de stad.
  • Duurzaam ruimtegebruik: waarbij milieukwaliteiten, behoud en ontwikkeling van verkeers- en vervoersnetwerken, voldoende en op de behoefte aansluitende huisvesting en voldoende en gedifferentieerde ruimte voor landbouw, visserij en andere economische activiteiten een belangrijke rol spelen.
  • Klimaatbestendigheid: voor voldoende bescherming tegen overstroming en wateroverlast, schoon drink, grond- en oppervlaktewater en ruimte voor het opwekken van duurzame energie.

Het plangebied ligt binnen het Bestaand Bebouwd Gebied (BBG-contour). Dit uitgangspunt bevestigt in positieve zin de herontwikkeling die met dit bestemmingsplan mogelijk wordt gemaakt. Verder is de structuurvisie op een te hoog abstractieniveau geschreven om hiermee rekening te kunnen houden.

Provinciale Ruimtelijke Verordening

De Provinciale Ruimtelijke Verordening Structuurvisie (PRV) vloeit voort uit het Uitvoeringsprogramma van de Provinciale Structuurvisie en is op 3 februari 2014 opnieuw vastgesteld. Dit betrof een beleidsarme wijziging ten opzicht van de in 2010 vastgestelde verordening.

In de PRV worden voor een aantal onderwerpen regels gesteld die door rijksoverheid bij de provincies zijn neergelegd ter verdere uitwerking en/of aanvulling in een provinciale verordening. Op deze wijze komen de rijksregels 'getrapt' in bestemmingsplannen terecht. Het gaat hierbij om de volgende onderwerpen:

  • bundeling van verstedelijking en locatiebeleid economische activiteiten;
  • rijksbufferzones;
  • ecologische Hoofdstructuur;
  • Nationale landschappen;
  • het kustfundament;
  • het regionale watersysteem.

De regeling die is opgesteld in de PRVS heeft betrekking op de volgende onderwerpen:

  • de aanwijzing van bestaand bebouwd gebied;
  • mogelijkheden, kwaliteitseisen en Ruimte voor Ruimte voor het landelijk gebied;
  • werkfuncties en grootschalige detailhandel in Bestaand Bebouwd Gebied en landelijk gebied;
  • de Groene ruimte;
  • de Blauwe ruimte;
  • energie (windturbines).

De herinrichting in bestaand stedelijk gebied voldoet aan eisen uit de verordening.

Conclusie provinciaal beleid

Omdat de herinrichting binnen bestaand bebouwd gebied plaatsvindt, worden er in de Provinciale Ruimtelijke Verordening Structuurvisie geen bijzondere eisen gesteld aan dit bestemmingsplan en past de ontwikkeling binnen het beleidskader van de Structuurvisie Noord-Holland 2040.

2.3 Gemeentelijk beleid

Er is geen specifiek gemeentelijk beleid van toepassing op de voorgenomen herinrichting. Wel is er parkeerbeleid. Dit is echter vooral gericht op het toeristisch parkeren en waar al dan niet betaald parkeren van kracht is. In algemene zin stelt de beleidsnota dat parkeren voor een ieder binnen de gemeente mogelijk moet zijn.

Met de voorgenomen herinrichting wordt hier invulling aan gegeven voor de wijk Plan Oost. Daarnaast wordt de openbare weg ingericht volgens de principes van Duurzaam Veilig.

Geconcludeerd wordt dat er geen gemeentelijk beleid is dat de voorgenomen herinrichting in de weg staat.

Hoofdstuk 3 Herinrichting en onderzoek

3.1 Verkeer en parkeren

Herinrichting

De wijk Plan Oost in Schoorl bestaat uit erftoegangswegen die de aanliggende woningen ontsluiten naar de hoofdverkeersstructuur. De hoofdverkeersstructuur wordt gevormd door de Voorweg/Damweg. Deze route ontsluit naar de N9 (Den Helder – Alkmaar). De wegen binnen Plan Oost kennen een maximumsnelheid van 30 km/h. De huidige weginrichting is echter niet in overeenstemming met dit snelheidsregime. De verkeersstructuur zal daarom worden heringericht, zodat deze passend is bij het geldende snelheidsregime. Op kruispunten worden plateaus of andere snelheidsremmende maatregelen gerealiseerd. De wegen voldoen dan aan het principe van Duurzaam Veilig. Verder wordt de Meidoornlaan heringericht als fietsstraat, om zowel voor doorgaand en lokaal fietsverkeer een goede verbinding met het hoofdfietsnetwerk te creëren. Daarnaast worden er extra parkeerplaatsen aangelegd zodat kan worden voldaan aan de huidige parkeernormen.

