direct naar inhoud van 2.3 Geldend planologisch kader
Plan: VUmc CCA
Plannummer: W0904BPGST
Status: onherroepelijk
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0363.W0904BPGST-OH01

2.3 Geldend planologisch kader

Het geldende bestemmingsplan ter plaatse is het bestemmingsplan "Buitenveldert", vastgesteld door de gemeenteraad van Amsterdam op 29 augustus 1973, en door Gedeputeerde Staten van Noord Holland (gedeeltelijk) goedgekeurd op 2 juli 1974. De gronden zijn aangewezen voor "Doeleinden van recreatie" (nader aangeduid als 'openbaar groen') of "Verkeersdoeleinden" (nader aangeduid als 'waterlopen').

Op 7 december 1979 is de eerste uitwerking van het bestemmingsplan Buitenveldert vastgesteld. Hierin is het gebied waar de onderdoorgang van de loopbrug zich bevindt bestemd als ‘erven, behorende bij medische instellingen’. Hier mogen geen gebouwen worden opgericht, met uitzondering van maximaal drie portiersloges.

Het gedeelte van de loopbrug dat boven op het dak van de reeds bestaande bebouwing gerealiseerd is bevindt zich op gronden bestemd als ‘medische instellingen (K)´. Hier mogen gebouwen worden opgericht welke naar hun aard slechts kunnen worden bestemd en ingericht als ruimten voor medische instellingen, met inbegrip van ruimten ten behoeve van personeel en administratie, ruimten voor het stallen van motorvoertuigen en fietsen en ruimten voor overige voorzieningen, indien deze voor het doelmatig functioneren van deze instellingen noodzakelijk zijn. Er geldt hier een maximale bouwhoogte van 6 meter. De loopbrug van het CCA-gebouw past binnen de functieomschrijving maar niet binnen de bouwhoogte zoals deze is vastgelegd in de 1e uitwerking van het bestemmingsplan.

De bestaande situatie, zoals omschreven in paragraaf 2.2, is in strijd met het geldend planologisch kader.

Op 5 juli 2005 is er op grond van artikel 17 van de Wet op de Ruimtelijke Ordening vrijstelling verleend voor het oprichten van een gebouw ten behoeve van kantoren en laboratoria ten behoeve van het CCA en het tijdelijk hebben daarvan voor de duur van vijf jaar. De rechthebbende is verplicht na het verstrijken van voornoemde termijn de met het bestemmingsplan strijdige situatie te zijner keuze hetzij in de vorige toestand te herstellen, hetzij met het bestemmingsplan in overeenstemming te brengen. VUmc heeft verzocht de bestaande situatie langer in stand te kunnen houden en gebruiken.

Voorliggend bestemmingsplan voorziet in behoud van het bestaande CCA voor de duur van maximaal vijf jaar. Daartoe is een voorlopige bestemming opgenomen. De definitieve bestemming voorziet in het terugbrengen van de bestemming naar de situatie zoals die er was voordat tijdelijke vrijstelling werd verleend, en zoals die op basis van het geldende bestemmingsplan nu reeds is toegestaan.