direct naar inhoud van 7.1 Geluid
Plan: ArenaPoort-West, laad- en losdek kavel 17A
Plannummer: T0902BPGST
Status: onherroepelijk
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0363.T0902BPGST-OH01

7.1 Geluid

7.1.1 Algemeen

Een van de grondslagen voor de ruimtelijke afweging is de Wet geluidhinder (Wgh). De Wet geluidhinder bevat geluidnormen en richtlijnen met betrekking tot de toelaatbaarheid van geluidniveaus als gevolg van rail- en wegverkeerslawaai en industrielawaai. Op grond van de Wet geluidhinder gelden zones rond geluidbronnen met een grote geluiduitstraling, zoals (spoor)wegen en industrieterreinen. De belangrijkste bestaande geluidzones bevinden zich langs bestaande wegen en spoorwegen, rond grote bestaande industrieterreinen. Luchtvaartlawaai is geregeld in de Luchtvaartwet en de Wet Luchtvaart en de daarbij behorende AMVB's.

7.1.2 Resultaten onderzoeken

In de Wet geluidhinder, is o.a. vastgelegd wat de maximale geluidsniveaus mogen zijn op de gevels van woningen en andere geluidsgevoelige bestemmingen.

Het laad- en losdek is geen geluidsgevoelige voorziening en bevat geen geluidsgevoelige onderdelen. Onderzoek naar eventuele nadelige invloeden van verkeerslawaai en spoorweglawaai op het project is aldus niet aan de orde. In de MER voor de Ziggo Dome is onderzoek verricht naar De Ziggo Dome zelf. Dit omdat dat de Ziggo Dome zelf een bron van geluid is van waaruit nadelige effecten kunnen optreden naar de omgeving. Dit aspect is in het kader van het MER onderzocht.

Het MER gaat in hoofdstuk 8.2 in op de geluidseffecten van de Ziggo Dome naar de omgeving en doet dat op de volgende aspecten:

  • a. geluidsemissie vanwege de (muziek) activiteiten binnen de inrichting;
  • b. activiteiten op terreinen buiten de inrichting;
  • c. verkeersaantrekkende werking van en naar de Ziggodome (mede i.h.k.v. de milieuvergunning);
  • d. gevolgen vanwege het aandeel in de verkeerstoename in de directe omgeving en
  • e. cumulatie van verschillende geluidsbronnen.

Op basis van de verkeersprognosecijfers voor het onderzoeksgebied zijn met behulp van Standaardmethode 1 inschattingen gemaakt over de geluidstoename ten gevolge van de realisering van de Ziggo Dome en met name de verkeersaantrekkende werking van dit voornemen. Voor de overige aspecten zijn indicatieve "worst-case" berekeningen uitgevoerd. De berekeningen en resultaten zijn opgenomen in de bij het MER opgenomen bijlage Geluid.

De gekozen onderzoekslocaties zijn:

  • a. volkstuinencomplex Nieuw Vredelust, langs de S111 (Holterbergweg) ter hoogte van de kruising met de Passage;
  • b. de appartementen blokken langs de Burgemeester Stramanweg
  • c. de nog te realiseren Woontoren Amsterdam.

De conclusie luidt dat na beoordeling van de huidige en de toekomstige situatie op geen van de genoemde aspecten wettelijke normen worden overschreden. De Ziggo Dome wordt voorzien van zware geluidsisolatieconstructies zodat de geluidsnormen reeel gehaald kunnen worden. De toename van verkeer door de geplande activiteiten leidt niet tot een relevante toename van het verkeerslawaai. Ook de geluidsemissies tijdens evenementen is te verwaarlozen, evenals de geluidsuitstraling buiten de inrichting door personen of activiteiten behorende bij de inrichting.

De geluidseffecten van de Ziggo Dome naar de omgeving zijn niet negatief en staan de uitvoerbaarheid van dit project (inclusief laad- en losdek) aldus niet in de weg.

7.1.3 Conclusie

De geluidsaspecten zijn al in het kader van de MER beoordeeld en hieruit blijkt dat de geluidseffecten niet negatief zijn voor de omgeving.

Tot slot is het laad - en losdek niet aan te merken als een woning, geluidsgevoelige bestemming of een ander geluidsgevoelig object. De Wet geluidhinder staat de realisatie van het laad- en losdek derhalve niet in de weg.