Parkeren

Binnen het plangebied liggen in totaal 376 woningen. Bij 50 woningen wordt het parkeren volledig op eigen terrein geregeld. Voor de overige 326 woningen wordt deels in de openbare ruimte en deels op eigen terrein geparkeerd. De parkeernorm is 1,5 tot 1,8 parkeerplaatsen per woning. Voor de woningen geldt een parkeerbehoefte van 489 tot 587 parkeerplaatsen. Om aan de parkeernorm te voldoen worden met de herinrichting circa 170 nieuwe parkeerplaatsen gerealiseerd op bestaande groenvoorzieningen. Een deel van deze groenvoorzieningen worden ook nu al gebruikt om te parkeren. Na herinrichting zijn in het plangebied 384 parkeerplaatsen in de openbare ruimte aanwezig. Daarnaast zijn er 84 garageboxen. Verder is bij 35 woningen de mogelijkheid tot parkeren op eigen terrein. Als voor deze 35 woningen wordt gerekend met de parkeervoorziening 'enkele oprit zonder garage', wordt er gerekend met 0,8 parkeerplaatsen per woning (publicatie 317, CROW). Het totaal aantal parkeerplaatsen op eigen terrein komt dan op 28 uit. Enkele woningen hebben naast een oprit ook een garage, dus het aantal parkeerplaatsen op eigen terrein ligt in de werkelijkheid hoger. Het totaal aantal parkeerplaatsen komt hierbij uit op 496 parkeerplaatsen, waarbij wordt voorzien in de parkeerbehoefte van het gebied. Het daadwerkelijke aantal parkeerplaatsen ligt mogelijk nog hoger, onder andere omdat er momenteel rond de garageboxen wordt geparkeerd.

Fietsstraat

De Meidoornweg wordt heringericht als een fietsstraat. Vanaf de Laanweg via het Groenlaantje is een ontbrekende verbinding naar de Meidoornlaan, in de huidige situatie moet namelijk via de Frederikslaan omgefietst worden. Door een fietspad tussen de Meidoornweg en het Groenelaantje te realiseren, ontstaat er een rechtstreekse verbinding. De fietsroute die momenteel over deze wegen loopt, is een door de ANWB bewegwijzerde fietsroute en is onderdeel van het fietsnetwerk Schoorl en omgeving.

Wegverkeerslawaai

Op grond van de Wet geluidhinder (Wgh) dient akoestisch onderzoek te worden uitgevoerd voor de realisatie van nieuwe geluidsgevoelige bestemmingen, zoals woningen. Ook is akoestisch onderzoek noodzakelijk bij de reconstructie van bestaande of aanleg van nieuwe wegen. In onderhavig plan worden geen nieuwe woningen en nieuwe wegen of wegreconstructies mogelijk gemaakt. Akoestisch onderzoek op basis van de Wgh kan derhalve achterwege blijven.

afbeelding "i_NL.IMRO.0373.BPSchoorlOost-C001_0003.png"

In figuur 3.1 is de voorgenomen herinrichting weergegeven.

3.2 Water

Waterbeheer en watertoets

De initiatiefnemer dient in een vroeg stadium overleg te voeren met de waterbeheerder over een ruimtelijke planvoornemen. Hiermee wordt voorkomen dat ruimtelijke ontwikkelingen in strijd zijn met duurzaam waterbeheer. Het plangebied ligt binnen het beheersgebied van het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier, verantwoordelijk voor het waterkwantiteits- en waterkwaliteitsbeheer. Bij het tot stand komen van dit bestemmingsplan is overleg gevoerd met de waterbeheerder over deze waterparagraaf. De opmerkingen van de waterbeheerder zijn verwerkt in deze waterparagraaf.

Onderzoek

Huidige situatie

Volgens de Bodemkaart van Nederland bestaat de bodem ter plaatse uit klei. Er is sprake van grondwatertrap II. Dat wil zeggen dat de gemiddeld hoogste grondwaterstand minder dan 0,4 m beneden het maaiveld ligt en de gemiddeld laagste grondwaterstand varieert tussen de 0,5 en 0,8 m beneden het maaiveld.

