Plan: | NDSM-werf Oost |
---|---|
Plannummer: | N1010BPSTD |
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0363.N1010BPSTD-VG01 |
In de huidige situatie worden de wegen binnen het plangebied gebruikt door gemengd verkeer. Er geldt een maximumsnelheid van 50 km per uur. Het gebied wordt ontsloten via de MS Van Riemsdijkweg en de Klaprozenweg. De Klaprozenweg is onderdeel van het Hoofdnet Auto.
Op het erfgedeelte van het plangebied (bestemming Verkeer-2) wordt een erf-regime ingesteld, waarbij het primaat bij de voetganger ligt; auto's zijn "te gast". Hiermee wordt geformaliseerd dat auto's, fietsen en voetgangers niet worden gescheiden op trottoirs en rijwegen (zo is de situatie nu ook al, maar zonder formele status). Invoering van het erfregime impliceert dat voetgangers voorrang hebben, dat de snelheid van auto's wordt beperkt en dat parkeren uitsluitend is toegestaan in parkeervakken. Een erfregime verbetert daarmee de verkeersveiligheid en maakt de openbare ruimte beter beheersbaar.
Ten behoeve van het m.e.r. heeft de Dienst Infrastructuur, Verkeer en Vervoer van de gemeente Amsterdam de verkeerseffecten van de verschillende scenario's onderzocht. De resultaten van dit onderzoek zijn opgenomen in het rapport "Verkeersberekeningen 2020 Noordwaarts NDSM" van 21 juli 2009, aangevuld met de notities van 21 juli 2010 en 4 augustus 2010, zie de samenvatting van deze onderzoeken in het MER. In de eerste helft van 2012 is er een nieuw (geactualiseerd) verkeersonderzoek uitgevoerd waarin het programma van dit bestemmingsplan en van het hierna volgende bestemminsplan NDSM-werf West is onderzocht. De resultaten van dit onderzoek is opgenomen in het DIVV rapport Aanvullend verkeersonderzoek NDSM-werf 2012 (ongedateerd), zie bijlage 5.
In deze rapporten is onderzocht in hoeverre het (auto)verkeer toeneemt als gevolg van de geplande ontwikkelingen. De berekende verkeersintensiteiten nemen dichtbij het plangebied het meeste toe ten opzichte van de referentiesituatie. De scenario's Strategiebesluit en Maximaal kennen de grootste toename van de verkeersintensiteiten. Verder is per scenario beoordeeld of de wegenstructuur het toegenomen verkeer al dan niet kan verwerken. Deze verkeersafwikkeling wordt beoordeeld aan de hand van de intensiteit / capaciteit verhouding van een aantal relevante wegen. De IC-verhouding duidt op (mogelijke) congestie op de MS Van Riemsdijkweg bij de scenario's Strategiebesluit en Maximaal. Verder is gebleken dat het kruispunt van de MS Van Riemsdijkweg op de Klaprozenweg in alle scenario's, met uitzondering van scenario Ontspannen, afwikkelingsproblemen zijn te verwachten. Buiten het plangebied treedt geen congestie op als gevolg van ontwikkelingen op de NDSM-werf.
Het is onderzocht of met het aanpassen van het kruispunt MS Van Riemsdijkweg - Klaprozenweg de verkeersafwikkelingsproblemen al dan niet kunnen worden opgelost. In de huidige situatie is het kruispunt een zogenaamd "ongeregeld kruispunt", dat wil zeggen zonder verkeerslichten. Uit het verkeersregeltechnisch onderzoek, uitgevoerd door de Dienst Ruimtelijke Ordening op 12 november 2011 (zie rapport als bijlage 6) blijkt dat het kruispunt voldoende capaciteit heeft en “regelbaar” is door middel van stoplichten en opstelvakken om het verkeer zonder congestie af te wikkelen. Uitgangspunt voor dit onderzoek is het programma van scenario Strategiebesluit.
De herinrichting van het genoemde kruispunt wordt in het kader van de verbreding van de Klaprozenweg uitgevoerd. Hiervoor zijn de voorbereidende werkzaamheden reeds gestart.
Dit bestemmingsplan maakt slechts in beperkte mate nieuwe functies in het plangebied mogelijk: circa 50.000 m2 nieuw programma ten opzichte van de huidige situatie. Verder voorziet dit bestemmingsplan in de aanleg van een parkeergarage (mede) ten behoeve van functies in NDSM-West. In het hele projectgebied NDSM wordt de komende 10-20 jaar voorzien in een (totaal) programma van circa 500.000 m2 bvo. Dit programma is meer dan scenario Ontspannen (430.000 m2 bvo), maar aanzienlijk minder dan de andere scenario's (660.000, 740.000 of ca. 1 miljoen m2 bvo programma bij de alternatieven Contrast, Strategie respectievelijk Maximaal).
Gelet hierop kan worden geconcludeerd dat het toegenomen verkeer als gevolg van dit bestemmingsplan en het hierop volgende bestemmingsplan voor deelgebied West (met aanpassing van het kruispunt MS Van Riemsdijkweg - Klaprozenweg) zonder congestie afgewikkeld kan worden. Dit bestemmingsplan leidt aldus niet tot onaanvaardbare verkeersproblemen.