direct naar inhoud van Toelichting
Plan: 1e herziening Kernen Egmond
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0373.BPG10002herzEgmnd1-C001

Toelichting

Hoofdstuk 1 Inleiding

1.1 Aanleiding

Op 27 juni 2013 heeft de gemeenteraad van Bergen het bestemmingsplan Kernen Egmond vastgesteld. Tegen dit bestemmingsplan is een aantal beroepen ingediend bij de Afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State (ABRvS). Op basis van deze beroepen is het bestemmingsplan op twee onderdelen vernietigd. De ABRvS heeft de gemeenteraad opgedragen om binnen 26 weken na verzending van de uitspraak voor de vernietigde onderdelen een nieuw besluit te nemen. Onderhavige herziening heeft tot doel over onderhavige percelen een nieuw besluit te nemen.

1.2 Vigerend plan

Als gevolg van de beslissing van de Raad van State is nu het bestemmingsplan Dorpskern Egmond-Binnen, vastgesteld op 27 april 1978, weer vigerend voor de gronden die vernietigd zijn. In figuur 1.1 is een uitsnede van de plankaart opgenomen.

afbeelding "i_NL.IMRO.0373.BPG10002herzEgmnd1-C001_0001.png"

Figuur 1.1 Uitsnede plankaart vigerend bestemmingsplan Dorpskern Egmond-Binnen

1.3 Leeswijzer

In hoofdstuk 2 wordt de uitspraak van de ABRvS behandeld en wordt aangegeven op welke onderdelen een herstelbesluit moet worden genomen. Hoofdstuk 3 geeft een beschrijving van het plan weer. Hoofdstuk 4 behandelt de uitvoerbaarheid, waarbij op het beleid, de omgevingsaspecten en de maatschappelijke en economische uitvoerbaarheid wordt ingegaan. In hoofdstuk 5 komt de juridische planbeschrijving aan bod.

Hoofdstuk 2 Analyse uitspraak Raad van State

In de uitspraak van de Raad van State zijn twee planonderdelen vernietigd.

  • 1. Een gedeelte van de bestemming Groen achter de percelen Meeuwenlaan 51 en de naastgelegen gronden.
  • 2. Het plandeel met de bestemming "Wonen - 1" ter plaatse van de percelen kadastraal bekend als gemeente Egmond Binnen sectie C nrs. 2769 en 2487.

Bestemming Groen

Bij vaststelling van het bestemmingsplan Kernen Egmond is een bouwmogelijkheid uit het voorheen geldende bestemmingsplan overgenomen voor de gronden naast Meeuwenlaan 51. Ten onrechte is de ontsluitingsmogelijkheid aan de achterzijde van het perceel niet als zodanig bestemd. Tijdens de zitting is bespoken dat de gemeente kan instemmen met deze ontsluitingsmogelijkheid. Een deel van de bestemming Groen is daarom vernietigd. In de uitspraak is aangegeven om welke gronden dit gaat. Dit is overgenomen in figuur 2.1.

afbeelding "i_NL.IMRO.0373.BPG10002herzEgmnd1-C001_0002.png"

Figuur 2.1 Onderdeel van de gronden met de bestemming Groen die zijn vernietigd

Bestemming Wonen - 1

Op 22 november 2012 is een principe verzoek ingediend om twee woningen te bouwen aan de Meeuwenlaan. De gemeente heeft aangegeven in principe hieraan mee te willen werken voordat het bestemmingsplan Kernen Egmond was vastgesteld. In figuur 2.2 is een uitsnede van het principeverzoek opgenomen. In deze figuur is ook de uitsnede van de plankaart van het vastgestelde bestemmingsplan Kernen Egmond opgenomen. Hieruit blijkt dat het noordelijk gelegen bouwvlak noord-zuid is georiënteerd en het zuidelijk gelegen bouwvlak te zuidelijk.

afbeelding "i_NL.IMRO.0373.BPG10002herzEgmnd1-C001_0003.png" afbeelding "i_NL.IMRO.0373.BPG10002herzEgmnd1-C001_0004.png"

Figuur 2.2 Uitsnede principeverzoek Meeuwenlaan (links) en plankaart Kernen Egmond (rechts)

De ABRvS heeft geoordeeld dat de gemeenteraad geen ruimtelijke bezwaren heeft. Niet is gesteld dat er geen aanvullende onderzoeken nodig zijn om het initiatief te kunnen beoordelen. Derhalve had een afweging in het kader van het bestemmingsplan moeten worden gemaakt.