Binnen het plangebied is geen oppervlaktewater aanwezig. Tevens ligt het plangebied niet binnen de kern- of beschermingszone van een waterkering. De huidige riolering binnen het plangebied bestaat uit een gemengd stelsel; het afvalwater van de woningen en het hemelwater van de daken en de rijweg worden door een gemeenschappelijke rioolbuis afgevoerd naar de waterzuivering. Bij overbelasting van het systeem door zware regenval stort het riool over in het oppervlaktewater.

Toekomstige situatie

In de nieuwe situatie wordt het vuilwater en het hemelwater gescheiden afgevoerd. Dit als gevolg van het gelijktijdig met de herinrichten van de openbare ruimte, het aanleggeven van een gescheiden rioolstelsel. Vuilwater wordt afgevoerd richting de rioolwaterzuivering en het hemelwater naar het oppervlaktewater, in dit geval de vijver aan de Ribesweg en de Esdoornweg.

Ter voorkoming van diffuse verontreinigingen van water en bodem is het van belang om duurzame, niet-uitloogbare materialen te gebruiken, zowel gedurende de bouw- als de gebruiksfase.

Voor aanpassingen aan het bestaande watersysteem dient bij het hoogheemraadschap vergunning te worden aangevraagd op grond van de "Keur". Dit geldt dus bijvoorbeeld voor het graven van nieuwe watergangen, het aanbrengen van een stuw of het afvoeren van hemelwater naar het oppervlaktewater. In de Keur is ook geregeld dat een beschermingszone voor watergangen en waterkeringen in acht dient te worden genomen. Dit betekent dat binnen de beschermingszone niet zonder ontheffing van het hoogheemraadschap gebouwd, geplant of opgeslagen mag worden. De genoemde bepaling beoogt te voorkomen dat de stabiliteit, het profiel en/of de veiligheid wordt aangetast, de aan- of afvoer en/of berging van water wordt gehinderd dan wel het onderhoud wordt gehinderd. Ook voor het onderhoud gelden bepalingen uit de "Keur". Het onderhoud en de toestand van de (hoofd)watergangen worden tijdens de jaarlijkse schouw gecontroleerd en gehandhaafd.

Voor het uitvoeren van de werkzaamheden voor het plan is dan ook een watervergunning aangevraagd bij het hoogheemraadschap. Voorafgaand is het plan besproken. Niet is gebleken dat de waterhuishoudkundige en watertechnische belangen en de ecologische toestand van het waterlichaam door de werkzaamheden wordt geschaad. De watervergunning is dan ook verleend (18 september 2015).

Conclusie

Over het plan is overleg gevoerd met de waterbeheerder. Voor diverse werkzaamheden bestaat een vergunningplicht. De waterbeheerder heeft hiervoor vergunning verleend. Het aspect water staat de uitvoering van het bestemmingsplan dan ook niet in de weg.

3.3 Ecologie

In dit bureauonderzoek is de bestaande situatie vanuit ecologisch oogpunt beschreven en is vermeld welke ontwikkelingen mogelijk worden gemaakt. Vervolgens is aangegeven waaraan deze ontwikkelingen - wat ecologie betreft - moeten worden getoetst. Hierbij is een onderscheid gemaakt tussen het toetsingskader dat door wettelijke regelingen wordt bepaald en het toetsingskader dat wordt gevormd door het beleid van Rijk, provincie en gemeente.

Huidige situatie

Het plangebied bestaat uit woongebied met plantsoenen en groenstroken.

Beoogde ontwikkelingen

Het bestemmingsplan maakt de aanleg van parkeerplaatsen in de bestemming groen en bos mogelijk en de aanleg van een fietspad door een bosstrook. Hiervoor moeten de volgende werkzaamheden worden uitgevoerd:

  • verwijderen beplanting en bomen;
  • bouwrijp maken;
  • bouwwerkzaamheden.

Normstelling

Provinciale Verordening

Het rijksbeleid ten aanzien van de bescherming van soorten (flora en fauna) en de bescherming van de leefgebieden van soorten (habitats) is opgenomen in de Structuurvisie Infrastructuur en Ruimte (SVIR). De uitwerking van dit nationale belang ligt bij de provincies.

