direct naar inhoud van 2.3 Inzichten & aanpassingen
Plan: Herziening geluidszone Cornelis Douwesterrein CS
Status: onherroepelijk
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0363.N1102PBPGST-OH01

2.3 Inzichten & aanpassingen

Op 11 juni 1986 is de huidige geluidszone goedgekeurd door GS en in april 2000 is de zone herzien met het vaststellen van het bestemmingsplan 'Geluidzonering Cornelis Douwesterrein'. Zoals al eerder is opgemerkt is dit bestemmingsplan zowel door stadsdeel Noord als de Centrale Stad vastgesteld.

Voor het bepalen van een geluidszone wordt gebruik gemaakt van een computermodel. In het model worden alle mutaties (vestiging van nieuwe bedrijven, uitbreidingen of intensiveringen van bestaande bedrijven, vertrek van bedrijven) bijgehouden door de zonebeheerder, de Dienst Milieu en Bouwtoezicht (DMB) van de gemeente Amsterdam.

In de afgelopen jaren is dat computermodel meerdere malen geactualiseerd en zijn diverse akoestische detailleringen aangebracht, bijvoorbeeld in de aard van het maaiveld of de nauwkeurigheid van de modellering van individuele bedrijven. Voor het bepalen de nieuwe geluidszone moeten aanpassingen in het model worden aangebracht die corresponderen met de nieuwe (planologische) inzichten voor delen van het huidige gezoneerde industrieterrein. In het navolgende komen deze inzichten aan de orde.

2.3.1 Shipdock

Ten tijde van het vaststellen van de zone rond het industrieterrein 'Cornelis Douwesterrein' in 2000 is de geluidsbelasting van het bedrijf Shipdock (toen: ASR) daarbij betrokken, deze bepaalde mede de omvang van de zone. Daarbij is in het daartoe uitgevoerde akoestische onderzoek echter uitgegaan van een beperkt en zeer vereenvoudigd rekenmodel, dit omdat de computercapaciteit van dat moment het niet mogelijk maakte om van grotere bedrijven een gedetailleerd akoestisch rekenmodel te maken.
Feit is dat de geluidsuitstraling van het bedrijf zoals die thans is gemodelleerd, niet in de zone past. Dit is niet veroorzaakt door een uitbreiding van de activiteiten ten opzichte van het tijdstip van zonevaststelling, maar doordat nu een gedetailleerder en nauwkeuriger computermodel is samengesteld. In dit bestemmingsplan wordt de geluidszone aan de noordzijde ter plaatse van Tuindorp Oostzaan (stadsdeel Noord) en zuidwestzijde (grootstedelijk gebied) verruimd. De geluidszone ter plaatse van de zuidwestzijde kan zonder meer worden verruimd zonder dat er geluidsgevoelige bestemmingen in de zone komen te liggen, dit in tegenstelling tot de verruiming aan de noordzijde. Uit nader akoestisch onderzoek blijkt dat zich hier woningen bevinden die een hogere geluidsbelasting ondervinden dan 50 dB(A). Echter de geluidsbelasting blijft hier onder de 55 dB(A) wat betekent dat er een besluit hogere waarde dient te worden vastgesteld. De zonegrens wordt met dit bestemmingsplan aangepast.

afbeelding "i_NL.IMRO.0363.N1102PBPGST-OH01_0004.jpg"

de pijlen wijzen de overschrijdingen van de zonegrens aan

2.3.2 Mebin

Ten tijde van het verrichten van het akoestische onderzoek voor Shipdock is ook gebleken dat de 50 dB(A) contour aan de noordwestzijde ook ruimer is dan de huidige zonegrens als gevolg van de bedrijfsvoering van het bedrijf Mebin. Ook dit is niet veroorzaakt door een uitbreiding van de activiteiten ten opzichte van het tijdstip van zonevaststelling, maar doordat nu een gedetailleerder en nauwkeuriger computermodel is samengesteld. De geluidszone kan hier zonder meer worden verruimd zonder dat er geluidsgevoelige bestemmingen in de zone komen te liggen. De zonegrens wordt met dit bestemmingsplan aangepast.

2.3.3 Dezoneren gezoneerde industrieterrein ten noorden van TT Vasumweg

Het gebied ten noorden van de TT Vasumweg behoort tot het gezoneerde industrieterrein 'Cornelis Douwesterrein' zoals neergelegd in het bestemmingsplan 'Cornelis Douwesterrein'. Op dit moment bevinden zich in dit deel van het gezoneerde industrieterrein geen 'grote lawaaimakers'. Mede hierom in combinatie met de wens van stadsdeel Noord om bij de geluidszonering enkel de geluidsbelasting van 'grote lawaaimakers' te betrekken, vindt stadsdeel Noord het ongewenst dat dergelijke bedrijven zich op dit deel kunnen vestigen. Daarom ziet dit bestemmingsplan tevens op aanpassing van het gezoneerde industrieterrein door het uitsluiten van 'grote lawaaimakers' in het deel ten noorden van de TT Vasumweg.

2.3.4 NDSM-west

Momenteel is een 'Tweede partiƫle herziening bestemmingsplan Cornelis Douwesterrein' bij stadsdeel Noord in procedure. Deze partiƫle herziening ziet op het opheffen van de status gezoneerd industrieterrein en het inperken van de mogelijkheden die het geldende bestemmingsplan 'Cornelis Douwesterrein' op dit moment nog biedt voor zover het gaat om bedrijvigheid die vanwege mogelijke overlast niet verenigbaar is met geluidsgevoelige functies zoals woningen en scholen. In dit bestemmingsplan wordt de geluidszone aan de zuidoostzijde (gelegen in zowel stadsdeel Noord als grootstedelijk gebied) verkleind. De zonegrens (de zogenaamde 'buitengrens') wordt met dit bestemmingsplan aangepast.

2.3.5 Milieu Logistiek Centrum & Stadsdeelwerf Noord

Stadsdeel Noord is voornemens om op het gezoneerde industrieterrein 'Cornelis Douwes' een Milieu Logistiek Centrum (MLC) in gebruik te nemen op de zogenaamde kavel 5A aan de noordelijke IJoever ten oosten van de Processorstraat en ten zuiden van de Toetsenbordweg.

Het MLC dient als overslaglocatie voor ingezameld huisvuil uit stadsdeel Noord. De Stadsdeelwerf Noord wordt daarnaast mogelijk verplaatst van de Papaverweg naar de locatie direct naast het MLC. Ook de inpasbaarheid van het MLC en Stadsdeelwerf met betrekking tot de geluidszone is onderzocht. Uit onderzoek blijkt dat deze voorgenomen activiteiten niet leiden tot overschrijding van de zonegrens en derhalve de geluidszone om deze reden geen aanpassing behoeft.

afbeelding "i_NL.IMRO.0363.N1102PBPGST-OH01_0005.png"

plaatsbepaling MLC en Stadsdeelwerf Noord op het industrieterrein 'Cornelis Douwesterrein'