Dit is de reden geweest voor de ABRvS om het plandeel met de bestemming "Wonen - 1" ter plaatse van de percelen kadastraal bekend als gemeente Egmond Binnen sectie C nrs. 2769 en 2487 te vernietigen. In figuur 2.3 is een uitsnede opgenomen met de bestemmingen het vastgestelde bestemmingsplan Kernen Egmond, met daarbij de kadastrale percelen. Hieruit blijkt dat strikt genomen maar een gedeelte van de gronden die onderdeel waren van het beroep zijn vernietigd. Dit betreft de gronden die in het bestemmingsplan Dorpskern Egmond-Binnen de bestemmingen Groenvoorzieningen en Verkeersdoeleinden hadden.

afbeelding "i_NL.IMRO.0373.BPG10002herzEgmnd1-C001_0005.png"

Figuuur 2.3 Uitsnede plankaart Kernen Egmond met kadastrale percelen

De gemeente is echter van mening dat de bedoeling van het beroep (en daarmee de uitspraak van de ABRvS) duidelijk toezag op een gedeelte van kadastraalperceel 2489. Dit is het onderdeel van het bestemmingsplan waarop het bouwvlak noord-zuid is georiënteerd, terwijl in het principeverzoek van een west-oost georiënteerde woning was uitgegaan. In dit bestemmingsplan wordt daarom uitgegaan van die onderdelen van de kadastrale percelen waar de twee nieuwe woningen op kunnen worden gerealiseerd.

Hoofdstuk 3 Planbeschrijving

In dit hoofdstuk wordt een beschrijving van de twee onderdelen opgenomen die met deze herziening mogelijk worden gemaakt.

3.1 Achterpad bij Meeuwenlaan 51

Ter ontsluiting van de woningen die mogelijk zijn gemaakt in het bestemmingsplan Kernen Egmond (en in het daarvoor geldende bestemmingsplan Dorpskom Egmond-Binnen), is een achterpad gewenst. Dit achterpad loopt eveneens aan de achterzijde van de Meeuwenlaan 51. Het is uitsluitend wenselijk dat dit pad ter ontsluiting van de gronden wordt gebruikt en niet ten behoeve van bijbehorende bouwwerken. Daarom wordt de bestemmig Verkeer - Verblijfsdoeleinden opgenomen voor dit deel van het bestemmingsplan dat is vernietigd.

In de huidige situatie is een (onverhard) pad aanwezig op deze locatie. Dit pad was in het verleden de Oude Schulpweg, voordat de Randweg in gebruik was genomen. Gezien het huidige gebruik van de gronden, waarbij er reeds sprake is van een pad, wordt de bestemming Verkeer-Verblijfsgebied opgenomen.

3.2 Meeuwenlaan 54

De eigenaar van het perceel aan de (voormalige) Meeuwenlaan 54 is al enige tijd bezig om dit te herontwikkelen. Op het perceel staat op dit moment een voormalige werkplaats, een garagebox en er zijn parkeerplaatsen gesitueerd. Tevens wordt een klein deel gebruikt als tuin. Gezien de huidige staat van het perceel, is het wenselijk dat hier iets gebeurt. De bedoeling is om de ingestorte schuur te slopen, de garagebox te handhaven en ter plaatse woningen te realiseren. Hiermee komen de bedrijfsmatige activiteiten te vervallen, wat gezien de locatie wenselijk is.

Gezien de omvang van het perceel en de directe omgeving, zijn twee vrijstaande woningen hier passend. Direct ten zuiden van het perceel zijn eveneens vrijstaande woningen gerealiseerd. De woningen aan deze zijde van de Meeuwenlaan hebben een gevel die dezelfde richting heeft. Omdat de Meeuwenlaan een lichte kromming heeft, staan de bestaande woningen verspringend ten opzichte van elkaar gepositioneerd. Bij de nieuwe woningen wordt van deze positionering uitgegaan. In figuur 2.2 is een schets van de beoogde situatie opgenomen.

In het bestemmingsplan Kernen Egmond was de mogelijkheid geboden voor 2 woningen op het perceel. De positionering van de woningen komt echter niet overeen met hetgeen is aangegeven in figuur 2.2 en waarvoor een principeverzoek was ingediend en geaccordeerd.

Hoofdstuk 4 Uitvoerbaarheid

4.1 Beleid

De ontwikkeling is dusdanig kleinschalige, dat het Rijksbeleid hierop niet van toepassing is. Ten aanzien van het provinciaal beleid is van belang dat er sprake is van toevoeging van één extra woning ten opzichte van de vigerende situatie en geen extra woning ten opzichte van het vastgestelde bestemmingsplan Kernen Egmond in 2013. De ontwikkeling vindt plaats in het gebied waarbinnen in het vigerende bestemmingsplan stedelijke voorzieningen zijn toegestaan en daarmee binnen het Bestaand Bebouwd Gebied uit de provinciale verordening valt. De toevoeging van een extra woning is daarmee mogelijk.