De provincie Noord-Holland werkt aan de aanleg van het Noord-Hollandse deel van het Natuurnetwerk Nederland (NNN) (voorheen bekend als Ecologische Hoofdstructuur, EHS). Dit doet zij samen met natuurbeherende organisaties, particuliere terreineigenaren zoals agrariërs, gemeenten en waterschappen. Door het NNN hebben dieren meer ruimte om zich te verspreiden, voedsel te zoeken en soortgenoten te vinden. Hierdoor nemen hun overlevingskansen toe. De ligging van het NNN is vastgelegd in de Structuurvisie. De ecologische ambitie van het NNN is opgenomen in het natuurbeheerplan. Ruimtelijke ontwikkelingen die de wezenlijke kenmerken en waarden van het Natuurnetwerk Nederland, natuurverbindingen en weidevogelleefgebieden aantasten, staat de provincie in beginsel niet toe. Hierop kan de provincie een uitzondering maken wanneer de ontwikkeling een groot openbaar belang dient en er geen reële alternatieven zijn. Dit staat toegelicht in artikel 19 en 25 van de Provinciale Ruimtelijke Verordening (PRV). Als een ingreep wordt toegestaan, moet de initiatiefnemer de (potentiële) natuurwaarden die verloren gaan, op eigen kosten compenseren. Dit uitgangspunt wordt 'natuurcompensatie' genoemd.

Het Utrechtse EHS-beleid is vastgelegd in de Provinciale Ruimtelijke Structuurvisie (PRS). In de Provinciale Ruimtelijke Verordening (PRV) zijn de regels opgenomen waaraan ruimtelijke plannen van gemeenten moeten voldoen. Hoofdlijn is daarbij dat nieuwe ontwikkelingen in de EHS per saldo niet mogen leiden tot significante aantasting van de EHS, tenzij er een groot openbaar belang is én alternatieven ontbreken (Nee tenzij).

Flora- en faunawet

Voor de soortenbescherming is de Flora- en faunawet (hierna Ffw) van toepassing. Deze wet is gericht op de bescherming van dier- en plantensoorten in hun natuurlijke leefgebied. De Ffw bevat onder meer verbodsbepalingen met betrekking tot het aantasten, verontrusten of verstoren van beschermde dier- en plantensoorten, hun nesten, holen en andere voortplantings- of vaste rust- en verblijfsplaatsen. De wet maakt hierbij een onderscheid tussen 'licht' en 'zwaar' beschermde soorten. Indien sprake is van bestendig beheer, onderhoud of gebruik, gelden voor sommige, met name genoemde soorten, de verbodsbepalingen van de Ffw niet. Er is dan sprake van vrijstelling op grond van de wet. Voor zover deze vrijstelling niet van toepassing is, bestaat de mogelijkheid om van de verbodsbepalingen ontheffing te verkrijgen van het Ministerie van Economische Zaken. Voor de zwaar beschermde soorten wordt deze ontheffing slechts verleend, indien:

  • er sprake is van een wettelijk geregeld belang;
  • er geen alternatief is;
  • geen afbreuk wordt gedaan aan een gunstige staat van instandhouding van de soort.

Bij ruimtelijke ontwikkelingen dient in het geval van zwaar beschermde soorten of broedende vogels overtreding van de Ffw voorkomen te worden door het treffen van maatregelen, aangezien voor dergelijke situaties geen ontheffing kan worden verleend.

De Ffw is voor dit plan van belang, omdat bij de voorbereiding van een ruimtelijk plan moet worden onderzocht of deze wet de uitvoering van het plan niet in de weg staat.

Natuurbeschermingswet 1998

Uit het oogpunt van gebiedsbescherming is de Natuurbeschermingswet 1998 van belang. Deze wet onderscheidt drie soorten gebieden, te weten:

  • a. door de minister van EZ (voormalig Ministerie van EL&I/LNV) aangewezen gebieden, zoals bedoeld in de Vogel- en Habitatrichtlijn;
  • b. door de minister van EZ (voormalig Ministerie van EL&I/LNV) aangewezen beschermde natuurmonumenten;
  • c. door Gedeputeerde Staten aangewezen beschermde landschapsgezichten.

