Plan: | 3e herziening Landelijk Noord |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0363.N1503BPSTD-VG01 |
Op 26 juni 2013 is het bestemmingsplan "Landelijk Noord" van de gemeente Amsterdam door de deelraad van stadsdeel Noord vastgesteld. De Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State heeft op 8 oktober 2014 uitspraak gedaan. In haar uitspraak draagt de Afdeling de raad van de gemeente Amsterdam op om binnen 26 weken na de verzending van de uitspraak een nieuw besluit te nemen inzake de percelen Termietengouw 16 en Durgerdammerdijk 129 voor zover die vernietigd zijn. Naar aanleiding van deze uitspraak is besloten om de '3e herziening Landelijk Noord' op te stellen.
De gronden waar deze 3e herziening betrekking op heeft liggen verspreid in het landelijk gebied van de gemeente Amsterdam.
Het betreft de volgende locaties:
Deze bestemmingsplanherziening bestaat uit regels en een verbeelding die vergezeld gaan van de onderhavige toelichting. Het betreft een herziening die in samenhang met het bestemmingsplan 'Landelijk Noord' moet worden gelezen.
Algemeen
Als in de 3e herziening gesproken wordt over het moederplan dan wordt het bestemmingsplan 'Landelijk Noord' zoals vastgesteld op 26 juni 2013 bedoeld.
Toelichting
De toelichting maakt geen integraal onderdeel uit van deze 3e herziening. De toelichting van het moederplan bevat geen aanpassing naar aanleiding van de uitspraak van de Raad van State. In deze herziening wordt wel verwezen naar de toelichting van het moederplan, bijvoorbeeld naar het beleidskader en de sectorale onderzoeken.
Regels
De regels in de herziening zijn afgestemd op de in het plangebied voorkomende bestemmingen. Daarbij zijn de regels uit het moederplan als basis gehanteerd.
Verbeelding
Alleen de percelen waar een aanpassing plaatvindt worden op de verbeelding opgenomen. Daarbij geldt vervolgens dat zowel de aanpassing als de overige relevante zaken betreffende dat perceel in beeld gebracht worden. Zo wordt in één oogopslag de nieuwe situatie duidelijk. Van belang hierbij is dat de overig relevante zaken niet opnieuw ter discussie gesteld kunnen worden omdat deze enkel een informatieve rol in deze herziening vervullen.
Bijvoorbeeld:
Per wijziging wordt onder het kopje 'juridische vertaling' aangegeven welke wijziging betrekking heeft op deze herziening en welke zaken ter informatie gelden.
In dit hoofdstuk zijn de te herziene zaken beschreven en kort gemotiveerd. Het betreft de aanpassingen inzake een schuur aan de Termietergouw 16 en een woning aan de Durgerdammerdijk 129 (inclusief de bestemming "Tuin" welke gelegen is tussen Durgerdammerdijk 129 en 128).
Omschrijving uitspraak
De Afdeling heeft het plandeel met de bestemming "Agrarisch met waarden - Veenweidegebied" voor het perceel aan de Termietergouw 16 vernietigd. De Afdeling heeft in haar uitspraak aangegeven dat de raad ter zitting heeft toegelicht dat hij bij het vaststellen van het plan niet nader heeft overwogen of de belangen van Pronk noodzaken tot het als zodanig bestemmen van de bestaande bebouwing. Evenmin is gebleken dat het gemeentebestuur een concreet voornemen heeft om ter zake handhavend op te treden. De Afdeling is van oordeel dat in dit geval een nadere afweging in redelijkheid niet achterwege had mogen worden, gelet ook op de omstandigheid dat de bebouwing ongeveer 50 jaar geleden is opgericht en dat daarvoor destijds een tijdelijke titel is verleend. Het besluit is dan ook in zoverre onzorgvuldig voorbereid. De raad wordt opgedragen om binnen 26 weken een nieuw besluit te nemen over het plandeel.
Juridische vertaling
Ter plaatse van de plandelen met de bestemming "Agrarisch met waarden - Veenweidegebied" wordt een bouwvlak opgenomen. De aanwezige bebouwing en de maatvoering daarvan is als zodanig bestemd. Door het opnemen van de aanduiding "specifieke vorm van agrarisch - veldschuur" is geborgd dat alleen een veldschuur is toegestaan. De aanpassingen zijn verwerkt in de regels en op de verbeelding.
De volgende op de verbeelding opgenomen bestemmingen worden ter informatie 1 op 1 overgenomen uit het moederplan. Derhalve staan deze bestemmingen niet meer ter discussie.