Het gemeentelijk beleid staat de ontwikkeling op onderhavig perceel niet in de weg.

4.2 Onderzoeken

Aspect
- Kader  
Beoordelingsaspect   Afweging  
Bodemkwaliteit
- Besluit bodemkwaliteit  
Bodemkwaliteit dient voldoende te zijn voor de beoogde functie   Het perceel was voornamelijk in gebruik ten behoeve van het wonen. Daarnaast blijkt uit het Bodemloket (www.bodemloket.nl) dat er ter plaatse van het projectgebied geen historische activiteiten bekend zijn die mogelijk hebben geleid tot bodemverontreiniging. Het aspect bodem staat de beoogde ontwikkeling dan ook niet in de weg.
Bij de aanvraag voor de omgevingsvergunning dient een verkennend bodemonderzoek te worden overlegd.  
  Functie mag geen bedreiging vormen voor bodemkwaliteit   Gezien de functie (wonen), is hiervan geen sprake.  
Archeologie
- Archeologische beleidskaart  
Is er sprake van een verwachtingswaarde?   Conform het gemeentelijk archeologisch beleid dient bij werkzaamheden die een oppervlakte van meer dan 500 m² beslaan over een diepte van meer dan 40 cm archeologisch onderzoek te worden uitgevoerd. Dit wordt gewaarborgd door het opnemen van een specifieke dubbelbestemming.  
Cultuurhistorie   Is er sprake van cultuurhistorische waarden waarmee rekening moet worden gehouden?   Het achterpad komt te liggen ter plaatse van de oude ontsluiting van Egmond-Binnen. De functie van achterpad sluit aan bij de historische functie van de gronden. Het plan sluit daarmee aan bij de cultuurhistorische waarden. Verder zijn er geen cultuurhistorische waarden waarmee rekening moet worden gehouden bij de planvorming.  
Water
- Watertoets  
Is wateradvies aangevraagd?   In paragraaf 4.3 is de waterparagraaf opgenomen.  
Relatie met omliggende (bedrijfs)functies   Zijn er bedrijfsfuncties in de omgeving aanwezig/mogelijk?   Er liggen geen hinderlijke functies in de directe omgeving van de ontwikkelingen en deze worden ook niet mogelijk gemaakt. Door de beoogde ontwikkelingen verdwijnt de voormalige werkplaats ter plaatse van perceel Meeuwenlaan 54. Het woon- en leefklimaat in de omgeving zal hierdoor verbeteren.  
Wegverkeerslawaai
- Wet geluidhinder  
Wordt voldaan aan het gestelde in de Wet geluidhinder?
Is sprake van een akoestisch aanvaardbaar klimaat in de bestaande en de nieuwe woningen?  
Zie paragraaf 4.4.  
Verkeer
- Ontsluiting en verkeersgeneratie  
De ontwikkeling mag niet leiden tot een verslechtering van de doorstroming op de ontsluitende wegen.   Gezien de beperkte omvang van de ontwikkeling, is er geen sprake van een verslechtering.  
  De verkeersontsluiting moet goed zijn gewaarborgd.   De verkeersontsluiting wijzigt niet als gevolg van de ontwikkeling. Gezien de beperkte omvang van de ontwikkeling, heeft dit geen invloed op de verkeersontsluiting.  
Parkeren
- Parkeerbehoefte  
De parkeerbehoefte van de ontwikkeling moet worden opgevangen.   De omvang van de percelen is dusdanig dat parkeren grotendeels op eigen terrein kan plaatsvinden. Daarnaast wordt op een deel van de gronden een parkeervoorzieningen gerealiseerd.  
Externe veiligheid
- Bevi-inrichtingen, transport gevaarlijke stoffen  
Wordt voldaan aan normen plaatsgebonden risico en groepsrisico?   Er zijn geen inrichtingen in de omgeving aanwezig en er vindt geen vervoer van gevaarlijke stoffen in de omgeving plaats.  
Luchtkwaliteit
- Wet luchtkwaliteit  
Wordt voldaan aan de genoemde grenswaarden in de Wet luchtkwaliteit?   De voorgenomen ontwikkeling valt onder de regeling niet in betekenende mate en vormt derhalve geen belemmering.  
Ecologie
- Natuurbeschermingswet 2008  
Is er sprake van significant negatieve effecten?   Deze zijn niet te verwachten, gezien de afstand tot beschermde natuurgebieden.  
- Flora- en faunawet   Is er sprake van aantasting, verontrusten of verstoren van beschermde dier- en plantensoorten, hun nesten, holen en andere voortplantings- of vaste rust- en verblijfsplaatsen?   Mogelijk sprake van vleermuizen en vogels met vaste nestplaatsen. Voordat er wordt gesloopt of wordt gekapt, dient hiernaar onderzoek te worden gedaan.  
Kabels en leidingen
- Telecommunicatiewet  
Zijn er planologisch relevante leidingen en hoogspanningslijnen in de directe omgeving aanwezig?   In de directe omgeving van het projectgebied liggen geen planologisch relevante kabels en leidingen.  
(Plan)mer   Is een (plan)MER noodzakelijk?   Een (plan)MEr is niet noodzakelijk gezien de beperkte omvang van de ontwikkeling.  