De wet bevat een zwaar beschermingsregime voor de onder a en b bedoelde gebieden (in de vorm van verboden voor allerlei handelingen, behoudens vergunning van Gedeputeerde Staten of de Minister van EZ). De bescherming van de onder c bedoelde gebieden vindt plaats door middel van het bestemmingsplan. De speciale beschermingszones (a) hebben een externe werking, zodat ook ingrepen die buiten deze zones plaatsvinden verstoring kunnen veroorzaken en moeten worden getoetst op het effect van de ingreep op soorten en habitats. Hetzelfde geldt voor de ecologische doelen van de beschermde natuurmonumenten (b), voor zover deze gebieden niet overlappen met Natura 2000.

Bij de voorbereiding van een ruimtelijk plan moet worden onderzocht of de Natuurbeschermingswet 1998 de uitvoering van het plan niet in de weg staat. Dit is het geval als significant negatieve effecten niet kunnen worden uitgesloten.

afbeelding "i_NL.IMRO.0373.BPSchoorlOost-C001_0004.png"   afbeelding "i_NL.IMRO.0373.BPSchoorlOost-C001_0005.png"  

Figuur 3.2: Ligging plangebied (rode cirkel) t.o.v. beschermde natuurgebieden (bron: maps.noord-holland.nl)

Het bestemmingsplan maakt de aanleg van parkeerplaatsen en een fietspad mogelijk. Deze ingrepen vinden buiten de beschermde natuurgebieden plaats en leiden niet tot extra verkeersbewegingen. Areaalverlies, versnippering, verstoring, verandering van de waterhuishouding en vermesting/verzuring als gevolg van stikstofdepositie worden dan ook uitgesloten. De Natuurbeschermingswet 1998 en het beleid van de provincie staan de uitvoering van het plan dan ook niet in de weg.

Soortenbescherming

De huidige ecologische waarden zijn vastgesteld aan de hand van foto's van het plangebied, algemene ecologische kennis en verspreidingsatlassen/gegevens (onder andere Ravon, www.verspreidingsatlas.nl en www.waarneming.nl).

Vogels

In de plantsoenen en groenstroken komen tuin- en struweelvogels voor. Hier zijn soorten als koolmees, roodborst, winterkoning en merel aanwezig. Spreeuw, huismus, gierzwaluw en kauw kunnen broeden in (de omgeving van) de bebouwing. De bomen bieden mogelijk nestgelegenheid aan de buizerd, kraai en grote bonte specht.

Zoogdieren

Het plangebied biedt geschikt leefgebied aan algemeen voorkomende, licht beschermde soorten als egel en diverse (spits)muizen. De bomen en bebouwing kunnen plaats bieden aan vaste verblijfplaatsen van vleermuizen. Ze wonen in de spouwmuur, achter de betimmering, onder daklijsten en dakpannen en/of in spleten en gaten in bomen. De groenstroken kunnen daarnaast fungeren als foerageergebied of onderdeel zijn van een vliegroute van vleermuizen.

Overige soorten

Er zijn, gezien de aanwezige biotopen, geen beschermde vaatplanten, vissen, amfibieën, reptielen en/of bijzondere insecten of overige soorten te verwachten op de planlocatie. Deze soorten stellen hoge eisen aan hun leefgebied; het plangebied voldoet hier niet aan.

In tabel 3.1 staat aangegeven welke beschermde soorten er binnen het plangebied (naar verwachting) aanwezig zijn en onder welk beschermingsregime deze vallen.

Tabel 3.1: Naar verwachting aanwezige beschermde soorten binnen het plangebied en het beschermingsregime (niet limitatief)

  Nader onderzoek nodig  
Vrijstellingsregeling Ffw   tabel 1     egel, gewone bosspitsmuis, dwergspitsmuis, huisspitsmuis, veldmuis, bosmuis, rosse woelmuis,   nee  
Ontheffingsregeling Ffw   tabel 2       nee  
  tabel 3   bijlage 1 AMvB     nee  
    bijlage IV HR   alle vleermuizen   Ja  
  vogels   cat. 1 t/m 4   buizerd, gierzwaluw en huismus   Ja  

Het bestemmingsplan voorziet in de aanleg van parkeerplaatsen en een fietspad. De benodigde werkzaamheden ten behoeve van deze ontwikkeling kunnen leiden tot aantasting van te beschermen natuurwaarden.