Omschrijving uitspraak
De Afdeling heeft het plandeel met de bestemming "Tuin" voor de gronden tussen de percelen Durgerdammerdijk 128 en 129 vernietigd. In het ontwerpplan waren de gronden, waar de (illigale)entree tot de woning aan de Durgerdammerdijk ligt, bestemd als "Wonen". Naar aanleiding van een zienswijze en de kadastrale registratie is de bestemming van dit perceel gewijzigd naar de bestemming "Tuin". Na het vaststellen van het plan is vast komen te staan dat de kadastrale registratie op een omissie berust. De raad heeft ter zitting toegelicht dat hij, nu duidelijk is dat de tussenliggende strook deel uitmaakt van het perceel Durgderdammerdijk 129, geen bezwaar heeft tegen het toekennen van de gewenste woonbestemming en dat hij in zoverre bereid is medewerking te verlenen aan de legalisatie van de entree tot de woning van Van der Klein en Van Rein. De raad wordt opgedragen om binnen 26 weken een nieuw besluit te nemen over het plandeel.
Juridische vertaling
De nieuw te realiseren entree van de woning aan de Durgerdammerdijk 129 en de maatvoering daarvan wordt als zodanig bestemd. Hiervoor is het bouwvlak aangepast, de woonbestemming uitgebreid en een maatvoeringsaanduiding opgenomen. De aanpassingen zijn verwerkt in de regels en op de verbeelding.
In de herziening is ter verduidelijking het gehele bouwblok aan de Durgerdammerdijk 129 opgenomen.
De volgende op de verbeelding opgenomen bestemmingen worden ter informatie 1 op 1 overgenomen uit het moederplan. Derhalve staan deze bestemmingen niet meer ter discussie.
Een bestemmingsplan mag niet in strijd zijn met de verschillende beleidsdocumenten op nationaal, provinciaal, regionaal of gemeentelijk niveau. Daarom is er in de toelichting van elk bestemmingsplan een hoofdstuk opgenomen waarin het bepaalde in het bestemmingsplan getoetst wordt aan de geldende beleidskaders.
Voorliggend bestemmingsplan betreft een herziening, of feitelijk een reparatieplan, van het vastgestelde moederplan 'Landelijk Noord'. De zaken die door middel van dit plan gerepareerd worden zijn over het algemeen van beperkte omvang en van ondergeschikte aard.
Er worden bijvoorbeeld geen nieuwe bestemmingen mogelijk gemaakt, en er worden geen bouwvlakken vergroot, waardoor bedrijven opeens veel meer uitbreidingsmogelijkheden hebben. Een uitzondering hierop is het opnemen van een bouwvlak aan de Termietergouw 16 voor bestaande bebouwing, maar dit is conform de systematiek van het bestemmen en niet om extra bouwmogelijkheden te creëren. Daarom is voor deze wijziging afgezien van toetsing.
Bij de aanpassing die betrekking heeft op het veranderen van de bestemming is sprake van het aanpassen naar het feitelijk gebruik. Ook hier kan toetsing aan relevant beleid achterwege blijven. Er worden immers geen nieuwe bestemmingen en of ontwikkelingen mogelijk gemaakt.
Resumerend kan gesteld worden dat voor de toetsing aan de beleidsaspecten verwezen kan worden naar hoofdstuk 2 van het vastgestelde plan 'Landelijk Noord'.
In een bestemmingsplan dient aangetoond te worden dat er sprake is van een 'goede ruimtelijke ordening'. Onderdeel hiervan is dat het plan niet in strijd is met een aantal milieuaspecten, zoals bodem en water.
Voorliggend bestemmingsplan betreft een herziening, of feitelijk een reparatieplan, van het vastgestelde moederplan 'Landelijk Noord'. De zaken die door middel van dit plan gerepareerd worden zijn over het algemeen van beperkte omvang en van ondergeschikte aard.
In lijn met het de inhoud van paragraaf 3.1 kan ook hier geconcludeerd worden dat voor de aanpassingen verwijzing naar de onderzoeken naar de sectorale onderzoeken in het moederplan volstaat.
De inhoud van deze herziening noodzaakt niet tot onderzoek inzake de economische uitvoerbaarheid of het opstellen van een exploitatieplan.
Uit de uitspraak van de Afdeling blijkt voor beide percelen het volgende: het door de raad te nemen nieuwe besluit behoeft niet overeenkomstig afdeling 3.4 van de Awb te worden voorbereid. De herziening kan dus meteen door de raad vastgesteld worden.