4.3 Water

Waterbeheer en watertoets

De initiatiefnemer dient in een vroeg stadium overleg te voeren met de waterbeheerder over een ruimtelijke planvoornemen. Hiermee wordt voorkomen dat ruimtelijke ontwikkelingen in strijd zijn met duurzaam waterbeheer. Het projectgebied ligt binnen het beheersgebied van het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier, verantwoordelijk voor het waterkwantiteits- en waterkwaliteitsbeheer.

Huidige situatie

Het plangebied is gelegen aan de Meeuwenlaan 51 en 54 en bestaat respectievelijk uit een onverhard pad en een voormalige werkplaats, garagebox en parkeerplaatsen.

Volgens de Bodemkaart van Nederland bestaat de bodem ter plaatse uit zandgrond. Er is sprake van grondwater trap III. Dat wil zeggen dat de gemiddelde hoogste grondwaterstand op minder dan 0,4 m benenden maaiveld ligt en dat de gemiddelde laagste grondwaterstand varieert tussen 0,8 en 1,2 m benenden maaiveld. In de directe omgeving is geen oppervlaktewater gelegen en het projectgebied ligt niet in de kern-/beschermingszone van een waterkering.

Toekomstige situatie

De beoogde ontwikkeling bestaat enerzijds uit de realisatie van een achterpad en anderzijds uit de sloop van de aanwezige schuur en voormalige werkplaats en realisatie van twee woningen.

Door de sloop van de aanwezige gebouwen op het perceel Meeuwenlaan 54 en de realisatie van twee woningen inclusief tuinen zal de verharding per saldo niet toenemen. Watercompensatie is voor voorliggende plan dan ook niet vereist.

Watersysteemkwaliteit en ecologie

Ter voorkoming van diffuse verontreinigingen van water en bodem is het van belang om duurzame, niet-uitloogbare materialen te gebruiken, zowel gedurende de bouw- als de gebruiksfase.

Veiligheid en waterkeringen

De beoogde ontwikkeling is niet van invloed op de waterveiligheid in de omgeving.

Afvalwaterketen en riolering

Conform de Leidraad Riolering en vigerend waterschapsbeleid is het voor nieuwbouw gewenst een gescheiden rioleringsstelsel aan te leggen zodat schoon hemelwater niet bij een rioolzuiveringsinstallatie terecht komt. Afvalwater wordt aangesloten op de bestaande gemeentelijke riolering. Voor hemelwater wordt de volgende voorkeursvolgorde aangehouden:

  • hemelwater vasthouden voor benutting,
  • (in-) filtratie van afstromend hemelwater,
  • afstromend hemelwater afvoeren naar oppervlaktewater,
  • afstromend hemelwater afvoeren naar AWZI.

Waterbeheer

Voor aanpassingen aan het bestaande watersysteem dient bij het hoogheemraadschap vergunning te worden aangevraagd op grond van de "Keur". Dit geldt dus bijvoorbeeld voor het graven van nieuwe watergangen, het aanbrengen van een stuw of het afvoeren van hemelwater naar het oppervlaktewater. In de Keur is ook geregeld dat een beschermingszone voor watergangen en waterkeringen in acht dient te worden genomen. Dit betekent dat binnen de beschermingszone niet zonder ontheffing van het hoogheemraadschap gebouwd, geplant of opgeslagen mag worden. De genoemde bepaling beoogt te voorkomen dat de stabiliteit, het profiel en/of de veiligheid wordt aangetast, de aan- of afvoer en/of berging van water wordt gehinderd dan wel het onderhoud wordt gehinderd. Ook voor het onderhoud gelden bepalingen uit de "Keur". Het onderhoud en de toestand van de (hoofd)watergangen worden tijdens de jaarlijkse schouw gecontroleerd en gehandhaafd.