  • Er is geen ontheffing nodig voor de tabel 1-soorten van de Ffw omdat hiervoor een vrijstelling geldt van de verbodsbepalingen van de Ffw. Uiteraard geldt wel de algemene zorgplicht. Dat betekent dat iedereen voldoende zorg in acht moet nemen voor alle in het wild voorkomende planten en dieren en hun leefomgeving.
  • Tijdens werkzaamheden dient rekening te worden gehouden met het broedseizoen. Verstoring van broedende vogels is verboden. Overtreding van verbodsbepalingen ten aanzien van vogels wordt voorkomen door de werkzaamheden buiten het broedseizoen uit te voeren. In het kader van de Ffw wordt geen standaardperiode gehanteerd voor het broedseizoen. Van belang is of een broedgeval aanwezig is, ongeacht de periode. Indien de werkzaamheden uitgevoerd worden op het moment dat er geen broedgevallen (meer) aanwezig zijn, is overtreding van de wet niet aan de orde. De meeste vogels broeden overigens tussen 15 maart en 15 juli (bron: website vogelbescherming).
  • Nader onderzoek naar vogels met vaste verblijfplaatsen is noodzakelijk. Verblijfplaatsen van vogels die hun verblijfplaats het hele jaar gebruiken, zijn jaarrond beschermd. Slechts een beperkt aantal soorten bewoont het nest permanent of keert elk jaar terug naar hetzelfde nest. Deze soorten staan vermeld in categorie 1 t/m 4 van de 'Aangepaste lijst van jaarrond beschermde vogelnesten' (Ministerie van LNV, 2009). Indien de werkzaamheden effect hebben op deze soorten is een ontheffing nodig. Voor vogels kan alleen een ontheffing worden verleend op grond van een wettelijk belang uit de Vogelrichtlijn. De meeste vogels maken elk broedseizoen een nieuw nest of zijn in staat om een nieuw nest te maken. Deze vogelnesten voor eenmalig gebruik zijn alleen tijdens het broedseizoen beschermd. Voor deze soorten is geen ontheffing nodig, indien werkzaamheden buiten het broedseizoen plaatsvinden of maatregelen zijn getroffen om te voorkomen dat deze soorten zich vestigen tijdens het broedseizoen. Buiten het broedseizoen mag van deze soorten het nest worden verplaatst of verwijderd.
  • Nader onderzoek naar de aanwezigheid van vleermuizen (tabel 3 Bijlage IV HR) is noodzakelijk ter hoogte van het aan te leggen fietspad door de huidige bestemming Bos. Dit in verband met de voorziene kap van bomen. Indien vaste rust-, verblijfs- of voortplantingsplaatsen aanwezig blijken te zijn en aangetast worden door toekomstige ruimtelijke ontwikkelingen, dan dient overtreding van de Ffw voorkomen te worden door het treffen van mitigerende en compenserende maatregelen. Indien de vereiste maatregelen worden genomen zal de Ffw de uitvoering van het bestemmingsplan niet in de weg staan. Indien de vereiste maatregelen niet mogelijk zijn, dient in nader overleg met de Dienst Regelingen van het Ministerie van Economische Zaken, bepaald te worden of het plan in zijn huidige vorm uitvoerbaar is.

Conclusie

De voorgenomen ontwikkeling leidt niet tot negatieve effecten op beschermde natuurgebieden. In het plangebied is wel nader onderzoek naar beschermde soorten noodzakelijk.

3.4 Overige sectorale aspecten

Er bevinden zich geen archeologische waarden in het gebied waarmee rekening moet worden gehouden. Ook zijn er geen cultuurhistorische waarden die kunnen worden aangetast.

Voor wat betreft overige sectorale aspecten zoals, milieu (bodem, externe veiligheid, kabels en leidingen) en luchtkwaliteit wordt geconcludeerd dat deze aspecten de beoogde herinrichting niet in de weg staan.

