direct naar inhoud van 2.1 Beschrijving van het plangebied
Plan: NDSM-werf Oost
Plannummer: N1010BPSTD
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0363.N1010BPSTD-VG01

2.1 Beschrijving van het plangebied

De NDSM-werf ligt in Amsterdam-Noord aan het IJ, tussen het transformatiegebied Buiksloterham en het industrieterrein Cornelis Douwes. De ligging van de NDSM-werf in de stad wordt op onderstaande figuur weergegeven.

afbeelding "i_NL.IMRO.0363.N1010BPSTD-VG01_0002.png"
Ligging projectgebied NDSM-werf in Amsterdam

Onderliggend bestemmingsplan heeft betrekking op het oostelijke gedeelte van de voormalige werf, begrensd door de Klaprozenweg aan de noordzijde, door Zijkanaal I aan de oostzijde, door het IJ aan de zuidzijde en door de MS Van Riemsdijkweg aan de westzijde. De exacte begrenzing wordt hieronder weergegeven. In verband met de actualisatieplicht voor bestemmingsplannen op grond van de nieuwe Wet ruimtelijke ordening wordt een gedeelte van het IJ dat niet in andere bestemmingsplannen valt, bij dit bestemmingsplan meegenomen.

afbeelding "i_NL.IMRO.0363.N1010BPSTD-VG01_0003.png"
Exacte begrenzing plangebied

De kern van het plangebied wordt gevormd door de ensemble monumentale gebouwen uit het verleden.

afbeelding "i_NL.IMRO.0363.N1010BPSTD-VG01_0004.png" Vastepuntenkaart uit het Investeringsbesluit

De Scheepsbouwloods en de ruimte onder de hellingen biedt ruimte voor broedplaatsen, ateliers, exposities, voorstellingen en een skatebaan. Op het buitenterrein op en rondom de hellingen worden feesten en evenementen gehouden. In de Timmerwerkplaats is MTV gevestigd. De Lasloods (IJ-hallen) wordt op dit moment gebruikt voor vlooienmarkt. De voormalige Smederij wordt verbouwd tot hotel en bedrijfsverzamelgebouw voor creatieve bedrijven en kantoren.

In het zuidwestelijke en noordelijke deel van het plangebied langs de TT Vasumweg bevinden zich enkele kleinschalige bedrijven (zoals garagebedrijven) en een partycentrum. Het Cornelis Douweskanaal Oost, waarin een jachthaven en een reparatiehaven wordt geƫxploiteerd, vormt de scheiding tussen de monumentale loodsen en de zogenaamde Noordstrook. Verder bevindt zich hier het jachtbouwbedrijf Rhebergen.