Conclusie

De ontwikkeling heeft geen negatieve gevolgen voor het waterhuishoudkundige systeem ter plaatse.

4.4 Wegverkeerslawaai

Op de locatie Meeuwenlaan 54 zullen twee nieuwe woningen worden gerealiseerd. Woningen zijn geluidsgevoelige functies waarvoor, indien deze gelegen zijn binnen de geluidszone van een gezoneerde weg, op grond van de Wet geluidhinder (Wgh) akoestisch onderzoek uitgevoerd dient te worden.

De locatie is gelegen binnen de wettelijke geluidszone van de N512 (Randweg). Er is dan ook een akoestisch onderzoek uitgevoerd, zie Bijlage 2.

Onderzoek en conclusie

Uit het onderzoek blijkt dat ten gevolge van het verkeer op de gezoneerde N512 sprake is van een aanvaardbaar akoestisch klimaat. Op beide woningen wordt de voorkeursgrenswaarde van 48 dB namelijk niet wordt overschreden. De Wet geluidhinder staat de realisatie van nieuwe woningen dan ook niet in de weg.

4.5 Economische uitvoerbaarheid

De eigenaar van de gronden wil met de bouw van de twee woningen financieren dat de bestaande opstallen worden gesloopt. Gezien de beperkte omvang van de ontwikkeling, is de financiële uitvoerbaarheid hiermee voldoende aangetoond.

In het kader van de Wet ruimtelijke ordening is er sprake van een aangewezen bouwplan. Dit betekent dat een exploitatieplan moet worden opgesteld, tenzij het kostenverhaal anderszins is gewaarborgd. Op basis van het Besluit ruimtelijke ordening hoeft het kostenverhaald niet worden verzekerd op het moment dat de kosten van de planontwikkeling voor de gemeente lager zijn dan € 10.000,-. Hiervan is in dit geval sprake. Er wordt daarom geen anterieure overeenkomst gesloten en er wordt ook geen exploitatieplan opgesteld.

4.6 Maatschappelijke uitvoerbaarheid

In het bestemmingsplan Kernen Egmond was al de mogelijkheid opgenomen voor twee woningen op het perceel. Hiertegen waren geen zienswijzen ingediend, met uitzondering van zienswijzen van de eigenaar van de gronden die te maken hadden met de ligging van de woningen. Ten aanzien van het achterpad sluit de functie aan bij het huidige gebruik, waardoor een uitgebreide voorbereidingsprocedure niet per se noodzakelijk is. Voorts heeft de ABRvS bij haar uitspraak aangegeven dat geen toepassing hoeft te worden gegeven aan afdeling 3.4 van de Awb, waarmee het bestemmingsplan zonder uniforme openbare voorbereidingsprocedure (dus zonder tervisielegging) kan worden vastgesteld. Tevens is een termijn gegeven waarbinnen het bestemmingsplan moet worden vastgesteld. Om deze redenen ziet de gemeente ervan af om het bestemmingsplan tervisie te leggen of een inspraakavond te organiseren.

Hoofdstuk 5 Juridische planbeschrijving

Het bestemmingsplan is opgesteld en ingericht conform het bestemmingsplan Kernen Egmond. Het betreft een herziening van het bestemmingsplan Kernen Egmond. Voor de leesbaarheid is er echter voor gekozen een losse set regels met een plankaart op te stellen. Het bestemmingsplan is opgesteld conform de landelijk verplichte standaard SVBP2012.

De regels bestaan uit vier hoofdstukken.

In hoofdstuk 1 zijn de inleidende regels (begrippen en wijze van meten) opgenomen.

Het tweede hoofdstuk bevat de regels per bestemming. Onderscheid is gemaakt naar drie enkelbestemmingen (Tuin, Verkeer - Verblijfsgebied en Wonen - 2) en een dubbelbestemming (Waarde - Archeologie - 3). De naamgeving is afgestemd op de benaming van de bestemmingen uit het bestemmingsplan Kernen Egmond. De inhoud van de regels zijn identiek, waarbij enkele regels binnen de bestemmingen die niet van toepassing zijn voor de gronden binnen onderhavig plangebied niet zijn overgenomen.

Hoofdstuk 3 bevat de algemene regels. Hierin komt de antidubbeltelbepaling aan bod, evenals de algemene bouwregels, de algemene afwijkingsregels, de algemene wijzigingesregels, de uitsluiting aanvullende werking bouwverordening en de overige regels (werking wettelijke regelingen).

Tot slot zijn in hoofdstuk 4 de overgangs- en slotbepalingen opgenomen.