Hoofdstuk 4 Juridische planbeschrijving

4.1 Algemeen

De nieuwe Wet ruimtelijke ordening (Wro) bepaalt dat ruimtelijke plannen digitaal en analoog beschikbaar zijn. Dit brengt met zich mee dat bestemmingsplannen digitaal uitwisselbaar en op vergelijkbare wijze gepresenteerd moeten worden. Met het oog hierop stellen de Wro en de onderliggende regelgeving eisen waaraan digitale en analoge plannen moeten voldoen. Zo bevat de Standaard Vergelijkbare Bestemmingsplannen (SVBP2012) bindende afspraken waarmee, bij het maken van bestemmingsplannen rekening moet worden gehouden. De SVBP kent (onder meer) hoofdgroepen van bestemmingen, een lijst met functie- en bouwaanduidingen, gebiedsaanduidingen en een verplichte opbouw van de planregels en het renvooi. In de voorafgaande hoofdstukken zijn de planuitgangspunten voor het op te stellen bestemmingsplan op basis van de ruimtelijke en functionele structuur weergegeven. Deze uitgangspunten zijn (juridisch) vertaald naar het bestemmingsplan. In dit hoofdstuk wordt de doorvertaling van de plantoelichting naar planregels met de verbeelding verwoord.

4.2 Opzet planbeschrijving

Met het plan wordt de beoogde herinrichting van de openbare ruimte mogelijk gemaakt. De belangrijkste wijzigingen vinden plaats binnen de bestemming Groen en Verkeer. Daar waar parkeerplaatsen en andere verkeerskundige aanpassingen zijn geprojecteerd op gronden met de bestemming Groen zijn deze plekken gewijzigd in de bestemming Verkeer. Om de verbeelding overzichtelijk te houden is er voor gekozen om alle verkeers- en groenbestemmingen in de wijk mee te nemen in het nu voorliggende bestemmingsplan. Verder komt de bestemming Tuin en Bos voor.

De regels zijn gestructureerd in vier hoofdstukken. Hoofdstuk 1 bevat de inleidende regels waarin de begrippen en de wijze van meten worden uitgelegd. In hoofdstuk 2 wordt op de bestemmingen en hun gebruik ingegaan. De algemene regels zijn opgenomen in hoofdstuk 3. Hoofdstuk 4 bevat ten slotte de overgang- en slotregel. In de volgende paragrafen worden de bestemmingsregels nader beschreven.

4.3 Inleidende regels

Artikel 1 Begrippen

In dit artikel worden de begrippen gedefinieerd die in de regels worden gehanteerd. Bij de toetsing aan het bestemmingsplan wordt uitgegaan van de in dit artikel aan de betreffende begrippen toegekende betekenis.

Artikel 2 Wijze van meten

Dit artikel geeft aan hoe hoogte- en andere maten die bij het bouwen in acht genomen dienen te worden, gemeten moeten worden.

4.4 Bestemmingsregels

Artikel 3 Bos

De bestemming Bos is opgenomen conform de huidige bestemming voor de gronden aan de Frederikslaan. Waar de fietsstraat komt is de bestemming Verkeer opgenomen, zodat deze gronden anders dan voorheen niet meer de bestemming Bos hebben.

Artikel 4 Groen

De bestemming Groen is opgenomen voor alle gronden met openbaar groen. De bouwregels die binnen deze bestemming gelden zijn overgenomen uit het bestemmingsplan 'Schoorl, kernen en buurtschappen'.

Artikel 5 Tuin

De bestemming Tuin is opgenomen voor de woningen aan de Vuurdoornweg 14 t/m 32. In het vorige plan lag hier de bestemming Groen, maar dat week af van andere soortgelijke locaties. Deze omissie wordt nu recht gezet.

Artikel 6 Verkeer

De bestemming Verkeer is opgenomen voor alle wegen, parkeerplaatsen en de fietsstraat.

4.5 Algemene regels

Artikel 7 Antidubbeltelbepaling

Het doel van de antidubbeltelbepaling is te voorkomen dat, wanneer volgens een bestemmingsplan bepaalde gebouwen niet meer dan een bepaald deel van een bouwperceel mogen beslaan, het opengebleven terrein nog eens meetelt bij het toestaan van een ander gebouw, waaraan een soortgelijke eis wordt gesteld.

Artikel 8 Algemene bouwregels

De op de verbeelding aangegeven bouwgrenzen, niet zijnde bestemmingsgrenzen, mogen worden overschreden met kleine bouwdelen. In het eerste lid van artikel 8 is geregeld hoe groot de overschrijding mag zijn en onder welke voorwaarden.

