Plan: | Bestemmingsplan Stationsgebied CAN |
---|---|
Plannummer: | N0904BPSTD |
Status: | onherroepelijk |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0363.N0904BPSTD-OH01 |
In het kader van het overleg als bedoeld in artikel 3.1.1 van het Besluit op de ruimtelijke ordening is het concept ontwerp bestemmingsplan verzonden aan:
Van de onder 5 tot en met 7 is geen reactie ontvangen. De reactie van de VROM-inspectie omvat tevens de reactie van de adressanten genoemd onder 3 en 4.
Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier
Het hoogheemraadschap heeft in het voortraject al een wateradvies gegeven voor dit plangebied (09.6622 d.d. 5 maart 2009) en ook is er samen met stadsdeel Amsterdam Noord een natstructuurplan Buikslotermeer opgesteld voor het totale watersysteem in de Buikslotermeer. Dit voorliggende bestemmingsplan is een uitwerking hiervan en verwijst ook naar de bovengenoemde documenten waarin afspraken zijn gemaakt over de waterpeilen en de oppervlaktewaterstructuur.
In hoofdstuk 14 'Water' wordt ingegaan op de wateraspecten. In paragraaf 14.2 'Regelgeving' wordt nog gesproken over de Vierde Nota Waterhuishouding en het provinciale waterplan 'Stilstaan bij stromen' 1998-2002. Dit zijn gedateerde beleidsdocumenten die inmiddels zijn vervangen door respectievelijk het Nationaal Waterplan en het Provinciaal Waterplan 2010-2015.
Reactie:
De genoemde paragraaf van de bestemmingsplantoelichting is overeenkomstig dit advies aangepast.
Aan de westzijde van het plangebied komt een nieuwe waterloop die op de verbeelding als water wordt bestemd maar vergeten is om deze in de toelichting (blz. 77 en 112) te beschrijven. Deze nieuwe waterloop komt voort uit het Natstructuurplan Buikslotermeer. Wij verzoeken u de tekst aan te passen.
Reactie:
Een toelichting op de betreffende waterloop is toegevoegd.
In de toelichting wordt aangegeven dat 'de bruggen over het water deel uitmaken van deze bestemming'. Op de Verbeelding vallen de bruggen echter binnen de bestemming Verkeer 1.
Reactie:
De toelichting is aangepast, met dien verstande dat, overeenkomstig de regeling, is aangegeven dat de bruggen binnen de bestemming 'Verkeer-1' vallen. Daarnaast is de doorvaarbaarheid is voorgeschreven.
Het hoogheemraadschap adviseert om het water binnen de bestemming 'Gemengd-5' als water te bestemmen. Indien uit ontwerponzekerheden de toekomstige grens van de waterlijn nog niet bekend is en daarom het water binnen de bestemming gemengd gevoegd is, dient er bij het ontwerp rekening te worden gehouden de waterloop zo min mogelijk te versmallen.
Reactie:
Naar aanleiding van dit advies is binnen het bestemmingsvlak 'Gemengd-5' voor de functie 'water' een minimumpercentage opgegeven en de voorwaarde dat sprake moet zijn van een verbinding met de waterpartij bij het Stadsdeelkantoor.
Ter plaatse van de op de plankaart aangegeven onderdoorgang binnen de bestemming 'Gemengd-7' dient een waterloop te worden voorgeschreven die de vijver voor het stadsdeelkantoor verbindt met de waterloop aan de noordzijde van de IJdoornlaan.
Reactie:
Naar aanleiding van dit advies is aan de onderdoorgang de voorwaarde verbonden dat hier een waterverbinding wordt gerealiseerd.
In artikel 17 'Water' worden ook steigers mogelijk gemaakt. We willen u er op wijzen dat het hoogheemraadschap ook beleid heeft ten aanzien van steigers en dat er bij ons een watervergunningsaanvraag ingediend moet worden voor de aanleg van steigers. Uitgangspunt van ons beleid is dat steigers de maximale afmetingen van 6 bij 1 meter (breedte x diepte) mogen hebben.
Reactie:
Overeenkomstig deze opmerking is voor deze steigers een maximummmaat opgenomen
Omdat dit bestemmingsplan een uit te werken bestemming heeft wil het hoogheemraadschap nauw betrokken blijven bij de verdere uitwerking ervan. Hierdoor kunnen we zorgen dat de uiteindelijke inrichting ook past binnen onze beleidsregels waardoor de af te geven Watervergunning een formaliteit wordt.
Reactie:
Het bestemmingsplan kent weliswaar geen uitwerkingsplicht, maar het hoogheemraadschap zal, op het moment dat de waterschapsbelangen in het geding zijn, worden betrokken in het verdere ontwikkelproces.
VROM-inspectie
In de bestemmingsplantoelichting wordt aangegeven dat de A-10 een gevaarlijkestoffenroute is, maar wordt verder niets opgemerkt over het groepsrisico. De verantwoording met betrekking tot het groepsrisico ontbreekt ook op andere onderdelen.
Reactie:
In het kader van dit bestemmingsplan is onderzoek gedaan naar de externe veiligheid. Uitkomst van dit onderzoek is dat het groepsrisico toeneemt, maar onder de oriƫntatiewaarde blijft. In de toelichting wordt aangegeven dat de risicobeperkende maatregelen geen verband houden met de ruimtelijke indeling van functies en ook anderszins geen gevolg hebben voor de bestemmingsplanregeling. Wat inderdaad nog ontbrak was de expliciete afweging dat de beperkte toename van het groepsrisico geen reden is om de plannen te herzien. De bestemmingsplantoelichting is op dit punt aangevuld.
In de toelichting wordt niet aangegeven op welke wijze het beƫindigen van de verkoop en het transport over de Nieuwe Leeuwarderweg van LPG wordt geborgd.
Reactie:
Met betrekking tot het laatst aanwezige LPG-verkooppunt is met de exploitant een overeenkomst gesloten waarin is vastgelegd dat uiterlijk 31 december 2015 het LPG-verkooppunt is verwijderd.
Het onderzoek op het gebied van geluidhinder is als PM opgenomen in de bestemmingsplantoelichting. Een beoordeling op dit punt is dan ook niet mogelijk.
Reactie:
Het geluidhinderonderzoek en de daarbij behorende uitkomsten, waaronder een aanpassing van de bestemmingsplanregeling is alsnog opgenomen Naar de mening van de gemeente zijn de uitkomsten van het onderzoek overigens niet zodanig dat, de rijksbelangen, op de behartiging waarvan de VROM-inspectie toeziet, in het geding zijn.
De uitkomsten van het onderzoek naar de luchtkwaliteit dat, gezien het feit dat het plan is opgenomen in het Nationaal Samenwerkingsprogramma Luchtkwaliteit, onverplicht is uitgevoerd, is nog niet beschikbaar, evenals de toets aan het Amsterdamse beleid ten aanzien van gevoelige bestemmingen. De inspectie gaat er van uit dat de resultaten van het onderzoek en de toets in de ontwerpfase beschikbaar zijn.
Reactie:
De uitkomsten van het luchtkwaliteitsonderzoek zijn toegevoegd evenals de toets aan het gemeentelijk beleid ten aanzien van gevoelige bestemmingen. Op grond hiervan zijn geen redenen aan de orde om het plan aan te passen. Ook hierbij kan worden aangetekend dat de rijksbelangen, op de behartiging waarvan de VROM-inspectie toeziet, niet in het geding zijn.