Plan: | Weesperzijde 150 |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0363.M1211BPSTD-VG01 |
Geschiedenis
Het gebouw dat nu bekend staat als de 'London-toren' stamt uit 1964. Het betrof een bankgebouw (MAHUKO/Amsterdam-Rotterdam Bank) naar ontwerp van de architect Mart Stam. Het gebouw als geheel oogt dan bescheiden maar voornaam, wat tot uitdrukking komt in de tectoniek van de gevel en de natuurstenen plint. Met een terugliggende entree en een groot venster naar de straat, zoekt de entreehal van het bankgebouw contact met de buitenwereld, en andersom, bemiddelt de voorruimte voor de entree tussen de openbare ruimte en de rust van een solide bank.
Twee decennia later verandert het gebouw van eigenaar en daarmee van functie. Het bankgebouw met publieksfunctie wordt een verzekeringskantoor. Met de opdracht in 1987 aan Ben Loerakker (Architectengroep) om het gebouw in functioneel en klimatologisch opzicht beter te laten aansluiten bij de eisen van de tijd, ondergaat het gebouw een ingrijpende transformatie. Zo worden de ramen aanzienlijk verkleind en maakt de plastiek van de gevel plaats voor een egale, metalen beplating. Ook wordt de daklijn verhoogd, onder meer om de kooi van een nieuw geplaatste lift aan het oog te onttrekken. Het verschil in materialisering tussen toren en plint wordt genivelleerd, en de getrapte entree wordt vereenvoudigd en in de vorm van een draaideur verschoven tot aan de rooilijn. Het geheel oogt zakelijker, neutraler en anoniemer. Toren en plint vormen weliswaar meer dan voorheen één gebouw dat aansluiting zoekt bij de andere gebouwen waarmee het een stedenbouwkundig blok vormt, maar het contact met de straat is verloren gegaan.
Plint
De plint van het gebouw, bestaande uit de onderste twee lagen, zal een integrale transformatie ondergaan. Er ontstaat de mogelijkheid een open hotellobby te realiseren met een daarnaast gelegen ruimte voor een restaurant. Beide functies kunnen bijdragen aan een hoogwaardig verblijfsklimaat in de openbare ruimte. Achter het gebouw, op het dak van de parkeergarage, wordt een daktuin met terras gerealiseerd.
De bestaande gevels worden volledig gestript en opnieuw opgebouwd. De onder de bestaande gevels gelegen gebouwstructuur (het oude gevelmateriaal is niet meer aanwezig) maakt het mogelijk een nieuwe indeling te maken die geïnspireerd is op de gevels van het ontwerp uit 1964.
De nieuwe gevel wordt opgebouwd uit grijs natuursteen in combinatie met donkergrijze stalen kozijnen en een grotere hoeveelheid glas.
Toren
In de toren wordt het grootste gedeelte van de hotelkamers gerealiseerd. De installatieruimte op het dak wordt vervangen door een drietal appartementen met daarbij behorende dakterrassen. De gevel van de toren is in goede staat. De kozijnen worden vervangen door exemplaren met hoogwaardig glas en draaiende delen.
Kelder
Op de eerste kelderlaag is nu ruimte voor 16 parkeerplaatsen. Door aanpassing van de eerste kelderlaag wordt de parkeerruimte geoptimaliseerd tot 21 wat voldoende is voor het hotelconcept van B-apart (zie hiervoor Hoofdstuk 5). Ook wordt op de eerste kelderlaag een aparte fietsenberging opgenomen.
Daarnaast is er op deze laag en op de tweede kelderlaag ruimte voor hotelgerelateerde ondersteunende functies en gastenfuncties zoals een sportvoorziening voor hotelgasten.
Het gebouw Weesperzijde 150 maakt deel uit van een gebied waarin vooral kantoren zijn gesitueerd. In het recente verleden is het complex waarmee Weesperzijde 150 één bouwblok vormt, van kantoor naar onderwijsvestiging veranderd. Ten oosten ervan staan het kantoorgebouw Amstel Poort en een vestiging van de brandweer. Aan de noordzijde van de Ringdijk en de Ringvaart bevindt zich een stedelijk gemengd woongebied.