Artikel 9 Algemene aanduidingsregels

De molenbiotoop is opgenomen zodat de vrije windvang en het zicht op de traditionele molens zijn gegarandeerd. In de regeling zijn daarvoor een aantal voorwaarden moeten worden opgenomen die met name betrekking hebben op beperking van bouwhoogte en hoogte van bomen en struiken. De molenbiotoop betreft een gebied binnen een straal van 400 m van de molen.

Artikel 10 Algemene afwijkingsregels

Voor ondergeschikte afwijkingen van het bestemmingsplan is een algemene bevoegdheid tot afwijken opgenomen. De onderhavige regeling voorziet in verband met de gewenste duidelijkheid, in een objectieve begrenzing van het toepassingsbereik van de afwijking.

artikel 11 Algemene wijzigingsregels

In dit artikel wordt een opsomming gegeven van de regels waarmee door middel van een wijzigingsbevoegdheid ex artikel 3.6 Wro het mogelijk is enige flexibiliteit in het plan aan te brengen.

Artikel 12 Overige regels

Werking wettelijke regelingen

In de regels van een bestemmingsplan wordt in een (toenemend) aantal gevallen met verwijzing naar een (andere) wettelijke regeling een procedure, begrip en/of functie uit die andere regeling van toepassing verklaard. De van toepassing verklaarde wettelijke regeling geldt zoals deze luidt op het moment van de vaststelling van het bestemmingsplan door de raad. Wijziging van de wettelijke regeling na de vaststelling van het bestemmingsplan zou anders zonder Wro-procedure een wijziging van het bestemmingsplan met zich mee kunnen brengen.

4.6 Overgangsrecht en slotregels

Artikel 13 Overgangsrecht

In artikel 3.2.1. van het Bro zijn standaardregels opgenomen met betrekking tot het overgangsrecht voor bouwwerken en gebruik. Deze maken onderdeel uit van dit bestemmingsplan.

Artikel 14 Slotregel

Het laatste artikel van de planregels betreft de citeertitel van het onderhavige bestemmingsplan Schoorl Oost.

Hoofdstuk 5 Uitvoerbaarheid

5.1 Maatschappelijke uitvoerbaarheid

Vanaf oktober 2012 is een klankbordgroep betrokken bij de ontwikkeling van de plannen. De klankbordgroep bestaat uit vertegenwoordigers uit de wijkvereniging, hun adviseurs, medewerkers van de gemeente en vertegenwoordigers van de technische adviesbureaus. De voorgenomen herinrichting is op 2 juli 2013 in het dorpshuis de Blinkerd middels een inloopbijeenkomst gepresenteerd aan bewoners. Naar aanleiding van de reacties van de bewoners zijn 11 informatieavonden georganiseerd waarin men in zogenaamde huiskamergesprekken kon reageren. Zowel de reacties van de inloopavond als van de 11 huiskamergesprekken zijn verzameld en waar mogelijk en wenselijk verwerkt in de herinrichtingsplannen.

Fietsstraat

De inrichting van de Meidoornweg als fietsstraat is echter wel onderdeel van een groter fietsnetwerk in Schoorl e.o.. Direct aanwonenden zijn akkoord met de realisatie van het gedeelte van het fietspad tussen de Voorweg en de Meidoornweg door de bosjes.

Parkeren

De extra parkeerplaatsen zijn hard nodig om de bestaande en toekomstige parkeerdruk op te kunnen (blijven) vangen. Met het voorliggende herinrichtingsplan wordt net aan de parkeernorm gehaald. Meer parkeerplaatsen zijn mogelijk, maar dit gaat ten koste van groenvoorzieningen, iets dat als ongewenst wordt ervaren door de bewoners.

Ontwerpbestemmingsplan

Het ontwerpbestemmingsplan heeft gedurende zes weken ter inzage gelegen, waarbij eenieder in de gelegenheid is gesteld zijn of haar zienswijze in te dienen. Gedurende deze periode zijn geen zienswijzen ingediend. Het plan wordt dan ook ongewijzigd vastgesteld.

5.2 Economische uitvoerbaarheid

De gronden zijn in eigendom van de gemeente zodat er geen noodzaak is voor kostenverhaal. De begrote kosten voor de herinrichting worden gedekt uit het meerjaren investeringsplan volgens de programmabegroting 2014-2017.