direct naar inhoud van 2.5 Cultuurhistorie, monumenten en archeologie
Plan: Jachthaven Afroditekade
Status: ontwerp
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0363.K1007BPSTD-OW01

2.5 Cultuurhistorie, monumenten en archeologie

De aanwezigheid van monumenten of in cultuurhistorisch of archeologisch opzicht waardevolle gebieden kan nadere eisen stellen aan het bestemmingsplan. Door de provincie Noord-Holland is een Cultuurhistorische Waardenkaart opgesteld, waarop onderscheid wordt gemaakt in de thema's 'bouwkunde', 'historische geografie' en 'archeologie'. Hieronder wordt aan de hand van deze thema's voor dit deel van de Pijp beschreven welke historische waarden het gebied (mogelijk) bezit.

2.5.1 Bouwkunde

Bouwkunde vlakken Cultuurhistorische Waardenkaart

Het water van de Stadiongracht is op de Cultuurhistorische Waardenkaart van de provincie Noord-Holland onderdeel van een 'Bouwkundig vlak van zeer hoge waarde'. In de toelichting bij de Cultuurhistorische Waardenkaart wordt genoemd dat het gaat om de historische stedenbouwkundige structuur, zoals ontstaan in de periode van 1877 tot 1917. Het bestemmingsplan maakt uitsluitend een ligplaatsen in een bestaande watergang mogelijk, waarbij de huidige stedenbouwkundige structuur gehandhaafd blijft.

Monumenten

Er zijn in het plangebied geen rijksmonumenten.

Beschermd stadsgezicht

Het plangebied is geen onderdeel van een beschermd stadsgezicht.

2.5.2 Historische geografie

Op de Cultuurhistorische Waardenkaart van de provincie Noord-Holland is het water van de Stadiongracht niet aangewezen als een vlak met historisch geografische waarde.

2.5.3 Archeologie

Het archeologische erfgoed bestaat uit voorwerpen en structuren die in de bodem bewaard zijn. Ook landschappelijke of infrastructurele elementen kunnen een archeologische waarde hebben. Deze materiële overblijfselen vormen een onderdeel van onze leefomgeving waarvan het behoud in de bodem of documentatie op maat gesneden maatregelen vergen. Door de wijziging van de Monumentenwet 1988 met ingang van 1 september 2007 is de zorg voor het archeologisch erfgoed geïntegreerd in ruimtelijke ordeningsprocessen. Een essentieel uitgangspunt van de nieuwe wet is dat het erfgoed in de bodem beter wordt beschermd. Dit betekent dat in ruimtelijke ontwikkelingen vroegtijdig rekening wordt gehouden met archeologisch erfgoed. Als behoud in de bodem geen optie is, dan is, voorafgaand aan de bodemverstoring, onderzoek nodig om archeologische overblijfselen te documenteren en de informatie en vondsten te behouden. In de dichtbebouwde stedelijke omgeving is in de praktijk doorgaans sprake van deze laatste optie.

Zowel op de Archeologische Monumenten Kaart (AMK) als de provinciale Cultuur Historische Waardenkaart ia het water van de Stadiongracht niet aangewezen als een vlak met enige archeologische waarde.