direct naar inhoud van Hoofdstuk 1 Inleiding
Plan: Bestemmingsplan ArenAPoort West Kavel 17
Plannummer: T0901BPGST
Status: onherroepelijk
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0363.T0901BPGST-OH01

Hoofdstuk 1 Inleiding

Kavel 17 ligt in de noordwestelijke hoek van het gebied ArenAPoort West in stadsdeel Amsterdam Zuidoost. Aan de oostzijde grenst kavel 17 aan De Passage, schuin tegenover de hoofdentree van de Amsterdam ArenA. De overige drie zijden van kavel 17 grenzen aan verhoogd gelegen wegen die uitsluitend voor autoverkeer toegankelijk zijn: de Burgemeester Stramanweg aan de zuidzijde, de op- en afrit vanaf de Burgemeester Stramanweg aan de westzijde en de toegang naar het ArenA-dek aan de noordzijde. Het verkeer over de Burgemeester Stramanweg kruist De Passage over een laag en breed viaduct, het verkeer naar het ArenA-dek kruist De Passage over een hoge en smalle fly-over. Een nieuw te maken viaduct verbindt kavel 17 met de naastgelegen kavel 17A. Op kavel 17A en ook onder het viaduct zal een evenementen gebouw gerealiseerd.

Aanleiding voor het onderhavige bestemmingsplan is het initiatief om op kavel 17 in het gebied ArenAPoort West een mix van kantoor-, hotel- en multipurpose faciliteiten te ontwikkelen. Onder kavel 17 en deels onder de naastgelegen kavel 17A wordt conform de kaders van het geldende bestemmingsplan een parkeerkgarage gerealiseerd met zelfstandige in - en uitgangen ten behoeve van de bovengelegen bebouwing. Het onderhavige initiatief past in de gewenste ontwikkeling voor het centrumgebied in Zuidoost, maar past niet geheel in het geldende bestemmingsplan Centrumgebied Amsterdam Zuidoost. De uitvoering van het initiatief wordt met dit bestemmingsplan mogelijk gemaakt.

afbeelding "i_NL.IMRO.0363.T0901BPGST-OH01_0001.jpg"

Figuur 1

Hoofdopzet bebouwing

De hoofdopzet van de bebouwing bestaat uit drie gebouwen, met verschillende functies op een U-vormige, tweelaagse plint, waartussen een plein is gesitueerd. Het plein sluit aan op het aan de noordoostzijde gelegen openbare gebied, op De Passage.

De zuidelijke vleugel van de U-vormige bebouwing betreft een kantoor, dat direct naast de Burgemeester Stramanweg is gesitueerd. Het omvat naast kantoorruimten tevens lift- en trapvoorzieningen, een entreehal, garderobe, sanitaire voorzieningen, een mogelijk bedrijfsrestaurant en functies als een studio en ticketservice op de begane grond.

In de noordveleugel van de U-vormige bebouwing is een hotel gesitueerd, naast de fly-over van de ArenA en De Loper. Het hotel heeft aan de noordzijde van het gebouw, tussen het hotel en De Loper en deels onder de fly-over van de ArenA, een achteringang en een laad- en loszone, de expeditiehof. Het hotel omvat naast hotelkamers, voorzieningen als een restaurant, bar ruimtes voor bijeenkomsten en zaal, tevens lift- en trapvoorzieningen, een entreehal met receptie, garderobe, sanitaire voorzieningen, keuken en opslagruimten en kantoorruimten voor het management van het hotel.

Het multipurpose gebouw vormt de westelijke vleugel en ligt tussen het kantoor en het hotel ingeklemd. Het gebouw omvat naast kantoorruimte, zaalaccommodatie en zalen voor banqueting, tevens lift- en trapvoorzieningen, een entreehal ten behoeve van het evenementengebouw op kavel 17A, een garderobe, sanitaire voorzieningen en horeca op de 1e verdieping in de tweelaagse plint. Deze verdieping kan tevens door middel van een buitentrap een verbinding krijgen met het plein.

De plint onder de drie gebouwen omvat naast de entrees van de drie gebouwen, de entree van het evenementengebouw op kavel 17A en voorzieningen welke bijdragen tot een levendige functie van het plein.

Aan de pleinzijde wordt op plintniveau aan de drie gebouwen een aaneengesloten luifel aangebracht, waaronder zich de entrees naar de drie gebouwen bevinden. Bij het hotel loopt de luifel door, rondom de oost- en noordgevel en langs de entree van de bij het hotel horende expeditiehof, waardoor een droogloop wordt gecreeerd naar de expeditiehof en achteringang van het hotel.