Plan: | Bestemmingsplan Kenniskwartier Noord West |
---|---|
Plannummer: | K1007BPGST |
Status: | onherroepelijk |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0363.K1007BPGST-OH01 |
In een rapportage van het IBA (Wateradvies Kenniskwartier, 10 maart 2010) worden de effecten van de ontwikkeling van het gehele deelgebied Kenniskwartier op het grondwater- en oppervlaktewatersysteem bepaald. Daarnaast worden oplossingsrichtingen aangedragen bij een onwenselijke beïnvloeding van het watersysteem. Het bestemmingsplangebied en de daarin opgenomen ontwikkeling maakt van deze rapportage onderdeel uit en zal als één van de eerste kavels worden ontwikkeld vooruitlopend op de rest van het deelgebied Kenniskwartier. Uit het onderzoek blijkt dat met name het aspect grondwater en de effecten daarop als gevolg van de gehele ontwikkeling van het Kenniskwartier, en dus ook van voorliggend bestemmingsplan, de nodige aandacht verdient.
Waterafvoer
Een deel van de Spoorslagsloot zal moeten worden gedempt om de bestemmingsplankavel te ontwikkelen. Hierdoor wordt de bestaande oost-westverbinding verbroken en buiten gebruik gesteld. Dit heeft tot gevolg dat het oppervlaktewater via andere watergangen in het Kenniskwartier moet worden afgevoerd. Uit berekeningen is gebleken dat dit tot een extra opzetting van het waterpeil kan leiden van maximaal 0.08 m.
Waterberging
Bij demping van bestaand water en toename van de verharding door o.a. bebouwing zal de belasting op het oppervlaktewater toenemen. Plaatselijke demping van oppervlaktewater moet worden gecompenseerd met de aanleg van nieuw oppervlaktewater of alternatieve waterberging (1 m3 alternatieve waterberging is gelijk aan 2,5 m3 oppervlaktewater). Op de Zuidas geldt dat per 1000 m2 extra verhard oppervlak 150 m2 extra wateroppervlak moet worden gerealiseerd. Naast de realisatie van de werkelijke waterberging moet er ook getracht worden circa 40% van het verharde oppervlak als watervertragend in te richten.
Uit het Uitvoeringsbesluit Kenniskwartier blijkt dat als het gehele plangebied is ontwikkeld er in voldoende mate wordt gecompenseerd. Aangezien specifiek voor deze bestemmingsplanontwikkeling in een eerder stadium moet worden gecompenseerd is naar andere oplossingen gezocht. Compensatie is reeds gerealiseerd in het Amstelpark en het Gijsbrecht van Amstelpark.
In samenspraak met Rijkswaterstaat worden de hemelwaterlozingen van de A10 op het te dempen oppervlaktewater van de Spoorslagsloot zonodig opgevangen en verlegd naar het te handhaven oppervlaktewater. De afwaterende functie zal worden gewaarborgd.
Grondwater
In de huidige situatie vangt de Spoorslagsloot ten noorden van het Kenniskwartier de kwelstroming vanuit het noorden (de Amstellandboezem) op. Door (gedeeltelijke) demping van deze Spoorslagsloot zal de opvangende werking teniet worden gedaan en zal er een hogere grondwaterstand optreden ter plaatse van het Kenniskwartier. Oplossing om de grondwaterstand te verlagen is gelegen in het blokkeren van de grondwaterstromen van het noorden naar het zuiden door het bouwen van een ondergrondse constructie (in de vorm van parkeerkelders of damwanden) en door het ophogen van het maaiveld. Bij een gedeeltelijke demping van de Spoorslagsloot moet de afstand van de te handhaven sloot tot een nieuwe damwand / wand parkeerkelder worden geminimaliseerd (maximum afstand van circa 10 meter) om zo te voorkomen dat er alsnog grondwater van het noorden naar het zuiden kan stromen en tot een te hoge grondwaterstand leidt.
Door de demping van de Spoorslagsloot en de aanleg van de parkeerkelder ontstaat een hogere grondwaterstand ten noorden van het bestemmingsplangebied. Ten noorden van het plangebied is het (hoger gelegen) talud van de A10 gesitueerd. De grondwaterstand blijft voldoende onder dit talud en het opgehoogde maaiveld zodat hier geen problemen ontstaan en wordt voldaan aan de gemeentelijke grondwaternorm.
Waterkwaliteit
Door gedeeltelijke demping van de Spoorslagsloot, ter plaatse van dit bestemmingsplangebied, onstaan watergangen zonder doorstroming. Door één van de volgende oplossingen wordt de waterkwaliteit op peil gehouden: uitmonden van hemelwaterafvoer op de kop van de doodlopende watergang; een waterkunstwerk middels fontein die stroming en beluchting van het oppervlaktewater verzorgt of een tijdelijke verbinding tussen Spoorslag- en Boelesloot.